Στην Κολομβία, Lyda όπως Σακίρα

-

Η δρ Lyda Osorio δεν είναι η Σακίρα, αλλά σε κάποιες περιοχές της Κολομβίας είναι το ίδιο, αν όχι πιο διάσημη από τη Σακίρα!

Πριν μερικούς μήνες, καθώς η πανδημία COVID-19 σάρωνε τη χώρα, ο δήμαρχος της πόλης Κάλι – της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στην Κολομβία μετά τη Μπογκοτά και το Μεδεγίν – αποφάσισε να συστήσει μια ομάδα ειδικών για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης. Επικεφαλής αυτής της ομάδας τέθηκε η δρ Osorio, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μια αξιοσέβαστη ερευνήτρια Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Del Valle.

Η Osorio και η ομάδα της κλήθηκε να οργανώσει την ιχνηλάτηση, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει στρατηγικές κατάλληλες για την πόλη, να διεξάγει έρευνα για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της κρίσης.

Μέσα σε λίγους μήνες, η καλή δουλειά της ξεπέρασε τα όρια της πόλης και η διοίκηση της πρωτεύουσας Valle del Cauca κάλεσε την δρα Osorio να συμμετάσχει στην κεντρική ομάδα ειδικών. Μαζί με άλλους επιστημόνες, η επιδημιολόγος έπρεπε να κατανοήσει τη δυναμική της μετάδοδης του ιού και να χαράξει στρατηγικές αναχαίτισης αυτής της δυναμικής.

Πολύ σύντομα ανέλαβε και την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενημερώνοντας τακτικά το κοινό για την εξέλιξη της νόσου.

«Γιατί δημοσιεύουν τη φωτογραφία μου; Ποια είμαι, η Σακίρα;» 

Τότε αρχίσαν να την προσέχουν και τα μέσα ενημέρωσης. Η ισπανική El País την περιέγραφε ως μια από τους ελάχιστους επιστήμονες που ξέρουν τόσα πολλά και τόσο καλά τη συμπεριφορά του ιού στην περιοχή.

Η ίδια, βεβαία, δεν επεδίωξε τη δημοσιότητα. Έλεγε: «Αντί για τη δική μου φωτογραφια, καλύτερα να δημοσιεύονται φωτογραφίες των γιατρών που παλεύουν μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας»…

Επιστήμονες σαν τη δρ Osorio δίνουν μάχη με θανατηφόρες ασθένειες όπως η COVID-19, η ελονοσία, η φυματίωση και πολλές άλλες σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Το πρόγραμμα έρευνας τροπικών ασθενειών (TDR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τιμά 15 γυναίνες επιστήμονες που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες στην Αφρικη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Εκείνες μοιράζονται τις ιστορίες τους, προσφέροντας έμπνευση και κίνητρο σε όλες τις γυναίκες.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.