6 διάσημοι άνθρωποι που είναι στο φάσμα του αυτισμού και μίλησαν για τα συμπτώματά τους

Το φάσμα του αυτισμού είναι μια νευροαναπτυξιακή κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο μαθαίνει, συμπεριφέρεται και επικοινωνεί με τους άλλους. Η διαταραχή έχει πάρει το όνομα φάσμα του αυτισμού λόγω της μεγάλης ποικιλίας συμπτωμάτων από τις ήπιες έως τις πιο σοβαρές μορφές της.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, είναι πολύ συχνή και εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στα 36 παιδιά και 1 στους 45 ενήλικες – και μερικοί από τους ανθρώπους με μεγάλη επιρροή που γνωρίζουμε είναι στο φάσμα.

Το φάσμα του αυτισμού αποτελείται από πολλά διαφορετικά συμπτώματα που τώρα ομαδοποιούνται, αλλά συνήθως χωρίζονται σε διαφορετικές διαγνώσεις.

Όταν το περιεχόμενο του διαγνωστικού εγχειριδίου Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders αναθεωρήθηκε το 2013, η ορολογία από τις πολλές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο Asperger και η αυτιστική διαταραχή, σε μια με σκοπό να τις καταγράψει όλες μέσα σε έναν όρο: διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Παρά τη νέα ορολογία, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ταυτίζονται με προηγούμενους διαγνωστικούς όρους, όπως το σύνδρομο Asperger.

Το Άσπεργκερ θεωρούνταν παραδοσιακά ως μια «ηπιότερη» μορφή αυτισμού. Ο όρος «Άσπεργκερ» εξακολουθεί να έχει απήχηση σε ορισμένα άτομα, επειδή είναι καλύτερος τρόπος για να αποτυπωθούν τα συμπτώματα και η εμπειρία των ασθενών.

Η διαταραχή του αυτισμού επηρεάζει πολλούς και ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί διάσημοι που έχουν μιλήσει για τη διάγνωσή τους και πως είναι να ζεις με τα συμπτώματα της διαταραχής.

Αυτοί οι έξι διάσημοι άνθρωποι έχουν δημοσιοποιήσει τις διαγνώσεις τους και πώς είναι να ζεις με ΔΑΦ.

Έλον Μασκ

Ο Elon Musk, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και πρόεδρος του X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter), αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας guest εμφάνισης στο Saturday Night Live ότι πάσχει από το σύνδρομο Asperger.

«Δεν θα έχω μεγάλη οπτική επαφή μαζί σας απόψε. Αλλά μην ανησυχείτε, είμαι πολύ καλός στο να τρέχω σε λειτουργία εξομοίωσης», αστειεύτηκε.

Ο Μασκ πιθανότατα αναφερόταν σε δύο κοινά συμπτώματα διαταραχής: την έλλειψη οπτικής επαφής με άλλους, καθώς και την «κάλυψη του αυτισμού». Σύμφωνα με έρευνα, ο όρος αναφέρεται σε συμπεριφορές που χρησιμοποιούν τα άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού για να προσπαθήσουν να αντικατοπτρίσουν τους τρόπους των νευροτυπικών ατόμων και να κρύψούν ορισμένες πτυχές της κατάστασής τους.

Σε άλλη του συνέντευξη στο TED2022 , ο Μασκ μίλησε με περισσότερες λεπτομέρειες για τα συμπτώματα που έχει βιώσει.

«Νομίζω ότι η εμπειρία του καθενός είναι κάπως διαφορετική. Ήμουν, λοιπόν, πολύ βιβλιομανής και δεν καταλάβαινα… Είχα την τάση να παίρνω τα πράγματα πολύ κυριολεκτικά, όπως ότι οι λέξεις ήταν ακριβώς όπως ειπώθηκαν».

Εκ των υστέρων, πρόσθεσε ο Μασκ, πιστεύει ότι το σύνδρομο Άσπεργκερ μπορεί να τον βοήθησε στην καριέρα του. «Πιστεύω ότι υπάρχει ίσως κάποια αξία και από τεχνολογική άποψη, γιατί μου φάνηκε ικανοποιητικό να περνάω όλη τη νύχτα προγραμματίζοντας υπολογιστές μόνος μου».

Σία

Η Αυστραλή τραγουδίστρια και υποψήφια για πολλά Grammy, Sia, είναι πολύ ειλικρινής σχετικά με τους αγώνες της με την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του εθισμού και των αυτοκτονικών σκέψεων.

Η Sia αποκάλυψε ότι «είμαι στο φάσμα», σε ένα επεισόδιο του Rob Has a Podcast τον Μάιο του 2023.

«Ένιωθα, εδώ και 45 χρόνια…, ότι πρέπει να πάω να φορέσω το ανθρώπινο κοστούμι μου και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια είμαι πλήρως ο εαυτός μου». Αυτό που περιέγραψε η Sia μπορεί επίσης να είναι μια μορφή συγκάλυψης του αυτισμού.

