«Ο Συλλαίος» – Μία μικρασιατική περιπέτεια που γράφτηκε το 1909 από έναν Έλληνα γιατρό, ξαναζωντανεύει στον Ιανό

Ο Έλληνας δημοτικός γιατρός της Σμύρνης Νικόλαος Βακαλόπουλος έγραψε το 1909 το βιβλίο “Ο Συλλαίος”. Εκείνος δεν σώθηκε και βρήκε τον θάνατο σε μία τούρκικη φυλακή παρά το γεγονός ότι είχε παρασημοφορηθεί για τις ιατρικές του υπηρεσίες.

Το βιβλίο όμως, ήταν ένα από τα ελάχιστα πράγματα που κατάφερε να διασώσει στο ταξίδι του ξεριζωμού από την Σμύρνη στον Πειραιά, η σύζυγός του.

Rodolivos_SYLLAIOS_AVlassopoulosΈναν αιώνα μετά, το πολύτιμο αυτό βιβλίο που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ξαναζωντανεύει λόγω της άσβηστης επιθυμίας του εγγονού του συγγραφέα, του μηχανικού Αντώνη Βλασσόπουλου, να διατηρήσει την πνευματική κληρονομιά του γιατρού Νικόλαου Βακαλόπουλου, με ένα βιβλίο – δοκίμιο το οποίο παρουσιάζεται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις “Ροδολίβος”, στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24) στις 6 το απόγευμα.

Για το βιβλίο «Ο Συλλαίος – Ζωή και βία στην Μικρά Ασία» θα μιλήσουν οι:

  • Αντώνης Βλασσόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου
  • Όλγα Καρλάτου-Ράνκιν, ηθοποιός
  • Κυριάκος Πιπίνης, επιμελητής της έκδοσης
  • Τάκης Σαλκιτζόγλου, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλαίων, συγγραφέας-ιστορικός
  • Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος
  • Ανάγνωση των κειμένων του βιβλίου θα κάνει η ηθοποιός, Κατερίνα Τσάβαλου.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Rodolivos_SYLLAIOS

Ο Αντώνης Βλασσόπουλος με το δικό του βιβλίο, ένα δοκιμιακού τύπου πόνημα, με τον τίτλο «Ο Συλλαίος – Ζωή και βία στην Μικρά Ασία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ροδολίβος, μας χαρίζει το πολύτιμο απόσταγμα ενός «γλωσσολογικού, κοινωνιολογικού και λίαν τερπνού συγγράμματος», αληθινού λαογραφικού θησαυρού της Ανατολίας. Ένα βιβλίο, που έχει κρυμμένο μέσα του το θησαυρό ενός παλιότερου βιβλίου.

Τόποι, χωριά και πόλεις, ήθη και έθιμα, εδέσματα και άσματα, μύθοι και παροιμίες, διάλεκτοι, ιατρικά και κοινωνικά θέματα προσφέρονται και περιγράφονται απλόχερα στο βιβλίο. Και μαζί, μία σύντομη εκδοχή των δραματικών περιπετειών στη Μικρά Ασία και την Ελλάδα του ήρωα του παλιού μυθιστορήματος, του Αλέξανδρου, ενός ανθρώπου, που καταγόταν από την πανέμορφη Σύλλη του Ικονίου.

Στοιχειωμένος όμως από το οικογενειακό αντίτυπο, αλλά και το μετάλλιο με το οποίο είχε παρασημοφορηθεί ο παππούς του από τον Σουλτάνο και που μετά βίας διέσωσε η γιαγιά του, ο συγγραφέας του «Συλλαίου» αναζητεί οιωνούς για τα μετέπειτα γεγονότα του 1922, μπαίνοντας σε μια ιδιόμορφη συγγραφική οδό, κατευθυνόμενος σε τόπους όπου το παρελθόν γίνεται παρόν και αντίστροφα.

Ο Αντώνης Βλασσόπουλος ταξιδεύει επιδέξια στο χρόνο, επαναφέρει λογοτεχνικά στη ζωή τον παππού του, τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ και, συνομιλεί μαζί του για τη ζωή της οικογένειάς τους στη Σμύρνη, για την συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων στη Μικρά Ασία για εκατοντάδες χρόνια, αλλά και για την πορεία προς το μεγάλο Κενό, που άφησε η καταστροφή του 1922.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδες του facebook: Ο Συλλαίος , ianos.gr

Διαβάστε επίσης

Έρχονται νέα μεγάλα κύματα της COVID-19; Οι εκτιμήσεις 6 επιστημόνων στο «Science»

Πρωτοποριακή θεραπεία για έναν 39χρονο καρκινοπαθή τελικού σταδίου – Ο ιός που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.