H γυναίκα που μπορεί να δει 100 εκατομμύρια χρώματα – τι είναι η τετραχρωμία

Μία γυναίκα – ζωγράφος, τι άλλο; – έχει μία απίστευτη σούπερ ιδιότητα, την τετραχρωμία. Μπορεί και βλέπει 100 εκατομμύρια χρώματα και όχι 1 εκατομμύριο όπως όλοι οι υπόλοιποι.

«Δεν είναι απλώς μία καλλιτεχνική έκφραση», λέει στον Guardian η Concetta Antico που γεννήθηκε στην Αυστραλία αλλά ζει στις ΗΠΑ. «Στην πραγματικότητα ζωγραφίζω ακριβώς αυτό που βλέπω. Αν είναι ένα ροζ λουλούδι και ξαφνικά βλέπεις λίγο λιλά ή μπλε, στην πραγματικότητα το είδα».

Τι είναι η τετραχρωμία

Η Concetta Antico είναι τετραχρωμική, δηλαδή έχει τέσσερις χρωματικούς υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή της, σε σύγκριση με τους τρεις που έχουν συνήθως οι άνθρωποι.

«Πάντα ένιωθα ότι ζούσα σε έναν πολύ μαγικό κόσμο», λέει η Concetta Antico.

 

 

 

Μέχρι πριν από 10 χρόνια, συνεχίζει, δεν ήξερα ότι δεν βίωνα τον κόσμο όπως οι άλλοι άνθρωποι. Για μένα, ο κόσμος ήταν πολύ πολύχρωμος. Είναι σαν να μην ξέρεις ότι είσαι ζέβρα εκτός κι αν δεν είσαι ζέβρα».

Η διάγνωσή της ήρθε μόλις το 2012, όταν ένας από τους μαθητές της στη Σχολή Τέχνης στο Σαν Ντιέγκο, ένας νευρολόγος, της έστειλε με email μια επιστημονική εργασία σχετικά με την τετραχρωμία, υποθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν αυτό που είχε η Antico.

Η κόρη της με αχρωματοψία

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Antico είχε ανακαλύψει ότι η κόρη της είχε αχρωματοψία. «Της είπα ότι θα ήταν μια χαρά, ήταν απλώς διαφορετική και ξεχωριστή και καταπληκτική και θα της μάθαινα πώς να βλέπει τα χρώματα ούτως ή άλλως», είπε.

Στο επιστημονικό άρθρο για την τετραχρωμία ένα από τα πρώτα πράγματα που διάβασε ήταν ότι οι γυναίκες που έχουν τετραχρωμία κινδυνεύουν να γεννήσουν θηλυκούς απογόνους με Νταλτονισμό, δηλαδή την αδυναμία να διακρίνεις τα χρώματα, ειδικά το κόκκινο και το πράσινο.

Η Antico έστειλε email στους επιστήμονες που έγραψαν την εργασία και «μέσα σε 24 ώρες, έστελνα δείγμα γενετικού υλικού στην Ουάσιγκτον», όπου οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε τη γενετική μετάλλαξη που ευθύνεται για την τετραχρωμία.

Σύμφωνα με τον Δρ Κίμπερλι Τζέιμσον, επιστήμονα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που έχει μελετήσει την περίπτωση της Antico, το να έχεις μόνο το γονίδιο –το οποίο έχει περίπου το 15% των γυναικών– δεν αρκεί από μόνο του για να είσαι τετραχρωμάτης, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

«Στην περίπτωση της Concetta… ένα πράγμα που πιστεύουμε είναι ότι επειδή ζωγραφίζει από πολύ μικρή, έχει πραγματικά επιστρατεύσει αυτήν την επιπλέον δυνατότητα και την έχει χρησιμοποιήσει. Έτσι λειτουργεί η γενετική: σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα και αν το περιβάλλον απαιτεί να το κάνεις αυτό, τότε τα γονίδια σε βοηθούν».

Διαβάστε επίσης

Σκασμένα χείλη και οι 9 μορφές χειλίτιδας γιατί δεν φταίει πάντα ο χειμώνας

COVID-19: Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 10 δισ., αλλά η πανδημία μάλλον δε θα τελειώσει με την Όμικρον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.