Το δράμα ενός 40χρονου με την σπάνια πάθηση όπου το σώμα παράγει αλκοόλ

Όλοι νόμιζαν ότι είναι αλκοολικός και το κρύβει, αλλά τελικά βρήκε ότι πάσχει από μία σπάνια πάθηση όπου το σώμα παράγει αλκοόλ από μόνο του.

Όταν ο Mark Mongiardo ήταν στο δεύτερο έτος του σχολείου που είχε διοριστεί ως δάσκαλος, κάποιος σχολίασε ότι μύριζε αλκοόλ. Ένιωθε έκπληκτος γιατί δεν είχε πιει κανένα αλκοολούχο ποτό και δεν θα διακινδύνευε την καριέρα του πίνοντας στη δουλειά. Με τα χρόνια, ο δάσκαλος και προπονητής του μπάσκετ άκουγε συχνά ότι μύριζε αλκοόλ.

«Νόμιζα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί μου. Δεν ήμουν ακριβώς σίγουρος τι», λέει ο Mongiardo, 40 ετών, από τη Φλόριντα, στο Today.com.
«Απλώς νόμιζα ότι ήμουν κουρασμένος όλη την ώρα. Η σύζυγός μου έχει πει ότι δεν ενεργούσα σωστά σε πολλές περιπτώσεις». Ο Mongiardo εργαζόταν συχνά περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα και απέδιδε την εξάντλησή του και τις αλλαγές στη συμπεριφορά του σε αυτό. Στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές μέσα σε έξι μήνες επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, παρόλο που δεν είχε πιει. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκάλυψε μια πιθανή διάγνωση.

«Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε, μπορεί το σώμα σου να δημιουργήσει αλκοόλ;» Και βρήκαμε αυτό το Σύνδρομο Ζύμωσης εντέρου ή ενδογενής ζύμωση αιθανόλης ή νόσος μέθης, όπως λέγεται το Auto-brewery syndrome (ABS)», λέει.

Το σώμα του μύριζε αλκοόλ

Από το 2012 και το 2016, βρισκόταν συχνά στο γραφείο του διευθυντή ή του αθλητικού διευθυντή απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

«Ήταν δύσκολα χρόνια», λέει.

Τελικά άλλαξε δουλειά και έγινε διευθυντής στον αθλητικό τομέα. Τρεις εβδομάδες μετά, η αστυνομία σε έναν έλεγχο του έκανε τεστ και βγήκε θετικό στο αλκοόλ. Το νέο αφεντικό του έδωσε μια ευκαιρία.

«Ο προϊστάμενος είπε: «Έχετε κάνει τόσο σπουδαία δουλειά μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες που είστε εδώ και πραγματικά είμαστε πρόθυμοι να το ξεπεράσουμε», θυμάται ο Mongiardo. «Όταν με συνέλαβαν για αλκοόλ έξι μήνες αργότερα, τότε κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. … Δύο θετικά τεστ μέσα σε έξι μήνες… αντιμετώπιζα κατηγορίες για κακούργημα. Έτσι, δεν είχαν άλλη επιλογή. Η περιφέρεια με έβαλε σε διοικητική άδεια».

Ο Μοντζιάρντο ένιωθε σαστισμένος. Δεν είχε πιει πριν κάνει το τεστ. Η γυναίκα του ανησυχούσε ότι έπινε κρυφά.

«Είχα όλα τα σημάδια και τα συμπτώματα του ποτού ακόμα και πριν με μυρίσει. Έτσι, για χρόνια, νόμιζε ότι κρυβόμουν και πείνα. Γυρνούσα σπίτι κάθε μέρα και ήμουν σαν μεθυσμένος», λέει. «Είχα συμπτώματα μέθης, από την σύγχυση της ομιλίας μέχρι την ισορροπία. Και αυτό συνέβαινε ακόμη και σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου δεν είχα πιει».

Τελικά, το 2019, έψαξε στο Διαδίκτυο, διερωτώμενος αν το σώμα θα μπορούσε να παράγει αλκοόλ και βρήκε το σύνδρομο auto-brewery. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, έπρεπε να πουλήσει το σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ και να μετακομίσει με την οικογένεια της γυναίκας του στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

«Προσπάθησα να βρω δουλειά, αλλά είχα εκκρεμείς κατηγορίες για κακούργημα», λέει ο Mongiardo. «Με εκκρεμείς κατηγορίες για κακούργημα, με το υπουργείο Παιδείας, τα δακτυλικά μου αποτυπώματα να είναι στην αστυνομία, δεν μπόρεσα να πάρω θέση καθηγητή. Προσπάθησα να βρω δουλειά στο σούπερ μάρκετ Aldi, αλλά όταν είδαν το ιστορικό μου δεν με προσέλαβαν».

