Διάσημοι που έκαναν τη δυσλεξία, επιτυχία

Η δυσλεξία, μια μαθησιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην ανάγνωση, είναι αρκετά συχνή. Σχεδόν μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα δεν ήταν πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες μελετώντας παλαιές αναφορές και σχετική βιβλιογραφία, συμφωνούν ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ιστορίας μπορεί να είχαν δυσλεξία. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Μητέρα Τερέζα, ο Ναπολέοντας, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Καρλ Γιούνγκ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τόμας Έντισον είναι μερικές από αυτές τις προσωπικότητες.

Με δυσλεξία έχουν διαγνωστεί βέβαια και πολλοί διάσημοι της σύγχρονης εποχής.

Διάσημοι με δυσλεξία

Τζένιφερ Άνιστον

Ποιος ήξερε ότι η αγαπημένη της Αμερικής έχει δυσλεξία; Η ίδια η Aniston δεν το γνώριζε μέχρι τα 20 της. Λέει ότι όταν το έμαθε, κατάλαβε γιατί της ήταν δύσκολο να διαβάσει στο σχολείο και επέλεξε το ρόλο του κλόουν της τάξης αντί του αγαπημένου μαθητή του δασκάλου. «Ένιωσα σαν να εξηγούνται όλα τα παιδικά μου τραύματα», είχε πει στο The Hollywood Reporter.

Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο θρύλος του κινηματογράφου δεν γνώριζε μέχρι τα 60 του ότι έχει δυσλεξία. Βίωσε bullyingως παιδί, αγωνίστηκε στο σχολείο και εγκατέλειψε το κολέγιο το 1968. O φημισμένος σκηνοθέτης και παραγωγός στην ταινία Goonies, αντικατοπτρίζει τα εφηβικά χρόνια του ως αυτοανακηρυγμένο «nerd» και «outsider».

Γούπι Γκόλντμπεργκ

Οι συμμαθητές της την φώναζαν «ηλίθια». Αλλά η πολυταλαντούχα Γούπι Γκόλντμπεργκ με τη δυσλεξία της έχει κερδίσει πολλούς τίτλους: Emmy, Grammy, Oscar και Tony Award.

Ρίτσαρντ Μπράνσον

Ο διευθυντής του σχολείου του προέβλεψε ότι ο μαθητής Ρίτσαρντ Μπράνσον ή θα καταλήξει στη φυλακή ή θα γίνει εκατομμυριούχος. Τελικά έγινε δισεκατομμυριούχος.
Ο ίδιος ο Μπράνσον λέει ότι η δυσλεξία και αυτό που περιγράφει ως «ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης» τον βοήθησαν να πετύχει. Ο ιδρυτής της Virgin Group ξεκίνησε περισσότερες από 400 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας δισκογραφικής εταιρείας και μιας αεροπορικής εταιρείας. Η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχει χρίσει ιππότη.

Μοχάμεντ Αλί

Η δυσλεξία ήταν από τους πρώτους αγώνες του Μοχάμεντ Άλι. Ο θρυλικός πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών μπορεί να ήταν ικανός να «κινείται σαν πεταλούδα» και «να τσιμπάει σαν μέλισσα», αλλά μόλις που μπορούσε να διαβάσει.

Κίρα Νάϊτλι

Η δυσλεξία ήταν και το καρότο και το μαστίγιο για να μπορέσει να έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο. Ωστόσο πολλοί συμμαθητές της την πείραζαν. «Είναι εκπληκτικό ότι ένα παιδί που σε αποκαλεί ηλίθιο σε κάνει να διαβάζεις», θυμάται η Κίρα Ναίτλι προσθέτοντας ότι “η δυσλεξία την έχει κάνει η ηθοποιό που είναι σήμερα”.

Πηγή: webmd.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.