Η ζωή με τον διαβήτη, ο αθλητισμός και η οικογενειακή επιχείρηση

Από μικρός θαύμαζε τον πατέρα του και ονειρευόταν να δουλέψει μαζί του, οπότε μπήκε νωρίς στην οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου έχει τη συνολική ευθύνη των πωλήσεων στον όμιλο «Οικογένεια Χριστοδούλου». Πριν από αυτό, όμως, πέρασε από όλα τα πόστα, προκειμένου να μάθει «από πρώτο χέρι» τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της δουλειάς. Πλέον είναι ο Chief Commercial Officer του ομίλου.

Οι επαγγελματικές, ωστόσο, δεν είναι οι μόνες προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί ο κ. Χριστοδούλου. Διαγνώστηκε, όταν ήταν μικρός, με διαβήτη τύπου 1 και από τότε έχει καταφέρει να κάνει τη νόσο σύμμαχό του, «προσπαθώ να είμαστε φίλοι και να μην τον ανταγωνίζομαι», μας λέει χαρακτηριστικά.

Ασχολείται πολύ ενεργά με τον αθλητισμό, κάνει τρίαθλο, παίρνει μέρος στο Ironman και καταφέρνει να συνδυάζει ένα μοντέλο υγιούς καθημερινότητας με υποδειγματικό επιχειρείν. «Όλα είναι δυνατά», όπως πρεσβεύει και υποστηρίζει την οικογενειακή επιχείρηση, δίνοντας στρατηγικά έμφαση στην εξωστρέφεια.

Ακολουθεί η συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο κ. Αλέξανδρος Χριστοδούλου.

Κύριε Χριστοδούλου πότε διαγνωστήκατε με διαβήτη τύπου 1;

Ήταν 2 Ιουνίου του 1992, όταν τυχαία διαγνώσθηκα με διαβήτη. Θυμάμαι ήμουν 14 χρονών και ήταν η πρώτη μέρα των σχολικών εξετάσεων της δευτέρας γυμνασίου. Την ανακαλώ ως μία ειλικρινά πολύ δύσκολη και περίεργη περίοδο της εφηβείας μου, που με προσγείωσε σε μια νέα πραγματικότητα διαφορετική από αυτή των συνομηλίκων.

Οπότε, πώς το αντιμετωπίσατε;

Δεν σας κρύβω πως ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και για εμένα και για την οικογένειά μου, διότι κανένας στον περίγυρό μας, σε οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, δεν έπασχε από διαβήτη.

Για αυτό και όλοι στο σπίτι περάσαμε μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής, μέχρι να μπει ο διαβήτης τύπου 1 ως μια νέα πραγματικότητα στη ζωή μας, τόσο την οικογενειακή, όσο και την κοινωνική.

Ταυτόχρονα, όμως, ως φύσει δραστήριος χαρακτήρας, ανακάλυψα μέσα μου τη δύναμη της εξωστρέφειας και την αισιοδοξία, έχοντας πάντα σαν επιπλέον στήριγμα την αγάπη και τη συμπαράσταση των φίλων και των συμμαθητών μου. Κι έτσι αθόρυβα, μπόρεσα από πολύ μικρός να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει να μεγαλώνεις με τον διαβήτη και να πορεύομαι μαζί του χωρίς φόβο και χωρίς αγωνία.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Σίγουρα το μεγαλύτερο σοκ αλλά και η αναπόφευκτη δυσκολία για ένα παιδί αυτής της ηλικίας και εν γένει για οποιονδήποτε ανακαλύψει ότι πάσχει από διαβήτη, είναι η συνειδητοποίηση της ρουτίνας, που κρύβει η ένεση ινσουλίνης και οι καθημερινές μετρήσεις γλυκόζης.

Δεν σας κρύβω πως αυτή η ρουτίνα σαν συνήθεια αντιμετωπίστηκε, αν και η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν άλλη, αυτή της αυστηρής τήρησης νέων διατροφικών συνηθειών και κανόνων, με αποκλεισμό από επιλογές που οι συνομήλικοί μου δεν βίωναν κι εγώ έπρεπε να τηρώ απαρέγκλιτα.

Φυσικά μεγαλώνοντας και με το πέρας των ετών έχω προσαρμόσει τη ζωή μου πάνω στον διαβήτη. Προσπαθώ να είμαστε φίλοι, χωρίς να τον ανταγωνίζομαι, διότι η κάθε μορφής άρνηση ή παρέκκλιση απέναντί του θα καταλήξει σε έναν άνισο και επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με τον απείθαρχο εαυτό μου.

Η σχέση σας με τον αθλητισμό πότε ξεκίνησε;

Κάνω αθλητισμό, διότι με χαροποιεί και μου βελτιώνει την ποιότητα ζωής, κάτι που έχω εμφυσήσει ήδη και στα παιδιά μου, τον 10χρονο Ίκαρο και την 6χρονη Εβίνια. Αθλητισμό έκανα από μικρός και έχω ασχοληθεί με το χειμερινό σκι, το snowboard, το windsurfing, το μπάσκετ, το τένις, την αναρρίχηση και τα τελευταία χρόνια, από το 2015, με το τρίαθλο. Οι αγώνες, που λαμβάνω μέρος, είναι το Ironman 70.3, δηλαδή 1.9km κολύμπι, 90km ποδήλατο και 21km τρέξιμο. Επίσης δεν χάνω ευκαιρία να παίρνω μέρος στον κλασσικό μαραθώνιο και έχω αγωνιστεί και σε αρκετές διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος.

