Διπλή μεταμόσχευση χεριών για έναν 48χρονο με σκληρόδερμα

Ένας 48χρονος άνδρας από τη Σκωτία υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών, καθώς το σκληρόδερμα, μία αυτοάνοση ασθένεια από την οποία πάσχει, είχε προκαλέσει μόνιμη παραμόρφωση στα χέρια του.

Σύμφωνα με την Heraldscotland, ο Steven Gallagher πάσχει από σκληρόδερμα, μία αυτοάνοση νόσο που σημαίνει «σκληρό δέρμα». Είναι μία χρόνια νόσος που προσβάλλει το δέρμα και πολλές φορές και τα εσωτερικά όργανα. Προκαλεί αύξηση του κολλαγόνου στο δέρμα, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητά του το δέρμα και να γίνεται σκληρό.

Το σκληρόδερμα

Ο κ. Gallagher διαγνώστηκε με σκληρόδερμα πριν από 13 χρόνια. Η νόσος προσέβαλλε τη μύτη, το στόμα και τα χέρια του.

Τα προβλήματα άρχισαν να γίνονται πιεστικά πριν από επτά χρόνια όταν τα δάκτυλά του έκλειναν σταδιακά σε μόνιμη γροθιά και του προκαλούσαν αφόρητους πόνους.
Όταν οι γιατροί του πρότειναν για πρώτη φορά να υποβληθεί σε διπλή μεταμόσχευση άκρας χείρας, αρνήθηκε, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να προχωρήσει παρά τους κινδύνους.

«Τα χέρια μου ήταν άχρηστα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα εκτός από το να σηκώνω πράγματα με δύο χέρια. Όταν οι γιατροί στη Γλασκώβη μου μίλησαν για την διπλή μεταμόσχευση χεριών, εκείνη τη στιγμή γέλασα. Αφού το σκέφτηκα για λίγο, μίλησα περισσότερο μαζί τους, ήταν πραγματικά κατανοητοί για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Μου είπαν ότι θα μπορούσα να χάσω τα χέρια μου εντελώς, αν και απίθανο, αλλά ήταν ρίσκο», περιγράφει https://www.walesonline.co.uk/news/uk-news/man-double-hand-transplant-world-24064325.

«Η σύζυγός μου και εγώ μιλήσαμε για αυτό και συμφωνήσαμε να το πετύχουμε. Θα μπορούσα να καταλήξω να χάσω τα χέρια μου ούτως ή άλλως, οπότε τους ενημέρωσα ότι επρόκειτο να το κάνω».

«Τα χέρια μου είχαν αρχίσει να κλείνουν εντελώς. Έφτασα στο σημείο όπου ουσιαστικά κυκλοφορούσα όλη μέρα με σφιγμένες γροθιές και δεν μπορούσα να πιάσω κανένα αντικείμενο», δήλωσε στην walesonline.co.uk. «Η καθημερινότητά μου είχε γίνει αφόρητη».

Σήμερα, σχεδόν πεντέμισι μήνες μετά την επέμβαση νιώθει ευγνωμοσύνη.

12 ώρες εγχείρηση

Η διπλή μεταμόσχευση έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ληντς αφού βρέθηκε κατάλληλος δότης και διήρκησε 12 ώρες.

Νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο για έναν μήνα, ενώ συνεχίζει την φυσικοθεραπεία.

Η κατάστασή του έχει πια βελτιωθεί αισθητά. Μπορεί πια να ανοίξει τη βρύση και να γεμίσει ένα ποτήρι νερό, κάτι που έκανε για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Ο ίδιος ελπίζει ότι η λειτουργικότητα των χεριών του θα βελτιωθεί αρκετά, ώστε να μπορέσει να ξαναεργαστεί.

Η ομάδα μεταμόσχευσης χεριών στο Leeds Teaching Hospital NHS Trust, που πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση, είπε ότι είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που η μεταμόσχευση χεριών χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει χέρια που έχουν προσβληθεί από σκληρόδερμα.

Ο κ. Gallagher είπε: «Μετά την επέμβαση ξύπνησα και ήταν πολύ σουρεαλιστικό γιατί πριν είχα τα χέρια μου και μετά όταν ξύπνησα από την επέμβαση είχα ακόμα χέρια, οπότε δεν έχασα ποτέ πραγματικά κανένα χέρι».

Η διπλή μεταμόσχευση απαίτησε προσεκτική προετοιμασία και τεράστια προσπάθεια από ομάδα 30 επαγγελματιών Υγείας», δήλωσε ο Dr. Simon Kay, καθηγητής Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς.

«Η μεταμόσχευση χεριού είναι πολύ διαφορετική από τις μεταμοσχεύσεις νεφρού ή άλλων συμπαγών οργάνων. Τα χέρια είναι κάτι που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε διαρκώς. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται ψυχολογική αξιολόγηση και προετοιμασία του ασθενούς πριν από την επέμβαση. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι μπορεί να αντέξει ψυχικά τη διαρκή υπενθύμιση της μεταμόσχευσης και ταυτόχρονα το ενδεχόμενο απόρριψης του μοσχεύματος».

Διαβάστε επίσης

Acai bowls και smoothies: Τι είναι και τι περιέχουν – Εύκολες συνταγές

Το άρωμα που πρέπει να επιλέγετε με βάση το ζώδιό σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.