Μετά από ένα κόψιμο στο μανικιούρ, που δεν επουλώθηκε, διαγνώσθηκε με σπάνιο καρκίνο από τον ιό HPV

Μία νέα γυναίκα διαγνώσθηκε με σπάνιο καρκίνο που προκλήθηκε από τον ιό HPV, ύστερα από ένα κόψιμο στο μανικιούρ που δεν επουλώθηκε.

Μήνες αφότου κόπηκε κατά τη διάρκεια ενός μανικιούρ, η Γκρέις Γκαρσία ανέπτυξε κάτι που έμοιαζε με κονδυλώματα στο δάχτυλό της, ήταν ένας σπάνιος καρκίνος με μια ασυνήθιστη αιτία – τον HPV.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Grace Garcia επισκέφτηκε ένα νέο ινστιτούτο νυχιών για ένα μανικιούρ. Η τεχνίτρια νυχιών τράβηξε την επιδερμίδα της και αιμορραγούσε λίγο. Το κόψιμο δεν επουλώθηκε ποτέ σωστά και αργότερα εμφάνισε ένα εξόγκωμα.

Μόλυνση με HPV μετά το μανικιούρ

«Μάλλον χρησιμοποίησε το εργαλείο σε προηγούμενο άτομο. Δεν έχω ιδέα», λέει η Garcia, 50 ετών, από την Καλιφόρνια, στο Today.com.

«Φύτρωσε, ό,τι κι αν ήταν στο χέρι μου… Έσκασε. Έμοιαζε με κονδυλώματα και λέω «Τι στο καλό είναι αυτό;»».

«Με έκοψε, και το κόψιμο δεν ήταν απλώς ένα κανονικό κόψιμο της επιδερμίδας. Με έκοψε βαθιά», είπε. «Κάνω τα νύχια μου, χρόνια και χρόνια και χρόνια. Ήμουν αναστατωμένη”. Η Γκαρσία δεν μπορεί να θυμηθεί αν είδε την μανικιουρίστα να ανοίγει αχρησιμοποίητα αποστειρωμένα εργαλεία, κάτι που τη στοιχειώνει ακόμα.

Όταν γύρισε σπίτι, έβαλε αντιβιοτική αλοιφή στο κόψιμο της. Μετά από λίγες μέρες, δεν ήταν καλύτερα, και επέστρεψε στο ινστιτούτο για να τους ειδοποιήσει για το λάθος της υπαλλήλου τους.

«Ήμουν αναστατωμένη και επέστρεψα και τους είπα ότι η κυρία που με ανέλαβε με έκοψε και το δάχτυλό μου εξακολουθεί να με ενοχλεί», λέει η Γκαρσία. «Από το Ινστιτούτο μου είπαν: «Ωχ, την απολύσαμε μετά από πολλά παράπονα».

Ανησυχώντας ότι το κόψιμο δεν επουλωνόταν σωστά, επισκέφτηκε τον γιατρό της, ο οποίος της χορήγησε αντιβιοτικό για το δάχτυλό της.

«Απλώς δεν έγινε καλύτερα, αλλά ούτε χειρότερα. Ήταν περίεργο», λέει.

Το δάχτυλό της είχε μεγάλη ευαισθησία. Αν κατά λάθος χτυπούσε σε κάτι, πονούσε. Τελικά η πληγή επουλώθηκε, αλλά τότε εμφανίστηκε ένα εξόγκωμα που είχε πιο σκούρο χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα της.

Η Γκαρσία επισκέφτηκε και πάλι τον γιατρό της ο οποίος νόμιζε ότι ήταν «κάλος από το γράψιμο», αλλά δεν χρησιμοποιούσε αυτό το δάχτυλο όταν έγραφε. Ο γιατρός της συνέστησε να το παρακολουθεί.

Όταν είδε τον γυναικολόγο της τον Απρίλιο του 2022 – πέντε μήνες μετά το ραντεβού για τα νύχια – έδειξε το δάχτυλό της στον γιατρό, ο οποίος πρότεινε στην Γκαρσία να επισκεφτεί έναν δερματολόγο.

Ο δερματολόγος συνέστησε επίσης να το παρακολουθεί. Το εξόγκωμα μετατράπηκε σε ανοιχτό τραύμα και τελικά εμφανίστηκαν κονδυλώματα. Στη συνέχεια, η Γκαρσία υποβλήθηκε σε βιοψία. «Ήξερα ότι δεν ήταν καλό», λέει.

