Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα αντιμετώπισε δύο καρκίνους ταυτόχρονα – Η νοοτροπία μου στους αγώνες τένις με βοήθησε

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα απαλλαγμένη πια από τους δύο καρκίνους που αντιμετώπισε ταυτόχρονα – δεκατρία χρόνια μετά την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού – μίλησε για την επιμονή που είχε ως πρωταθλήτρια του τένις να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις.

Η νικήτρια 18 Grand Slam, έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά το τέλος της περιπέτειάς της στο TODAY.

«Το πρώτο που διαγνώστηκε ήταν καρκίνος στο λαιμό και μετά όταν έψαχναν να δουν πού ακριβώς βρισκόταν, τότε βρήκαν ένα ογκίδιο στο στήθος μου», είπε η 66χρονη πρωταθλήτρια του Wimbledon.

«Ήξερα ότι ήταν καρκίνος».

Τα τελευταία 13 χρόνια, αυτές οι μορφές ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος καρκίνος που είχε να αντιμετωπίσει. Η Navratilova είχε διαγνωστεί το 2010 με κακοήθεια που είναι γνωστή ως καρκίνος του μαστού σταδίου 0, την πρώιμη μορφή του όπου δεν εξαπλώνεται πέρα ​​από τους γαλακτοφόρους πόρους.

“Ήταν δύο εντελώς διαφορετικοί καρκίνοι που δεν σχετίζονται με τον πρώτο”, είπε η Ναβρατίλοβα. “Προσπαθώ να καταλάβω … Είμαι τόσο τυχερή ή τόσο άτυχη;”.

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα μετά τους δύο καρκίνους ταυτόχρονα, νιώθει τελικά αρκετά καλά για να πάει στο γυμναστήριο και απολαμβάνει το νέο κοντό κούρεμα των μαλλιών της.

«Σωματικά, ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω περάσει ποτέ», είπε. «Σχεδόν έχω PTSD (Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες) όταν έρχομαι στη Νέα Υόρκη, επειδή ήμουν εδώ αρκετές εβδομάδες για την θεραπεία μου».

Η Ναβρατίλοβα είπε ότι η ίδια νοοτροπία που τη βοηθούσε να κερδίζει αγώνες τένις, την καθοδήγησε στη θεραπεία του καρκίνου.

«Πρέπει να συνέλθεις», είπε. «Η νοοτροπία του να επιστρέφεις, να πιστεύεις και να παραμένεις θετικός, αλλά και να έχεις γύρω σου μια καλή ομάδα, ήταν πολύ χρήσιμη».

Ένα μεγάλο μέρος της ομάδας υποστήριξής της ήταν η αντίπαλος της στο τένις και στενή της φίλη Κρις Έβερτ, η οποία έμαθε ότι είχε καρκίνο των ωοθηκών σταδίου 1 τον Δεκέμβριο του 2021 και ανακοίνωσε ότι ήταν απαλλαγμένη από τον καρκίνο τον Ιανουάριο του 2023.

«Ήμουν τόσο σοκαρισμένη που συνέβαινε κάτι με το σώμα μου», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Ναβρατίλοβα. «Μπορείς να είσαι ο πιο υγιής άνθρωπος στον πλανήτη και να πάθεις καρκίνο. Σίγουρα βελτιώνετε τις πιθανότητες με το να είστε υγιείς, αλλά δεν εξαλείφετε εντελώς την πιθανότητα.”

«Φροντίζουμε όλους τους άλλους. Όταν πάρεις την κάρτα που χρειάζεται ο σκύλος σου για να κάνει το αντιλυσσικό εμβόλιο, το κάνουμε την επόμενη μέρα. Παίρνουμε την κάρτα για μια μαστογραφία και λέμε, “Ω, θα το κάνω αργότερα”.

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα συνέστησε επίσης στις γυναίκες να μάθουν εάν έχουν πυκνό στήθος και να υποβληθούν στους κατάλληλους πρόσθετους ελέγχους.

Διαβάστε επίσης

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου

Διατροφή και δυσκοιλιότητα – Συμβουλές και μυστικά από έναν διαιτολόγο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.