Ο Μπάμπου στη Βουλή! Το ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης από έναν σκύλο-οδηγό

Ο Μπάμπου, ο σκύλος – οδηγός, ήταν η πιο εντυπωσιακή παρουσία χθες στην Βουλή κατά την τελετή ορκωμοσίας και όπως δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιώργος Σταμάτης, ήταν η πρώτη φορά που ένας τετράποδος συνοδός ατόμων με προβλήματα όρασης μπαίνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής Γιώργος Σταμάτης, γνωστός για την αφοσίωσή του στα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικά όσων έχουν πρόβλημα όρασης, προσκάλεσε στην τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών την ψυχολόγο στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” και συνιδρύτρια της Σχολής Σκύλων Οδηγών κυρία Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, η οποία συνοδευόταν από τον Μπάμπου και τη δικηγόρο Άγκαθα Καρρά. Πρόκειται για δύο γυναίκες που έχουν αγωνιστεί για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία παντού και την κοινωνική συμπερίληψή τους, ενώ και οι ίδιες αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Ο Μπάμπου, περήφανο μέλος της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών Τυφλών “Λάρα” τράβηξε τα βλέμματα όλων πάνω του λόγω της ήρεμης και καλοσυνάτης προσωπικότητάς του και βέβαια της ομορφιάς του, ενώ ο Γιώργος Σταμάτης, η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου και η Άγκαθα Καρρά, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για την αναγνώριση και την υποστήριξη όλων εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να ανέβουν ένα σκαλοπάτι.

Και ένας σκύλος – οδηγός μπορεί πραγματικά να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή ενός ανθρώπου με τυφλότητα, γιατί αυτός ο πολύτιμος σύντροφος γίνεται τα μάτια του, μετά από ειδική εκπαίδευση, όπως αυτή που γίνεται στην Ελληνική Σχολή Σκύλων – Οδηγών Τυφλών “Λάρα”.

Η Σχολή σκύλων- οδηγών τυφλών «Λάρα», είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε στη χώρα μας από την Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου και χρωστά το όνομά της στον πρώτο σκύλο- οδηγό που ήρθε στην Ελλάδα.

Στη Σχολή γίνεται εκπαίδευση των σκύλων οδηγών, αφού προηγουμένως έχουν κριθεί ότι μπορούν να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του οδηγού.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου οδηγού απαιτεί περίπου 20.000 € (παρέχεται δωρεάν από την Σχολή “Λάρα”) και πολλή αγάπη για να παραδοθεί σε έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης.

Η αξία της σωστής εκπαίδευσης και της στήριξης που προσφέρει ένας σκύλος οδηγός σαν τον Μπάμπου φαίνεται και από έγραψαν σε αναρτήσεις τους οι δύο κύριες:

Ο Μπάμπου στη Βουλή

“Μπήκε λοιπόν ο Μπάμπου, ο σκύλος-οδηγός μου 🦮 και στη Βουλή για την ορκομωσία. Ανέμελος, χαρούμενος, σαν να πήγαινε στο πάρκο να παίξει! 🥎 Γιατί για εκείνον, το ίδιο είναι! Είναι χαρούμενος που με βοηθάει και πάντα έτοιμος να πάμε παντού!
Κι εγώ, καθημερινά νιώθω ευγνώμων που η ζωη μου διασταυρώθηκε με αυτά τα υπέροχα πλάσματα, τα οποία έγιναν μια αλυσίδα για να μη μείνω ποτέ μου μόνη… Τη Λάρα🖤 τη Μέη💛 και τώρα τον Μπάμπου!🤎
Ο Γιώργος Σταμάτης, που πρόσφατα εξελέγη βουλευτής επικράτειας της ΝΔ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, και με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, επέλεξε να μας προσκαλέσει στην ορκομωσία!🐾👣 Διότι η πρόσβαση στη Βουλή, πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους, ειδικότερα για αυτούς, που παλεύουν για τα κοινώς αυτονόητα: για να μπορούν απλά, να ανέβουν ένα σκαλί ή να περάσουν μια διάβαση. Ο Γιώργος Σταμάτης δήλωσε, ότι είναι η πρώτη φορά που ένας σκύλος-οδηγός, μπαίνει στη Βουλή.
Η σχέση ενός σκύλου-οδηγού κι ενός τυφλού ανθρώπου, είναι σχέση ζωής. Η αέρινη εικόνα που βλέπετε, κρύβει μέσα της ώρες εκπαίδευσης, προσπάθειας, θυσιών και κούρασης. Αυτό, είναι το αποτέλεσμα και ο κάθε τυφλός άνθρωπος που θέλει να βλέπει μέσα από τα μάτια ενος σκύλου-οδηγού, πρέπει να έχει την ανάλογη υποστήριξη αλλά κι αναγνώριση. Διότι απλά ειναι δικαίωμά του.
Οι σκύλοι-οδηγοί επιτρέπονται παντού βάσει νόμου.
Βοηθήστε μας να τους εκπαιδεύσουμε! Σκύλοι Οδηγοί Λάρα-Lara Guide Dog School”, έγραψε η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου.

Από την πλευρά της η δικηγόρος Άγκαθα Καρρά, αναφέρθηκε στους άξονες που πρέπει να βασίζεται ένα σύγχρονο κράτος:

“Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία παντού και η Κοινωνική τους συμπερίληψη αποτελούν δείκτες του κοινωνικού μας πολιτισμού και προάγουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας. Το κοινοβούλιο, που ασκεί την νομοθετική εξουσία του Κράτους, οφείλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας, έτσι ώστε να παράγονται προοδευτικές πολιτικές που θα διαμορφώσουν μια ανοιχτή και ποικιλόμορφη κοινωνία. Ένα ποιοτικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε σήμερα. Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή, μετά από πρόσκληση του βουλευτή επικρατείας της ΝΔ και πολύ καλού φίλου Γιώργου Σταμάτη, να παραστούμε στην ορκωμοσία της νέας Βουλής. Μαζί μας ήταν και ο μπαμπου, ο σκύλος οδηγός της Ιωάννας. Η απρόσκοπτη είσοδος των σκύλων οδηγών επιτρέπεται παντού μαζί με το χειριστή τους, δεδομένου ότι ο σκύλος οδηγός συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της αυτονομίας των ατόμων με οπτική αναπηρία, προωθώντας την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης. Συμπερίληψη, προσβασιμότητα, ορατότητα, κοινωνική συμμετοχή, είναι οι άξονες στους οποίους βασίζεται ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που σέβεται και προάγει τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Σε ευχαριστούμε Γιώργο που εφαρμόζεις το μήνυμα της συμπερίληψης στην πράξη και που μοιράστηκες μαζί μας αυτήν την τόσο ξεχωριστή στιγμή! Καλή και παραγωγική κοινοβουλευτική θητεία!”

Φωτό: facebook

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στην ΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων – Τι ζητάνε οι 27 από την Κομισσιόν

Πρόβα προγραμματικών η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υγείας – Η νέα Γενική Γραμματεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.