Ένα αγόρι εξετάστηκε από 17 γιατρούς για τον χρόνιο πόνο που είχε – Το ChatGPT βρήκε τη διάγνωση

Ένα αγοράκι 4 ετών, ο Άλεξ, βίωνε καθημερινά έναν ανεξήγητο πόνο αλλά οι γιατροί δεν μπορούσαν να δώσουν μία διάγνωση στην απελπισμένη μαμά του, η οποία τελικά ρώτησε το ChatGPT!

Η τεχνητή νοημοσύνη έβαλε ένα τέλος στο μαρτύριο του παιδιού και της οικογένειας, η οποία είχε απευθυνθεί σε 17 διαφορετικούς γιατρούς μέσα σε 3 χρόνια, χωρίς όμως να μπορέσουν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που προκαλούσε πόνο στο αγοράκι.

Ο Άλεξ σε ηλικία 4 ετών άρχισε να παραπονιέται για πόνο και έφτασε στο σημείο να παίρνει αναλγητικά κάθε μέρα, τα οποία τον ανακούφιζαν. Αν όμως δεν έπαιρνε παυσίπονο, ο πόνος επέστρεφε.

Στη συνέχεια το αγοράκι, άρχισε να μασάει πράγματα. Οι γονείς του αναρωτήθηκαν αν τα δόντια ήταν εκείνα που προκαλούσαν τον εξαντλητικό πόνο που ένιωθε.

Ο οδοντίατρος «απέκλεισε τα πάντα» αλλά επειδή ο Άλεξ έτριζε τα δόντια του πρότεινε να τον δει ένας ορθοδοντικός ειδικευμένος στην απόφραξη των αεραγωγών. Η απόφραξη των αεραγωγών επηρέαζε τον ύπνο του παιδιού και ίσως εξηγούσε γιατί το παιδί ήταν εξαντλημένο και γιατί είχε γίνει κυκλοθυμικό. Ο ορθοδοντικός διαπίστωσε ότι ο ουρανίσκος του Άλεξ ήταν πολύ μικρός για το στόμα και τα δόντια του, γεγονός που έκανε δύσκολη την αναπνοή τη νύχτα. Τοποθέτησε ένα διαστολέα στον ουρανίσκο του Άλεξ και φαινόταν ότι τα πράγματα βελτιώνονταν.

Μετά οι γονείς παρατήρησαν ότι ο Άλεξ είχε σταματήσει να ψηλώνει, έτσι επισκέφτηκαν τον παιδίατρο, ο οποίος θεώρησε ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά την ανάπτυξή του. Ο παιδίατρος παρέπεμψε τον Άλεξ σε φυσικοθεραπευτή, επειδή φαινόταν να έχει κάποιες ανισορροπίες μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς.

Αλλά πριν ξεκινήσει τη φυσικοθεραπεία, ο Άλεξ είχε ήδη έντονους πονοκεφάλους που μόνο χειροτέρευαν. Επισκέφτηκαν έναν νευρολόγο, ο οποίος είπε ότι ο Άλεξ είχε ημικρανίες. Το αγόρι πάλευε επίσης με την εξάντληση, οπότε μεταφέρθηκε σε ωτορινολαρυγολλόγο για να δει αν είχε προβλήματα ύπνου λόγω των κοιλοτήτων του κόλπου ή των αεραγωγών.

Ένας φυσιοθεραπευτής σκέφτηκε ότι ο Alex θα μπορούσε να έχει κάτι που ονομάζεται δυσπλασία Chiari, μια συγγενής πάθηση που προκαλεί ανωμαλίες στον εγκέφαλο όπου το κρανίο συναντά τη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευρολογικών Χειρουργών.

Οι γονείς του Άλεξ άρχισαν να το ερευνούν και επισκέφτηκαν περισσότερους γιατρούς – έναν νέο παιδίατρο, έναν παθολόγο για παιδιά, έναν παθολόγο ενηλίκων και έναν γιατρό για το μυοσκελετικό σύστημα – αλλά και πάλι έφτασαν σε αδιέξοδο.

Συνολικά, επισκέφτηκαν 17 διαφορετικούς γιατρούς σε τρία χρόνια. Αλλά ο Άλεξ δεν είχε ακόμα καμία διάγνωση που να εξηγεί όλα τα συμπτώματά του.

Η μητέρα του, εξουθενωμένη και απογοητευμένη σκέφτηκε το ChatGPT και άρχισε να περνά όλες τις ιατρικές πληροφορίες και εξετάσεις, ελπίζοντας να βρει μια διάγνωση.
Η τεχνητή νοημοσύνη της έδωσε μία απάντηση: το σύνδρομο του δεμένου λώρου!

Η μητέρα του Άλεξ μπήκε σε μια ομάδα στο Facebook με οικογένειες παιδιών που είχαν το σύνδρομο του δεμένου λώρου. Οι ιστορίες τους ακούγονταν σαν του Άλεξ. Έκλεισε ένα ραντεβού με έναν νέο νευροχειρουργό και της είπε ότι υποψιαζόταν ότι το παιδί της είχε το  σύνδρομο συνδεδεμένου λώρου. Ο γιατρός κοίταξε τη μαγνητική τομογραφία και ήξερε ακριβώς τι είχε ο Άλεξ.

Το σύνδρομο δεμένου μυελού εμφανίζεται όταν ο ιστός του νωτιαίου μυελού σχηματίζει προσκολλήσεις που περιορίζουν την κίνηση του νωτιαίου μυελού, προκαλώντας την ανώμαλη διάτασή του, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευροχειρουργών. Η πάθηση συνδέεται στενά με τη δισχιδή ράχη, ένα γενετικό ελάττωμα όπου μέρος του νωτιαίου μυελού δεν αναπτύσσεται πλήρως και μέρος του νωτιαίου μυελού και των νεύρων εκτίθενται.

Με το σύνδρομο δεμένου μυελού, ο νωτιαίος μυελός έχει κολλήσει σε κάτι. π.χ. σε έναν όγκο στη σπονδυλική στήλη, σ’ ένα χτύπημα σε μια ακίδα οστών ή σε πολύ λίπος στο άκρο του νωτιαίου μυελού.

Αφού έλαβε τη διάγνωση, ο Άλεξ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει το σύνδρομο του δεμένου λώρου πριν από μερικές εβδομάδες και εξακολουθεί να αναρρώνει.

Διαβάστε επίσης

Κυβερνητικές πηγές για την παραίτηση Ζαούτη από τον ΕΟΔΥ

Μια συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να σταματήσει τις λιγούρες και το υπερβολικό φαγητό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.