Ορθοστατική υπόταση υπέστη ο Ν. Δένδιας στο Άγιο Όρος – Τι είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπέστη ορθοστατική υπόταση κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Ο κ. Δένδιας είναι απολύτως καλά στην υγεία του, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Αρκετά συχνό πρόβλημα η ορθοστατική υπόταση, που εμφάνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αισθάνθηκε αδιαθεσία και είχε έντονη τάση λιποθυμίας, την ώρα που παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία στην ιερά μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος.

Επικράτησε αναστάτωση, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα, με τη συνδρομή και γιατρού από το Κέντρο Υγείας στις Καρυές και ο κ. Δένδιας είναι καλά στην υγεία του.

Τι είναι, όμως, η λεγόμενη ορθοστατική υπόταση και τι δείχνει για την κατάσταση της υγείας κάποιου;

Όπως μας εξηγεί ο καρδιολόγος Μάριος Δ. Κολιός, ορθοστατική υπόταση είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να συμβεί σε μερικούς ανθρώπους, όταν σηκώνονται από την καθιστή θέση ή όταν παραμένουν όρθιοι για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτή η πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να φέρει ζάλη ή τάση για λιποθυμία ή ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων και πτώση.

Ορθοστατική υπόταση: Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ζάλης
  • Θολή ή αμυδρή όραση
  • Αδυναμία
  • Λιποθυμία (αυτό ονομάζεται συγκοπή).

Τι μπορεί να την προκαλέσει

Σύμφωνα με τον ειδικό είναι πολλές οι αιτίες της ορθοστατικής υπότασης.

  • Η αφυδάτωση, όταν δεν υπάρχει αρκετό υγρό στις αρτηρίες σας. Είτε γιατί ο ασθενής δεν πίνει πολύ νερό, είτε κάνει εμετούς ή διάρροιες, είτε ιδρώνει πολύ και συχνά.
  • Η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα
  • Τα νεύρα και οι ορμόνες, που ελέγχουν τα αιμοφόρα αγγεία, δεν λειτουργούν κατάλληλα
  • Η λήψη κάποιων φαρμάκων.

Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να είναι ένδειξη αδιάγνωστου καρδιαγγειακού νοσήματος, αν και τα ευρήματα σχετικών επιστημονικών μελετών είναι ενίοτε αντιφατικά ως προς αυτό.

Πάντως μ’ αυτά και μ’ αυτά η φετινή επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα μείνει αξέχαστη στον Υπουργό, μιας και η… περιπέτεια ξεκίνησε από νωρίς. Λόγω της πυκνής ομίχλης το ελικόπτερο, που τον μετέφερε το πρωί της Τετάρτης (28/12), δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και τελικά κατέβηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Ακολούθησε το λιποθυμικό επεισόδιο σήμερα το πρωί (Πέμπτη 29/12) στην ιερά μονή Ξενοφώντος.

Ο κ. Δένδιας είναι καλά και συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του. Μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν με χιούμορ την κατάσταση και εύχονται… να μην τριτώσει.

Δείτε περισσότερα στο mononews.gr

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

11 συμβουλές για να γλιτώσετε από τις ιώσεις την Πρωτοχρονιά

Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.