Η χώρα που θεραπεύει την ψύχωση χωρίς φάρμακα

Η πλειονότητα των ψυχωσικών ασθενών χρειάζονται ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για να απαλλαγεί από παραισθήσεις και άλλα βαριά συμπτώματα. Όμως στη Νορβηγία, βρήκαν τρόπο να θεραπεύουν τη ψύχωση χωρίς φάρμακα.

- Advertisement -

Το BBC μεταδίδει τις ιστορίες ψυχωσικών ασθενών που τα κατάφεραν με αυτό τον τρόπο.

Η Malin ήταν 21 όταν εμφάνισε τα πρώτα σημάδια ψύχωσης. Από την εφηβεία της, αντιμετώπιζε προβλήματα κατάθλιψης και χαμηλής αυτοπεποίθησης. Ξαφνικά, άρχισε να ακούει μια φωνή μέσα της που της έλεγε ότι δεν άξιζε τίποτα και καλύτερα να αυτοκτονήσει… Σταδιακά άρχισε να έχει και παραισθήσεις, πολύ συχνά έβλεπε γιγάντια πλοκάμια να βγαίνουν από τους τοίχους.

Μετά από ένα έντονο ψυχωσικό επεισόδιο που την καθήλωσε στο κρεβάτι, εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική όπου παρέμεινε έναν ολόκληρο χρόνο. Ήταν η πρώτη από τις πολλές και μακροχρόνιες νοσηλείες της κατά τις οποίες το μόνο που της προσφερόταν ήταν φάρμακα. «Το μυαλό μου ήταν διαρκώς θολό. Καθόμουν απλώς και παρακολοθούσα τη ζωή να περνάει χωρίς διασύνδεσημε τα συναισθήματά μου. Τίποτα δεν γινόταν καλύτερο», αναφέρει η ίδια στο BBC.

- Advertisement -

Η επίδραση των φαρμάκων

Πολλοί ψυχωσικοί ασθενείς ωφελούνται από την φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Ωστόσο καταγράφεται ένα ποσοστό 20% ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υπερβολική κόπωση, πρόσληψη βάρους, εμφάνιση διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία.

Τι γίνεται στη Νορβηγία

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα που καθιέρωσε τις «ελεύθερες φαρμάκων» ψυχιατρικές πτέρυγες, όπου η ανάρρωση βασίζεται στην εντατική ψυχοθεραπεία με ελάχιστα έως καθόλου φάρμακα.

Χρειάστηκαν βέβαια χρόνια και προηγήθηκαν πολλές διεθνείς «κίτρινες κάρτες» για τη μεταχείριση των ψυχιατρικών ασθενών και για θεραπευτικές πρακτικές, όπως η απομονωση και η καθήλωση. Επιπλέον, οργανώθηκε ισχυρό κίνημα ασθενών και τελικά το σύστημα ψυχιατρικής περίθαλψης άλλαξε.

Την αρχή έκανε ο δρ Magnus Hald στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tromso στη βόρεια Νορβηγία, όταν αποφάσισε να δοκιμάσει και ψυχοθεραπευτικές πρακτικές χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη.

«Η φιλοσοφία της ελέυθερης φαρμάκων πτέρυγας είναι οι ασθενείς να απαλλαγούν σταδιακά από τα φάρμακα, κάτι που απαιτεί χρόνο και κόπο. Κάποιοι μειώνουν στο ελάχιστο την αγωγή ενώ άλλοι φτάνουν σε ένα επίπεδο που δεν χρειάζονται καθόλου φάρμακα», δηλώνει ο Hald.

Η Malin, 34 ετών πλέον, παρακολουθείται από την κλινική του Hald. Ανά διαστήματα εισάγεται για μερικές εβδομάδες και ακολουθεί εντατική ψυχοθεραπεία με αναφορές στην τέχνη.

Παίρνει φάρμακα μόνο για να κοιμηθεί το βράδυ και δηλώνει ότι αισθάνεται πλέον δυνατή και λειτουργική.

Η θεραπεία χωρίς φάρμακα δεν ενδείκνυται στην οξεία φάση των σοβαρών ψυχικών διαταραχών, αλλά μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στη χρόνια ψυχιατρική φροντίδα.

Πηγή: BBC

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.