Ένας διδακτορικός φοιτητής είχε την ιδέα να δημιουργήσει κουτιά μνήμης με τις φωνές ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή. Παλιές ιστορίες και συμβουλές με τη φωνή των ανθρώπων που έφυγαν βοηθούν τις οικογένειες να τους θυμούνται και να τους ακούν.
Τα κουτιά μνήμης βοηθούν τις οικογένειες να θυμούνται χαμένες φωνές.
Ο 25χρονος Isaac Gibson σπουδάζει στο Sonic Arts Research Center στο Queen’s University του Μπέλφαστ.
Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ηχογράφησε συνεντεύξεις με ασθενείς του ξενώνα και τις συνδύασε με κατάλληλη μουσική και ηχητικά εφέ.
Κάθε ηχογράφηση γίνεται μέσω ενός χειροποίητου ξύλινου κουτιού, σχεδιασμένου να θυμίζει vintage ραδιόφωνο, όπως αναφέρει το bbc.
Σκοπός ήταν η δημιουργία ατομικών εμπειριών ακρόασης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Ο Isaac επικοινώνησε με τον ξενώνα Marie Curie για την ιδέα του, αφού πρώτα ηχογράφησε μια σειρά από συνεντεύξεις με τον παππού του που ήταν άρρωστος στο τελικό στάδιο, σύμφωνα με το newsletter.co.uk.
«Πάντα είχε μια ιστορία να πει, για την οικογένειά του, τα αδέρφια του, τις κοπάνες από το σχολείο, την πεζοπορία, τέτοια πράγματα. είχε πολύ χιούμορ. Είχα την ιδέα μια μέρα να καθίσω και να ηχογραφήσω αυτές τις ιστορίες, είπε ο 25χρονος.
«Όταν πέθανε, πήρα τις ηχογραφήσεις και τις συνδύασα με μουσική και ηχητικά εφέ και το έβαλα σε ένα μικρό ξύλινο κουτί για να το κάνω δώρο στη μαμά μου.
«Δεν είχε ιδέα ότι είχα κάνει κάτι από όλα αυτά και η αντίδρασή της ήταν ένδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εξατομικευμένες εμπειρίες ακρόασης σε μέλη της οικογένειας και ασθενείς σε παρόμοια κατάσταση. Τότε μου ήρθε η ιδέα για το έργο «From My Perspective».
Ήδη έχει δημιουργήσει 10 κουτιά μνήμης για ασθενείς με ξενώνα Marie Curie στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Μερικοί ασθενείς θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία να αφήσουν μια εκ των προτέρων οδηγία σχετικά με προσωπικά θέματα, ενώ άλλοι ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία να αφήσουν ένα ενθύμιο που μπορεί να το μοιραστεί η οικογένεια.
Η ελπίδα μου για αυτό το έργο είναι ότι κάποια μέρα θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως υπηρεσία σε γηροκομεία σε όλο τον κόσμο», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις, τι αλλάζει