 

Γουέντγουορθ Μίλερ

Ο Αμερικανο-Βρετανός ηθοποιός και σεναριογράφος Γουέντγουορθ Μίλερ έγινε ευρύτερα γνωστός από τη σειρά Prison Break. Αποκάλυψε τη διάγνωσή του με αυτισμό σε μια ανάρτηση που όμως έχει διαγραφεί στο Instagram τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με το People.

«Αυτό το φθινόπωρο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έμαθα την άτυπη διάγνωση του αυτισμού μου», είχε γράψει. «Προηγήθηκε αυτοδιάγνωση. Ακολούθησε επίσημη διάγνωση».

Ο ηθοποιός περιέγραψε τη διάγνωσή του ως «σοκ. Αλλά όχι έκπληξη.»

«Η πρόσβαση σε μια διάγνωση είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν απολαμβάνουν. Μιλήστε γι αυτό. Μόνο για να σηκώσετε το χέρι και πείτε: «Είμαι εδώ. Το έχω καταλάβει (χωρίς να το συνειδητοποιήσω).»

Άντονι Χόπκινς

Ο Ουαλός ηθοποιός Sir Anthony Hopkins, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως Hannibal Lecter στο The Silence of the Lambs, έχει πει ότι είχε διαγνωστεί με ήπιο Άσπεργκερ.

«Δεν ήξερα καν την ύπαρξη του Άσπεργκερ», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. «Όμως, έγινα ηθοποιός με μια μάλλον εργατική προσέγγιση σε αυτό. Ο πατέρας μου ήταν φούρναρης. Ποτέ όμως δεν ήμουν σίγουρος για το τι ήμουν. Αυτό οδήγησε σε χρόνια βαθιάς ανασφάλειας και περιέργειας». Ήμουν προβληματισμένος και προκαλούσα προβλήματα, ειδικά στα πρώτα μου χρόνια. Ωρίμασα λίγο, οπότε είμαι πολύ πιο ήσυχος με τον εαυτό μου. Αλλά εξακολουθώ να έχω αυτό το μεγάλο ερωτηματικό στον εγκέφαλό μου. Υποτίθεται ότι πρέπει να το κάνω αυτό;».

Ντάριλ Χάνα

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντάριλ Χάνα, διαγνώστηκε με αυτισμό νωρίς στην καριέρα της.

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάστασή της ήταν δύσκολη με βάση τις κοινωνικές απαιτήσεις για τους σταρ του Χόλιγουντ. «Ποτέ δεν πήγα σε talk show, δεν πήγα ποτέ σε πρεμιέρες», είχε πει. «Το να πάω στα Όσκαρ ήταν πολύ οδυνηρό για μένα. Σχεδόν λιποθυμούσα μόλις περπατούσα στο κόκκινο χαλί. Ένιωθα τόσο άβολα κοινωνικά που τελικά μπήκα στη μαύρη λίστα».

«Τώρα έχω μικρά κόλπα που κάνω για να με βοηθήσουν να τα βγάλω πέρα». «Όσο θυμάμαι να τα κάνω, είμαι εντάξει».

«Φαντάζομαι ότι αντί να πάω σε ένα πάρτι όπου πρέπει να αντιμετωπίσω ένα σωρό κόσμο και να νιώσω άβολα, σκέφτομαι ότι όλοι έρχονται στο δικό μου πάρτι». «Είναι εκείνοι που είναι νευρικοί και αισθάνονται άβολα, οπότε πρέπει να τους κάνω να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και να αισθάνονται άνετα».

Σούζαν Μπόιλ

Η Susan Boyle, συγκλόνισε τον κόσμο στην οντισιόν της στο Britain’s Got Talent το 2009, όταν τραγούδησε μια τέλεια ερμηνεία του “I Dreamed a Dream” από το σόου του Broadway “Οι Άθλιοι”. Έσπασε ρεκόρ πωλήσεων άλμπουμ, περιόδευσε σε όλο τον κόσμο και απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές.

Η Boyle, η οποία λέει ότι έχει σύνδρομο Asperger, δεν συνειδητοποίησε ότι είχε την πάθηση, αν και οι ενδείξεις – πρόβλημα με την οπτική επαφή, άγχος και ξαφνική και συναισθηματική απόσυρση σε άβολες καταστάσεις – υπήρχαν παντού. Ήταν λογικό για την Μπόιλ όταν ο γιατρός της είπε ότι ήταν στο φάσμα του αυτισμού.

Η Μπόιλ δεν πτοήθηκε από τη διάγνωση. «Το Άσπεργκερ δεν με καθορίζει» είχε πει σε συνέντευξή της είπε στον Guardian. «Είναι μια κατάσταση με την οποία πρέπει να ζήσω και να δουλέψω, αλλά νιώθω πιο χαλαρή με τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι θα καταλαβαίνουν καλύτερα ποια είμαι και γιατί κάνω αυτά που κάνω».

Photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η έλλειψη αυτών των δύο θρεπτικών στοιχείων ίσως είναι η αιτία για το μούδιασμα σε χέρια και πόδια

Απογευματινά χειρουργεία: Η πρώτη αίτηση από το Παπαγεωργίου, 9.000 επεμβάσεις σε αναμονή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.