Γ. Σακελλαρόπουλος: Ο καλύτερος ελαιοπαραγωγός στην Ευρώπη και η κάψουλα από βιολογικές ελιές – Κλινικές μελέτες σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος των ομώνυμων βιολογικών ελαιώνων στη Λακωνία, βραβεύθηκε ως ο καλύτερος ελαιοπαραγωγός στην Ευρώπη, λαμβάνοντας το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Συμβουλίου Γαστρονομίας, που αριθμεί πάνω από 10.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη.

Οι «Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου» βρίσκονται στον κάμπο μεταξύ του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα. Ξεκίνησαν το 1992 και έκτοτε γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, που μετρά πάνω από 800 διεθνείς διακρίσεις, συνεργασίες με κορυφαία Πανεπιστήμια, limited edition προϊόντα και πολύ μόχθο, πάντα με κεντρικό άξονα την καινοτομία.

Η ελληνική εταιρεία, περνά πλέον σε άλλο επίπεδο, καθώς τα προιόντα της όχι μόνο αποτελούν τη βάση στις επιστημονικές έρευνες φημισμένων Πανεπιστημίων, όπως το Χάρβαρντ, για την αξία του ελαιόλαδου στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά οι ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου γίνονται σκόνη και μετατρέπονται σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερίνης.

Ήδη η έρευνα έχει προχωρήσει με μελέτες που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Yale και στην Ελλάδα, σε δύο μεγάλα νοσοκομεία (Ιπποκράτειο και 401 ΓΣΝΑ) και στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Ακολουθεί η συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ελαιοπαραγωγή και ειδικά τη βιολογική;

Η ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού, που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με κινητοποίησαν το 1992, όταν ακόμη η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξω συνειδητά τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, με εγκεκριμένη πιστοποίηση βέβαια.

Ο τόπος μου, η Σπάρτη Λακωνίας, δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή. Ο άριστος συνδυασμός ιδανικών συνθηκών μικροκλίματος, χλωρίδας και πανίδας, στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, προσδίδει στα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας.

Στη βάση αυτή δημιουργήσαμε και δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα, πάντα με επιστημονική παρακολούθηση, βασισμένα μόνο στην παραγωγή των ελαιώνων μας, που επί πολλά χρόνια βραβεύονται για τη γεύση, την υψηλή ποιότητα και την προσφορά τους στην υγεία.

Τι σημαίνει premium βιολογικό ελαιόλαδο;

Αρχικά να σας ξεκαθαρίσω τι είναι το βιολογικό ελαιόλαδο, γιατί ακόμη και σήμερα χρειάζεται να το ξαναπούμε, για να γίνει κατανοητό.

Βιολογικό ελαιόλαδο, λοιπόν, είναι το ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται σύμφωνα με συγκεκριμένες – αυστηρές προδιαγραφές, που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που διέπει την παραγωγή, την μεταποίηση και την εμπορία των βιολογικών γενικότερα.

Η τήρηση των προδιαγραφών αυτών ελέγχεται από εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, οι οποίοι επιφορτίζονται με το έργο του ελέγχου και της πιστοποίησης. Κι έτσι το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να φέρει ενδείξεις, σημάνσεις και πιστοποίηση, με σαφή αναφορά στον βιολογικό τρόπο παραγωγής του, δίνοντας στον τελικό καταναλωτή τη σιγουριά ότι αυτό είναι απαλλαγμένο από χημικά, φυτοφάρμακα, ορμόνες, δηλητήρια, ζιζανιοκτόνα κτλ.

Ταυτόχρονα το βιολογικό ελαιόλαδο, από την πιστοποιημένη ελαιοκαλλιέργεια για την παραγωγή του, βοηθά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και καθαρότητας γενικότερα του περιβάλλοντος, δηλαδή προστατεύει την αειφορία και τη γονιμότητα του εδάφους, που γίνεται η καλλιέργεια, με συνέπεια να αφήνει ένα ωφέλιμο αποτύπωμα στη διαβίωση του ανθρώπου στη γη.

Premium βιολογικό ελαιόλαδο είναι αυτό, που έχει όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία, χαρακτηρίζεται από καινοτόμες ιδέες και πολλά σημεία υπεροχής κατά την παραγωγή του, αναδεικνύει τις ιδιαίτερες γαστρονομικές γεύσεις της ελιάς, τα φυσικά πλούσια αρώματα και την ιδανική ισορροπία. Διαθέτει ανώτερα οργανοληπτικά συστατικά, κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου, τα οποία πλέον αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.

Με ποια Πανεπιστήμια συνεργάζεστε σε ερευνητικό επίπεδο;

Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, δηλαδή τροφίμων που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας, αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο και τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Τμήματος Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Yale.

Η έρευνα βρίσκεται πλέον στην γνωστή επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov (με κωδικό NCT05218980) των 50 πολιτειών της Αμερικής και άλλων 220 χωρών, όπως και στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Σκοπός αυτών μελετών είναι να εκτιμήσουν τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας.

