Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία: 3 ταινίες που σπάνε τα στερεότυπα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες».

Εμείς σας παρουσιάζουμε 5 συγκλονιστικές ταινίες που καταρρίπτουν τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τα άτομα με αναπηρία.

«Τ’ όνομά μου είναι Σαμ»

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: 3 ταινίες που σπάνε τα στερεότυπα

Ο Σαμ, παρά το γεγονός ότι έχει νοητική υστέρηση, μεγαλώνει ένα επτάχρονο κοριτσάκι. Η Κοινωνική Πρόνοια, ωστόσο, θέλει να το δώσει για υιοθεσία, κάτι που οδηγεί τον Σαμ να ζητήσει τη βοήθεια μιας διακεκριμένης δικηγόρου. Ο Σαμ δίνει μάχη για να πάρει την κηδεμονία της επτάχρονης κόρης του και στην πορεία θα δώσει μαθήματα ζωής στην ψυχρή δικηγόρο του για την αξία της αγάπης και της οικογένειας. Πώς, όμως, μπορεί να πειστεί ένα δικαστήριο ότι ένα άτομο με νοημοσύνη επτάχρονου παιδιού μπορεί να γίνει σωστός πατέρας;

Μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Σον Πεν, ο οποίος έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2001

Σκηνοθεσία: Τζέσι Νέλσον

Πρωταγωνιστούν: Σον Πεν, Μισέλ Φάιφερ, Ντακότα Φάνινγκ, Νταϊάν Γουίστ, Λόρα Ντερν

Διάρκεια: 127΄

Φόρεστ Γκαμπ- 1984

Τριάντα χρόνια αμερικανικής ιστορίας μέσα από την οπτική του Φόρεστ Γκαμπ, ενός ατόμου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, που όμως καταφέρνει να γίνει ήρωας στο Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πιγκ πογκ και εκατομμυριούχος. Η ταινία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αποτελώντας την ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις για τη χρονιά εκείνη στις ΗΠΑ. Συνολικά συγκέντρωσε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, από τα οποίες κέρδισε τα 6, ανάμεσα στα οποία τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Ρόμπερτ Ζεμέκις και Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον ηθοποιό Τομ Χανκς. To 2007, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών κατέταξε την ταινία στο #71 στη λίστα των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών.

 

O άνθρωπος της Βροχής- 1988

Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός εγωιστή γιάπη, του Τσάρλι Μπάμπιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ότι ο αποξενωμένος του πατέρας πέθανε και άφησε όλη του την περιουσία στον άλλο του γιο, τον Ρέιμοντ, έναν αυτιστικό Σαβάντ, του οποίου την ύπαρξη ο Τσάρλι αγνοούσε.

Σκηνοθετεί ο Μπάρι Λέβινσον και το σενάριο έγραψαν οι Μπάρι Μόροου και Ρόναλντ Μπας. Πρωταγωνιστούν οι Ντάστιν Χόφμαν, Τομ Κρουζ και Βαλέρια Γκολίνο.

Η ταινία έλαβε εξαιρετικές κριτικές την εποχή που κυκλοφόρησε κυρίως για την ερμηνεία του Χόφμαν και το σενάριο. Έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 354,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Χόφμαν και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Διαβάστε επίσης

7 τρόφιμα που έχουν δαιμονοποιηθεί – Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

10 λόγοι για να μη σε πάρει από κάτω αν είσαι single τα Χριστούγεννα

Μπορεί το υαλουρονικό οξύ να προσφέρει ανακούφιση σε γυναίκες που πάσχουν από προβλήματα στην γεννητική περιοχή;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.