Νεκρός από λεπτοσπείρωση 57χρονος στη Ζάκυνθο – Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ

Ανησυχία προκάλεσε η είδηση του θανάτου ενός 57χρονου από τη Ζάκυνθο, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, πέθανε από λεπτοσπείρωση, μετά από 15νθημερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού.

Τον άτυχο άνδρα είχαν μεταφέρει συγγενείς του στις 2 Ιανουαρίου σε κωματώδη κατάσταση, στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Οι γιατροί τον διασωλήνωσαν αμέσως και ξεκίνησαν εξετάσεις για να βρουν τα αίτια που οδήγησαν στην κατάστασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από περίπου 10 ημέρες διαπιστώθηκε ότι ευθύνεται το μικρόβιο της λεπτοσπείρωσης. Όπως προβλέπεται, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ertnews.gr, η κατάσταση που επικρατεί στο νησί προκαλεί ανησυχία, καθώς υπάρχουν όγκοι αμάζευτων σκουπιδιών που είναι γεμάτα ποντίκια και αδέσποτες γάτες και σκύλους, ενώ ο βιολογικός λειτουργεί οριακά και υπερχειλίζει, με τα λύματα να καταλήγουν στο ποτάμι, είναι ελλιπής η υδροδότηση και εντοπίζονται συνεχείς βλάβες στα δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης και το νερό έχει κακή ποιότητα.

Ο άτυχος άνδρας κατοικούσε εντός του αστικού ιστού της Ζακύνθου, σε περιοχή που θεωρείται επιβαρυμένη υγειονομικά. Οι υποθέσεις για τον τρόπο που μπορεί ο 57χρονος να προσβλήθηκε από λεπτοσπείρωση είναι πολλές. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν εντοπίστηκε κάποιο δάγκωμα, θα μπορούσε να έχει κάποιες ανοικτές πληγές από τις οποίες να εισήλθε στον οργανισμό του το μικρόβιο ή ακόμα και να άγγιξε κάτι μολυσμένο και να άγγιξε το πρόσωπό του.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Πώς μεταδίδεται

Άμεσα, μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου (άγριου ή οικόσιτου)
Έμμεσα, μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον (μολυσμένο νερό και χώμα, μολυσμένα τρόφιμα)

Ποια είναι τα συμπτώματά της

Ήπια μορφή: Πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς, εμετός
Βαριά μορφή: Υψηλός πυρετός, ίκτερος, πόνος στην κοιλιά και τους μυς, διάρροια, εξάνθημα, χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια. Μπορεί να είναι θανατηφόρα
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Απασχολούμενοι στην ύπαιθρο
Εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία.
Εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών
Εργαζόμενοι στις αποχετεύσεις
Άτομα που ασχολούνται με κολύμβηση σε ποτάμια, λίμνες και με υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Διαβάστε επίσης 

Έκθεση ΕΟΔΥ: Μείωση διασποράς της γρίπης – Αύξηση εισαγωγών και θανάτων COVID-19 και 93 κρούσματα της υποπαραλλαγής «Όρθρος»

Σιρόπι για τον βήχα ανακαλεί ο ΕΟΦ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.