Όταν η Ελλάδα μπήκε σε καραντίνα λόγω της πανούκλας

Πριν 193 χρόνια η Ελλάδα μπήκε σε καραντίνα λόγω πανούκλας. Ήταν το πρώτο lockdown της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθώς είχε σπουδάσει ιατρική, αναγνώρισε τον κίνδυνο μετά την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων πανώλης στη Μεθώνη και την Ύδρα.

Η πρώτη καραντίνα επιβλήθηκε το 1828 και διήρκησε 50 ημέρες. Έκλεισαν εκκλησίες, καφενεία, γινόταν ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, δημιουργήθηκαν ζώνες και επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το πρώτο lodkdown στην Ελλάδα και η ιατρική περίθαλψη των αγωνιστών του 1821 αποτελούν το αντικείμενο της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου στις 21 Μαρτίου (11.30 π. μ.). Η εκδήλωση διοργανώνεται ενόψει του εθνικού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και των επετειακών εκδηλώσεων των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

« Προσεγγίζουμε την επανάσταση του 1821 από μία άλλη οπτική και εστιάζουμε με δύο θεματικές εκδηλώσεις, στον σημαντικό τομέα της ιατρικής περίθαλψης, στην θεραπευτική αντιμετώπιση των τραυματιών του 1821, στις πανδημίες της εποχής, στην σίτιση αλλά και στην δημόσια υγεία των υπόδουλων Ελλήνων. Οι ιστορικοί γράφουν ότι ο βασικός εχθρός των Ελλήνων δεν ήταν ούτε οι Τούρκοι ούτε η έλλειψη πολεμικού εξοπλισμού. Ήταν οι ασθένειες, οι τραυματισμοί και η πείνα, με κορυφαία ιστορική σύμπτωση την αντιμετώπιση της πανώλης και την εφαρμογή της πρώτης καραντίνας στην Ελλάδα από τον Καποδίστρια» σημειώνει ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Στη εκδήλωση θα απευθύνουν μηνύματα η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο youtube

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.