Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι οικονομικές δυσκολίες των πασχόντων και οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία. Στη χώρα μας, υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκατ. ασθενείς. Η πλειονότητα, πάσχει από διαβήτη τύπου 2 και ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει αρρύθμιστο ή και αδιάγνωστο, κινδυνεύοντας από σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά και τα αγγεία, τα νεφρά, τα μάτια και τα κάτω άκρα.

Περίπου 537 εκατομμύρια ενήλικες ζούσαν με διαβήτη το 2021. Ο αριθμός αυτός, αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και σε 783 εκατομμύρια μέχρι το 2045. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι σχεδόν οι μισοί που πάσχουν από διαβήτη δεν το γνωρίζουν, ενώ 1 στις 6 γεννήσεις (21 εκατομμύρια) επηρεάζονται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη προέκυψαν από την μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το διήμερο 10-11 Νοεμβρίου.

1ο Diabetes Empowerment Forum

Το forum, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με στόχο να εμπλουτίσει τη γνώση, να αποκαλύψει τις τοπικές ανάγκες και να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εκπρόσωποι των Συλλόγων της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. από όλη την Ελλάδα, σε πεδία που αφορούν κυρίως στην ενημέρωση τους, για την διεισδυτικότερη πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού αλλά και του ειδικού πληθυσμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας, έγινε και η παρουσίαση της μελέτης που αποσκοπούσε στη διερεύνηση της κάλυψης των αναγκών των πασχόντων από Σ.Δ. τύπου 1 και τύπου 2 αναφορικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν σχετικά με την επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους, τη συνταγογράφηση, την εκτέλεση συνταγών (πλήρη ή μερική), τα ποσά που δαπανούν για τη φαρμακευτική τους αγωγή, κτλ.

1ου Diabetes Empowerment Forum
Από Αριστερα: Κωνσταντίνος Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

«Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. για το 2023, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι 1.193.003 άτομα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας. «Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης, ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ου Diabetes Empowerment Forum».

Μελέτη

Η μελέτη διενεργήθηκε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, την περίοδο από 5 έως 25 Οκτωβρίου 2022. Στην έρευνα συμμετείχαν 843 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, αντιπροσωπευτικό και γεωγραφικά κατανεμημένο δείγμα για το σύνολο της χώρας.

Από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κκ. Αθανασάκης και Δαραμήλας, αξίζει να σημειωθεί ότι στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη οι οικονομικές δυσκολίες είναι πιο συχνές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, κάτι που δείχνει ότι η παρουσία μιας χρόνιας πάθησης μπορεί να επιβαρύνει και από οικονομικής πλευράς τους πάσχοντες.

Στην ίδια λογική είναι χαρακτηριστικό ότι, είτε πρόκειται για ΣΔ τ.1 είτε για ΣΔ τ.2, τόσο για αναλώσιμα όσο και για φάρμακα υπάρχει ένα ποσοστό πασχόντων που πληρώνουν συμμετοχή στο φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής τους, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το άρθρο 62 του κανονισμού παροχών Υγείας, στο οποίο αναφέρεται, ρητά, ότι απαγορεύεται η μετακύληση κόστους στον πάσχοντα.

Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται με τη διαθεσιμότητα των αναλωσίμων, ειδικά από τον Σεπτέμβριο του 2023. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, χρήστες συσκευών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο προϊόν, λόγω δέσμευσης πενταετίας από τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα αναλώσιμα ιατροτεχονολογικά προϊόντα για την υποστήριξη της υγείας τους.

Τέλος, το θέμα των ελλείψεων αναδεικνύει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τους ανασφάλιστους πάσχοντες, καθώς, ο μόνος τρόπος να προμηθευτούν τα αναλώσιμά τους είναι είτε από τα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία στερούνται, σε πολλές περιπτώσεις, ποιότητας και αξιοπιστίας, ή από Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, ομάδες διαδικτύου και φίλους. Αυτό συνεπάγεται κακό έλεγχο, κακή ρύθμιση, οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, καθώς και οικονομική επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ..

Συμπερασματικά, ο σακχαρώσης διαβήτης είναι ένα μείζον ζήτημα και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν πανελλαδικά μπορούν να βρουν λύση είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσα από ένα σωστά δομημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. έχει δουλέψει και προτείνει προς εφαρμογή, στον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

1o Diabetes Empowerment Forum

Το 1o Diabetes Empowerment Forum, που ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, υποστήριξαν οι χορηγοί: Πλατινένιος χορηγός η Novo Nordisk, Υποστηρικτές οι εταιρείες: Sanofi, Hemoglobe, ΒΙΑΝΕΞ και AstraZeneca και χορηγοί της ενέργειας οι: Abbott Laboratories, Menarini Diagnostics, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, Ascencia Diabetes Care και Medtronic, η συνδρομή των οποίων ήταν πολύτιμη και συνέβαλε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των πρωτότυπης αυτής δράσης της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Διαβάστε επίσης 

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα 

Διαβήτης: Η μάστιγα της εποχής

ΠΙΣ: Προληπτική εξέταση για τον διαβήτη κάθε 6 μήνες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.