Η απόφαση να ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση ήταν μονόδρομος;

Με προσλαμβάνουσες από την παιδική μου ηλικία ενός πατέρα γεννημένου μέσα στο «επιχειρείν», από πολύ νωρίς ένιωσα την επιθυμία να ακολουθήσω κι εγώ τον ίδιο δρόμο, αυτόν του εμπορίου και των εξαγωγών.

Ήταν μονόδρομος με άλλα λόγια η κατεύθυνση των σπουδών μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Διεθνές Μάρκετινγκ. Και είχα τέτοια δίψα για εργασία κοντά στον πατέρα μου, που από μικρή ηλικία συνδύασα δουλειά και σπουδές.

Η επιχείρηση πότε ξεκίνησε; Εσείς με τι ασχολείστε ακριβώς;

Η επιχείρησή μας ιδρύθηκε το 1955. Μετρά δύο παραγωγικές μονάδες, μία στο Ναύπλιο και μία στη Θεσσαλονίκη, με κύριο αντικείμενο την επεξεργασία 15 διαφορετικών φρούτων σε πλέον των 150.000 τόνων ετησίως, συνεργαζόμενη με 3.000 παραγωγούς σε όλη την επικράτεια. Διατηρεί κυρίως εξαγωγικό προφίλ και ένα σεβαστό πελατολόγιο στην εγχώρια αγορά.

Προσωπικά θήτευσα σε πολλαπλές θέσεις. διότι διψούσα να αντιληφθώ σε βάθος την ύπαρξη της επιχείρησης μαθαίνοντας κάθε κομμάτι της λειτουργίας της.

Ωστόσο από το 2003 έχω αναλάβει το νευραλγικό όλο προκλήσεις και ευκαιρίες τμήμα πωλήσεων του Οργανισμού και πλέον έχω τη συνολική ευθύνη των πωλήσεων όλου του ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία μας ασχολείται με τη χυμοποίηση, την παραγωγή και την τυποποίηση φρούτων σε διάφορες γεύσεις χυμών, που μπορεί να βρει ο καταναλωτής στο ράφι ή στο ψυγείο μεγάλων σημείων διανομής, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μικρή λιανική σε πανελλαδική εμβέλεια.

Διατηρούμε το brand Οικογένεια Χριστοδούλου για την εσωτερική αγορά. Επιπλέον παράγουμε και εξάγουμε κομπόστα ροδάκινου, φρουτοπαρασκευάσματα για την αγορά των γαλακτοκομικών και της ζαχαροπλαστικής, καθώς και άλλες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία εμφιάλωσης.

Στην παρούσα φάση ποιοι είναι οι στόχοι της επιχείρησης;

Αν θα μπορούσα με λίγα λόγια να περιγράψω τους στόχους της επιχείρησής μας, αναμφισβήτητα προτεραιότητα για εμάς είναι η συνεχής και σε κάθε επίπεδο βελτίωση των διαδικασιών μας και η διατήρηση της ποιότητάς μας, ως απάντηση της «Οικογένειας Χριστοδούλου» στο ράλι του πληθωρισμού, που μαστίζει την αγορά των τροφίμων και ποτών για πάνω από δυο χρόνια.

Παράλληλα φροντίζουμε στις παραγωγικές μας μονάδες να εφαρμόζουμε πράσινες πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα έχουμε επιτύχει 12% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, 3% μείωση της κατανάλωσης νερού και ηλεκτρισμού, 100% διαχείριση υγρών αποβλήτων, 100% ανακύκλωση των απορριμμάτων και, τέλος, χρήση 2ΜW πράσινης ενέργειας.

Πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα σήμερα να ευδοκιμήσει μια ελληνική επιχείρηση;

Σήμερα η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όντως, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, σε ένα ασταθές και απρόβλεπτο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον. Ενδεικτικά μπορώ να σκεφτώ το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις πληθωριστικές πιέσεις, με την απότομη αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες και προϊόντα, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας από τη δυσκολία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όσες εταιρείες κατάφεραν και πέρασαν το crash test της 15ετούς κρίσης, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στρατηγικά στην εξωστρέφεια και κατάφεραν με κόπο και πολλή δουλειά να παραμείνουν σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα, ανθεκτικότητα και ευελιξία.

Έτσι κι εμείς, με πίστη στο προϊόν μας, με εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μας, με ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης σε βάθος 10ετίας, έχοντας πάνω από όλα αρωγό στο όραμά μας το ανθρώπινο δυναμικό μας, συνεχίζουμε σταθεροί την αποστολή μας να παραγάγουμε και να προμηθεύουμε τους πελάτες με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Έχετε κάποιο μότο;

Φυσικά και έχω κάποιο μότο και είναι λιτό και ξεκάθαρο! Anything is possible, καθώς και ότι δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω!

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Τον ελεύθερο χρόνο μου τον επενδύω και τον αφιερώνω εξ’ ολοκλήρου στη σύζυγό μου και στα παιδιά μας. Πιο συγκεκριμένα κάνω σκι με την οικογένειά μου και δοκιμάζουμε και διάφορα άλλα σπορ, χωρίς να παραβλέπουμε και τις εξορμήσεις στη φύση, που τόσο απολαμβάνουμε όλοι μαζί. Αν και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ταξιδεύω πάρα πολύ, σαν στατικό χόμπι έχω μια αδυναμία στον μοντελισμό και για αυτό την αγάπη μου αυτή προσπαθώ να την μεταλαμπαδεύσω και στα παιδιά μου.

Διαβάστε επίσης

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα ενοχλητικά συμπτώματα και οι καινοτόμες θεραπείες

Κερδίστε επιπλέον χρόνια, με αυτές τις απλές αλλαγές στη διατροφή 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.