Σημαντική είναι επίσης η 1η κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των ελαιώνων μας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στην LDL/HDL χοληστερόλη και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της 1ης μελέτης πραγματοποιήθηκε 2η κλινική μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών εθελοντών με υπερλιπιδαιμία, πενταετούς διάρκειας, από το 2017 έως το 2022 και είχε τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο Λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Δ/ντης Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, του 401 ΓΣΝΑ (Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Λιασκώνης) σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (καθηγητής Νικόλαος Δρακούλης), ενώ συμμετείχαν 94 εθελοντές εκ των οποίων 71 ολοκλήρωσαν την κλινική μελέτη. Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βρέθηκαν στα επίπεδα χοληστερόλης και LDL των 71 ασθενών (p<0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HDL και TG.

Η χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές σε κάψουλα (σε μορφή σκόνης) με τον εμπορικό τίτλο «Plus Health Kalamata Olives», με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Το προϊόν χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση της 3ης κλινικής μελέτης σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες.

Παράλληλα, ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale σε συνεργασία με τη Δρ. Artemis Morris, του Artemis Wellness Naturopathic Practice στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ διενεργούν ένα νέο προκαταρτικό έργο με τίτλο “Oleocanthal Plus Cardio”.

Από τον Μάρτιο του 2023, η Δρ. Morris, προσθέτει 30 ml/ημέρα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με υψηλή περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης και συγκεκριμένα του «Plus Health Green EVOO» των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, στην καθημερινή διατροφή 25 – 50 ασθενών, για 12 εβδομάδες.

Τα συγκεντρωτικά δεδομένα συλλέγονται από την Δρ. Artemis Morris και αναλύονται από τον Δρ. Τάσσο Κ. Κυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, προκειμένου να μελετηθούν οι αλλαγές σε καρδιαγγειακές παραμέτρους, μέσω του τεστ Cardiac IQ.

Η συμμετοχή του ελαιοκανθαλικού ελαιολάδου «Plus Health Green EVOO» των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στο προκαταρτικό έργο “Oleocanthal Plus” Cardio οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα του σε ελαιοκανθάλη, μια κυρίαρχη φαινόλη που διαθέτει σημαντική βιολογική δράση και της έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας, ποιο είναι το best seller;

Τα εξειδικευμένα και limited edition βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας είναι πολλά πλέον, έχοντας σαφή προσανατολισμό και ταυτότητα, ανήκοντας σε μια πρωτοποριακή και καινοτόμο σειρά το καθένα.

Η γκάμα μας περιέχει ελαιόλαδα βιολογικά premium, ελαιόλαδα υψηλά φαινολικά, ελαιόλαδα gourmet και ανώτερης γαστρονομίας, που ανήκουν στη σειρά μας “Olive Oil Jewels”, καθώς και τα ελαιόλαδα Plus Health, με υψηλά υγειοπροστατευτικά συστατικά, που υπερβαίνουν κατά πολύ, έως και 700%, το όριο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί ισχυρισμού βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας με την ημερήσια κατανάλωση τους και τα οποία έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν σε κλινικές έρευνες και μελέτες μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Αμερικής, όπως το Harvard και το Yale.

Η συλλογή μας περιέχει βιολογικές φυσικές επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών και Πράσινες, με μια ευρεία έκφανση γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών, χωρίς χημικά, πρόσθετα και θερμική επεξεργασία, που προάγουν γεύσεις από παλιές και ξεχασμένες εποχές με τους συνδυασμούς τους.

Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει μια νέα σειρά επιτραπέζιων ελιών, με τον τίτλο Plus Health. Ανήκουν στις φυσικές επιτραπέζιες ελιές, που η περιεκτικότητά τους σε υγειοπροστατευτικά συστατικά υπερβαίνει το 800% του μέσου όρου των επιτραπέζιων ελιών. Οι επιτραπέζιες ελιές μας συμμετέχουν αποκλειστικά στις κλινικές μελέτες και έρευνες στο Πανεπιστήμιο Yale στην Αμερική και στη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου δημιουργήθηκε κάψουλα από την σκόνη των ελιών με σκοπό τη μείωση της χοληστερόλης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεχωρίζω τα ελαιοπροϊόντα μας σε best seller, μιας και το καθένα έχει σαφή λόγο ύπαρξης, έχει απαιτήσει πολλά χρόνια δοκιμών και εξέλιξης, άσχετα με τις ποσότητες πώλησης του.

Αυτό, όμως, που θα σας εκμυστηρευτώ, είναι το ποιο είναι το αγαπημένο μου ελαιοπροϊόν και αυτό πάντα είναι το κάθε επόμενο.

