Παραπληγική ασθενής στάθηκε όρθια και περπατά μετά την τοποθέτηση εμφυτεύματος από Έλληνες επιστήμονες

Παραπληγική ασθενής που ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι και το αναπηρικό αμαξίδιο για 6 χρόνια, κατάφερε να σταθεί όρθια και να περπατήσει, με τη βοήθεια εμφυτεύματος στον νωτιαίο μυελό, σε μία επέμβαση που πραγματοποίησαν Έλληνες επιστήμονες

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία νέα παραπληγική γυναίκα σηκώθηκε όρθια κάνοντας μάλιστα και τα πρώτα της βήματα χωρίς βοήθεια, χάρη στην ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού μέσω εμφυτεύματος.

Την εγχείρηση πραγματοποίησε στην 38χρονη ασθενή ο Ομότιμος Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής και Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργών Δαμιανός Ε. Σακάς, ο οποίος μίλησε για το περιστατικό την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, καθώς και τις εξελίξεις από την εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου σε παραπληγικούς ασθενείς.

Η ασθενής, 38 ετών είχε ένα ατύχημα το 2018 με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Για 4 χρόνια, η γυναίκα είχε πλήρη κινητική παραπληγία και απώλεια αισθητικότητας κάτω από το επίπεδο του αφαλού και χρησιμοποιούσε αμαξίδιο. Λόγω της βλάβης ήταν ανέφικτη η σωστή μετάδοση των εντολών από τον εγκέφαλο προς τα κάτω άκρα. Η καθημερινή φυσιοθεραπεία που έκανε δεν οδήγησε σε ουσιαστική βελτίωση και η ασθενής δεν μπορούσε να σταθεί όρθια και να περπατήσει. Την πρώτη ημέρα μετά την 4ωρη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, με την καινοτόμο εφαρμογή της ηλεκτρικής διέγερσης νωτιαίου μυελού, η γυναίκα μπόρεσε να κινήσει την πατούσα της. Εξι μήνες μετά, η ασθενής στέκεται όρθια και ανέκτησε την ικανότητα για αυτόνομη βάδιση (με χρήση υποστηρικτικού Π). Τώρα, αντιμετωπίζει και πάλι με χαμόγελο και ελπίδα τη ζωή και δήλωσε ότι έχει βελτίωση, αισθάνεται τα πόδια της και μπορεί και περπατά. Επόμενο βήμα είναι να περπατά με τη βοήθεια μπαστουνιού. Είναι η πρώτη περίπτωση στη χώρα μας που αντιμετωπίστηκε με αυτή τη μέθοδο και από τις ελάχιστες που έχουν αντιμετωπισθεί παγκοσμίως με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, μεγάλη σημασία έχουν η ενδελεχής μελέτη του ασθενούς, η επιτυχής τεχνικά εμφύτευση και σύνδεση του διεγέρτη με τον νωτιαίο μυελό, ο ακριβής προγραμματισμός του διεγέρτη και η εφαρμογή προγράμματος εντατικής φυσικοθεραπείας.

Διαβάστε επίσης

Η ακραία ζέστη αύξησε κατά 85% τους θανάτους ατόμων άνω των 65 – Είμαστε αντιμέτωποι με ένα αφόρητο μέλλον

Γιατροί Νοσ. Νίκαιας: “Η εφημερία του Τμήματος Αξονικής μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.