Καρκίνος των νυχιών που προκαλείται από τον HPV

Η βιοψία έδειξε καρκίνο από τον ιό HPV. Οι καρκίνοι των νυχιών δεν είναι πολύ συχνοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μελανώματα, λέει ο γιατρός της Γκαρσία, Δρ Teo Soleymani, δερματολόγος στο UCLA Health.

Healthstories Μετά από ένα κόψιμο στο μακινιούρ που δεν επουλώθηκε, διαγνώσθηκε με σπάνιο καρκίνο από τον ιό HPV1
Μετά από ένα κόψιμο στο μακινιούρ που δεν επουλώθηκε, η Γκρέις Γκαρσία διαγνώσθηκε με σπάνιο καρκίνο από τον ιό HPV1

Στην περίπτωση της Γκαρσία, είχε αναπτυχθεί ένα ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν κοινό καρκίνο του δέρματος που είναι λιγότερο επιθετικός από ένα μελάνωμα. Αλλά η αιτία, ο HPV, είναι ασυνήθιστη.

«Είναι αρκετά σπάνιο για διάφορους λόγους. Σε γενικές γραμμές, τα στελέχη που προκαλούν καρκίνο από τον HPV τείνουν να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα», λέει ο Soleymani.

 

 

«Στην περίπτωση της Γκρασία, ο τραυματισμός στο μανικιούρ έγινε η πύλη εισόδου για τον ιό HPV. Έτσι, αυτό το παχύ δέρμα που έχουμε στα χέρια και τα πόδια μας που λειτουργεί ως φυσικός φραγμός ενάντια σε λοιμώξεις δεν ίσχυε πλέον και ο ιός μπόρεσε να μολύνει το δέρμα της».

Ο καρκίνος της Γκαρσία αναπτύχθηκε γρήγορα.

“Η περίπτωσή της ήταν επικίνδυνη, γιατί είχε ένα στέλεχος HPV υψηλού κινδύνου και χάρη στην επιμονή της για εξετάσεις μετά το μανικιούρ διαγνώστηκε εγκαίρως, με καρκίνο σταδίου 1.

«Η επιμονή της, όχι μόνο μπόρεσε να έχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον γλίτωσε τον εαυτό της από τον ακρωτηριασμό του δακτύλου της».

Ο Soleymani της έκανε μία χειρουργική διαδικασία που επιτρέπει στους γιατρούς να δουν το 100% της άκρης” του καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν όλο τον καρκίνο, παρέχοντας «υψηλό ποσοστό ίασης» χωρίς να αφαιρέσουν πολύ δέρμα.

«Επειδή μπορούμε να ελέγξουμε το 100% του περιθωρίου του καρκίνου με τη μικρογραφική τεχνική Mohs, δεν χρειάζεται ακτινοβολία», λέει ο Soleymani. «Δεν χρειάζεται καμία πρόσθετη θεραπεία».

Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι των νυχιών που βλέπουν οι δερματολόγοι είναι τα μελανώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται ως μαύρη ή σκούρα καφέ λωρίδα κάτω από το νύχι. Εάν οι άνθρωποι έχουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα των νυχιών, αυτά μοιάζουν με αιμορραγική μάζα.

“Όποτε έχετε μια ανάπτυξη που δεν εξαφανίζεται σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, αυτό είναι το καμπανάκι”, λέει ο Soleymani. «Πρέπει να δεις τον δερματολόγο σου».

Συνιστά σε όλους να λαμβάνουν το εμβόλιο κατά του HPV για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV.

«Το εμβόλιο – έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια – όχι μόνο μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κοινών ασθενειών, όπως τα κονδυλώματα αλλά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου όπως του δέρματος που σχετίζονται με τον HPV», λέει.

Η Γκαρσία πρέπει να επισκέπτεται τον δερματολόγο της για τακτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος. Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να μοιραστεί την εμπειρία της για να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που κάνουν μανικιούρ και πεντικιούρ να βεβαιώνονται ότι παρακολουθούν τους τεχνικούς νυχιών ότι χρησιμοποιούν αποστειρωμένα εργαλεία. Προτρέπει επίσης τους ανθρώπους να είναι επίμονοι εάν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους.

«Πάλεψα σε όλη τη διαδρομή από την πρώτη μέρα γιατί ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», λέει η Γκαρσία.

Διαβάστε επίσης

Αυτά τα 3 φρούτα πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

Μπορείς να γυμνάζεσαι, όταν νηστεύεις; Για ποιους είναι σχεδόν απαγορευτικό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.