Έχετε λάβει πάνω από 800 διεθνείς διακρίσεις. Σε τι αφορούν; Πώς νιώθετε για αυτό;

Έχουμε τιμηθεί με ένα παγκόσμιο ρεκόρ 803 διεθνών βραβεύσεων στους πιο έγκριτους και αναγνωρισμένους διαγωνισμούς του κόσμου, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική. Αποτελεί και είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που αφορά πρωτίστως στον τόπο μας, τη Σπάρτη, και στη συνέχεια την Ελληνική βιολογική Ελαιοκομία και τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου.

Δεν είχαμε συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πριν από το 2012. Δηλαδή, 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα όλης αυτής της προσπάθειας, διανύσαμε ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας και εξειδίκευσης, διότι θέλαμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο γεύσης και ποιότητας διεθνώς και μπορούν να συναγωνίζονται ποιοτικά τα κορυφαία ελαιοπροϊόντα παγκοσμίως.

Συμμετέχουμε αποκλειστικά σε διαγωνισμούς με υψηλό κύρος, με εκατοντάδες έως και χιλιάδες συμμετέχοντα δείγματα, που εξετάζονται από επαγγελματίες γευσιγνώστες με διαδικασίες τυφλής γευσιγνωσίας, κατά τα πρότυπα που ορίζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Συναγωνιζόμαστε χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής και ποιότητας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι ΗΠΑ η Αργεντινή, η Χιλή κ. ά.

Δεν συμμετείχαμε ποτέ σε διεθνείς διαγωνισμούς βραβείων για το design, για την συσκευασία και την προώθηση γενικά, δεν μας ενδιέφερε ποτέ αυτός ο τομέας.

Ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για το εσωτερικό περιεχόμενο. Έτσι λοιπόν η μορφή επιβράβευσης αυτή έχει για εμάς και την μεγαλύτερη αξία.

Νοιώθουμε πολύ όμορφα για όλο αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ των 803 διεθνών βραβείων η αλήθεια είναι. Μας κάνει να εξελισσόμαστε, να βελτιωνόμαστε. Και είναι πολύ συγκινητικό να παρακολουθεί τη διαδρομή μας ο απανταχού ελληνισμός.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου την επόμενη 10ετία;

Το ξεκάθαρο σχέδιο των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για την επόμενη δεκαετία είναι η συνέχιση και εξέλιξη της παραγωγής βιολογικών ελαιοπροϊόντων υψηλής υγειοπροσταστευτικής αξίας, με την καινοτομία αρωμάτων και γεύσεων να παραμένουν αναλλοίωτα σε βάθος χρόνων.

Ταυτόχρονα στοχεύουμε στη διεύρυνση της αναγνώρισης του brand μας από τους καταναλωτές και στην εξασφάλιση ακόμη περισσότερων σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με σταθερές και αμοιβαίες συνεργασίες.

Σημαντικότερο όλων για εμάς είναι η επέκταση των συνεργειών μας με ερευνητές και επιστήμονες, σε διάφορους τομείς της υγείας, ώστε να προσφέρουμε έστω και το ελάχιστο δυνατό στην εξέλιξη της ελαιοκομίας και των λειτουργικών τροφίμων.

Παράλληλα θα θέλαμε να γίνουν αποδεκτές σε ευρύτερο ελληνικό επίπεδο οι κοινωνικές μας παρεμβάσεις, που έχουμε προτείνει δημόσια, για τη βελτίωση της ελληνικής ελαιοκομίας, τη σύνδεσή της με την επιστήμη, με την εκπαίδευση, με την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των παρεμβάσεων μας, που έχουν προκύψει ως ιδέες αλλά και βιώματα, είναι:

Αρχικά η ίδρυση στην Ελλάδα, με έδρα τη Σπάρτη, Σχολής Ελαιοκομίας ανώτατου επιστημονικού ή ερευνητικού επιπέδου, που να μελετά, να ερευνά και να επιμορφώνει σε ανώτατο επίπεδο όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ελαιοκομία, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας στην επαρχία, που τις έχει τόση ανάγκη.

Η δημόσια αιτιολογημένη πρότασή μου αυτή, έχει κατατεθεί επίσημα στο Επιμελητήριο Λακωνίας από τον Ιανουάριο του 2023 και υποστηρίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, καθηγητές Πανεπιστημίων και προσωπικότητες στον τομέα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η δεύτερη παρέμβασή μας, που θα μπορούσε να είναι ένα ετήσιο γεγονός, μια χρονιά στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό, αφορά στο Συμπόσιο «Αρχαία Ελληνική και Σπαρτιατική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον». Έλαβε σάρκα και οστά στο Πανεπιστήμιο Yale τον Απρίλιο του 2022 και συνέδεσε τα τρόφιμα, με έμφαση στο ελαιόλαδο και τις ελιές, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία των αρχαίων Ελλήνων.

Διαβάστε επίσης

Σε «Αττικόν» και «Παπαγεωργίου» ανοίγουν μέσα στον Δεκέμβριο οι πρώτες δύο μονάδες για τα εγκεφαλικά

Τρίβετε συχνά τα μάτια σας; Όσο ανακουφιστικό κι αν είναι, κινδυνεύετε από 8 προβλήματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.