Πρωτοποριακή τεχνική χειρουργικής αντιμετώπισης καρκίνου του αιδοίου στο ΜΗΤΕΡΑ

Πρωτοποριακή τεχνική χειρουργικής αντιμετώπισης καρκίνου του αιδοίου με λεμφοσπινθηρογράφημα και χρήση της χρωστικής ICG, πραγματοποιήθηκε στο ΜΗΤΕΡΑ με επιτυχία.

Στο ΜΗΤΕΡΑ, ασθενής με καρκίνο του αιδοίου υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική για την αξιολόγηση των μηροβουβωνικών λεμφαδενικών μεταστάσεων από τον Βασίλειο Σιούλα, Διευθυντή της Α΄ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας του ΜΗΤΕΡΑ, και τους συνεργάτες του. Η τεχνική βασίστηκε στην αναγνώριση του λεμφαδένα-φρουρού με τη χρήση λεμφοσπινθηρογραφήματος και της χρωστικής ουσίας ICG (Indocyanine Green).

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι η τέταρτη πιο συχνή κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Για την επιτυχή αντιμετώπισή του στα αρχικά στάδια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ιστολογική εξέταση των μηροβουβωνικών λεμφαδένων για την παρουσία μεταστάσεων, οι οποίες δυστυχώς δεν μπορούν να αποκλειστούν με βεβαιότητα απεικονιστικά. Η εκτεταμένη αφαίρεση των μηροβουνωνικών λεμφαδένων συχνά συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές, με κυριότερες το λεμφοίδημα, τις λεμφοκύστεις, τις λοιμώξεις και τη διάσπαση του χειρουργικού τραύματος.

Η τεχνική αντιμετώπισης καρκίνου του αιδοίου στο ΜΗΤΕΡΑ

Με τη νέα χειρουργική τεχνική, η αξιολόγηση της ύπαρξης μηροβουβωνικών λεμφαδενικών μεταστάσεων στις ασθενείς με καρκίνο του αιδοίου που πληρούν τα κριτήρια γίνεται με τη βοήθεια λεμφοσπινθηρογραφήματος και της χρωστικής ICG. Στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο συνδυασμός της χρήσης φορητoύ γαμμα-ανιχνευτή (γ-probe) 99mTc και ειδικής κάμερας αναγνώρισης της φθορίζουσας απεικόνισης με ICG επιτρέπει τον ασφαλή εντοπισμό του λεμφαδένα-φρουρού. Αυτός είναι ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται λέμφο από τον όγκο και, επομένως, έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής επί λεμφαδενικών μεταστάσεων. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η μέγιστη ακρίβεια στη διάγνωση των λεμφαδενικών μεταστάσεων και, συνεπώς, η ογκολογική ασφάλεια των ασθενών. Από τη άλλη πλευρά, ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των αφαιρεθέντων λεμφαδένων και το μέγεθος των τομών, περιορίζεται σημαντικά η εμφάνιση των επιπλοκών της εκτεταμένης μηροβουβωνικής λεμφαδενεκτομής.

Ο κ. Βασίλειος Σιούλας, Διευθυντής της Α΄ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, δήλωσε:

«Ακολουθώντας την τωρινή πρακτική των μεγάλων ογκολογικών κέντρων των ΗΠΑ και αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες που μας δίνει το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΥΓΕΙΑ και τα Χειρουργεία του ΜΗΤΕΡΑ, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με επιτυχία την πιο σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση σε ασθενείς με καρκίνο του αιδοίου που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Η στοχευμένη αφαίρεση των λεμφαδένων που πραγματικά έχουν σημασία διασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, μειώνει την πιθανότητα περιεγχειρητικών επιπλοκών και προστατεύει τη μελλοντική ποιότητα ζωής των ασθενών μας».

Πρωτοποριακή τεχνική χειρουργικής αντιμετώπισης καρκίνου του αιδοίου στο ΜΗΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Εφαρμογές και ιστοσελίδες για τις μωβ μέδουσες – Ενημέρωση από επιστήμονες και πολίτες

Πώς θα γίνει η εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό – Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

Πολύ δυνατό κύμα της COVID-19 μέσα στο καλοκαίρι, ίσως και τέλος Ιουνίου – Τι μας λέει ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.