Ο Mongiardo βρήκε έναν γιατρό στο Staten Island που ήταν εξοικειωμένος με το σύνδρομο Αuto-brewery. Ο γιατρός έκανε μια δοκιμασία πρόκλησης γλυκόζης για να δει αν ο Mongiardo είχε την πάθηση. Όταν δεν έτρωγε, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του Mongiardo (BAC) ήταν μηδενική. Όταν όμως ήπιε το ρόφημα γλυκόζης για το τεστ, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα αυξήθηκε.

«Μέσα στην πρώτη ώρα, ήμουν στο 0,14», λέει. «Μόλις το είδε αυτό, ο γιατρός κουνούσε απλώς το κεφάλι του. Είπε, «Έχετε το σύνδρομο Ζύμωσης Εντέρου απολύτως. Το επίπεδο BAC σας πέρασε τα όρια». Κλαίγαμε. Ειλικρινά, ήταν τόσο ανακουφιστικό».

Ένα ποσοστό αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους υπνηλία και σύγχυση και εμετό.

Σύνδρομο Ζύμωσης εντέρου

Το Σύνδρομο Ζύμωσης εντέρου εμφανίζεται όταν ο γαστρεντερικός σωλήνας μετατρέπει τα τρόφιμα σε αλκοόλ.

«Το Σύνδρομο Ζύμωσης εντέρου είναι ένα σπάνιο πρόβλημα», λέει στο TODAY.com ο Δρ Rohit Loomba, καθηγητής στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο τμήμα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο. «Ορισμένα βακτήρια, ιδιαίτερα στον γαστρεντερικό σωλήνα, μπορούν να μεταβολίσουν ή να μορφοποιήσουν την τροφή που τρώμε και να τη μετατρέψουν σε αιθανόλη και στη συνέχεια να διασχίσουν το εντερικό επιθήλιο και να εισέλθουν στο αίμα».

Βασικά, το μικροβίωμα του εντέρου αρχίζει να ζυμώνει υδατάνθρακες και σάκχαρα σε αλκοόλ. Όταν φτάσει στο αίμα, μπορεί να ανιχνευθεί όπως αν κάποιος έπινε.

«Υπάρχουν ασθενείς που δεν πίνουν αλκοόλ και θα εντοπίσουμε αιθανόλη στο αίμα τους», λέει. «Θα υπάρξουν μικρές ποσότητες που θα έχουν παθογόνες επιδράσεις στο ήπαρ και σε άλλα όργανα».

Πολλές φορές, οι ασθενείς μαθαίνουν ότι το έχουν επειδή έχουν ηπατική νόσο και είναι τυχαίο εύρημα. Ο Loomba λέει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το E. coli που υπάρχει στο μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλει στο να αναπτύξει ένα άτομο το Σύνδρομο Ζύμωσης εντέρου. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της πάθησης. Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη μπορεί επίσης να εμποδίσει το σώμα να παράγει αλκοόλ.

«Γνωρίζουμε με βάση μελέτες ότι το είδος της τροφής που τρώμε είναι επίσης τροφή για τα βακτήρια που ζουν στο έντερο», λέει ο Loomba, μέλος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. «Ανάλογα με το είδος των τροφίμων που τρώμε, μπορεί να τονίσουμε ορισμένα βακτήρια».

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Σύγχυση
  • Προβλήματα με το έντερο
  • Εμετός
  • Ρέψιμο
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Αίσθημα ζάλης
  • Μέθη

Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς χρειάζεται χρόνος για την παρακολούθηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα των ανθρώπων που δεν πίνουν για να υπάρξει βεβαίωση ότι «υπάρχει αλκοόλ στο αίμα χωρίς να έχει καταναλωθεί από το στόμα», λέει ο Loomba.

Η ζωή μετά τη διάγνωση

Αφού βρήκε έναν γιατρό και έλαβε μια διάγνωση, ο Mongiardo άρχισε να τρώει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και ζάχαρη.

«Κατάγομαι από Ιταλοαμερικανική οικογένεια. Δεν έχω φάει ζυμαρικά ή πίτσα ή κάτι τέτοιο από τότε που διαγνώστηκα τον Μάιο του 2019», λέει. «Ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην αρχή».

«Είναι καταστροφικό για κάποιον να ζει με αυτό, και αν μπορούσα να βοηθήσω τους άλλους να καταλάβουν τι είναι αυτό, ίσως κάποιος να μην χρειαστεί να περάσει το δράμα που πέρασα εγώ».

Διαβάστε επίσης

Τα μυστικά μακροζωίας στις “Blue Zones” – Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι;

Οι προσπάθειες του Χρήστου, τα ανύπαρκτα στοιχεία και το στοίχημα του Άρη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.