Η απαγωγή ενός κοριτσιού η αφορμή για το σωτήριο «Amber Alert», αλλά αυτή η υπόθεση παραμένει άλυτη

Μία δραματική ανεξιχνίαστη εδώ και 26 χρόνια υπόθεση κρύβεται πίσω από το «Amber Alert».

Τον Ιανουάριο του 1996, η 9χρονη Amber Hagerman ενώ έκανε βόλτα με το ροζ ποδήλατο της στο Άρλινγκτον του Τέξας κάποιοι την άρπαξαν και την έβαλαν με το ζόρι σε ένα μαύρο φορτηγό. Το σώμα της βρέθηκε τέσσερις μέρες αργότερα κοντά σε ένα ρέμα.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος είδε την απαγωγή από την αυλή του, είπε στην αστυνομία ότι είδε ένα φορτηγό της δεκαετίας του 1980 ή του ’90 να σταθμεύει νωρίτερα σε ένα κοντινό πλυντήριο προτού ο δράστης αρπάξει την Άμπερ.

Η δολοφονία της Άμπερ προκάλεσε αγωνία και οργή σε όλη την κοινότητα και όχι μόνο. Η μαμά της Νταϊάνα Σιμόν δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται πώς ένας απαγωγέας άρπαξε την Άμπερ και δραπέτευσε χωρίς να αφήσει ίχνη.

“Δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Πρέπει να υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε”, είχε πει η μητέρα της. «Υπήρχαν προειδοποιήσεις για τον καιρό και την πολιτική άμυνα, οπότε “γιατί να μην το κάνουν για αυτό;”.

Η ιδέα για το «Amber Alert»

Η Νταϊάνα Σιμόν κάλεσε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την ιδέα της για ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθεί έτσι ώστε όταν πραγματοποιείται μια κλήση στον τριψήφιο αριθμό 911, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να διακόπτουν αμέσως το πρόγραμμα για να μεταδώσουν την ειδοποίηση.

Το ακρωνύμιο «Amber Alert» που παραπέμπει στην 9χρονη Amber

Δεκατέσσερις μέρες μετά την απαγωγή της Amber, έγραψε μια επιστολή στον σταθμό ζητώντας «εάν το σύστημα συναγερμού τεθεί σε εφαρμογή, να γίνει γνωστό ως το σχέδιο της Amber. Το σχέδιο, που μετονομάστηκε σε AMBER (America’s Missing: Broadcast Emergency Response) Alert, τέθηκε σε εφαρμογή την ίδια χρονιά.

Σήμερα, όπως αναφέρει το people.com τα AMBER Alerts χρησιμοποιούνται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και μέχρι σήμερα, έχουν σώσει τουλάχιστον 1.085 παιδιά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

«Χωρίς τον κόσμο, χωρίς ανθρώπους να ενδιαφέρονται και να είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν, δεν θα είχε γίνει τίποτα», λέει η Simone. «Η καλοσύνη στις καρδιές των ανθρώπων που νοιάζονται κάνει τη διαφορά».

Παρά τον εκτεταμένο αντίκτυπο της υπόθεσης της Amber και παρά τις περισσότερες από 7.000 κλήσεις, ο δολοφόνος της παραμένει ελεύθερος 26 χρόνια αργότερα.

«Συνεχίζουμε να έχουμε δυνητικούς ύποπτους», λέει σήμερα ο Grant Gildon από την Αστυνομία του Άρλινγκτον. “Και υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία που συνεχίζουμε να ερευνούμε εκτενώς. Πολλοί αναφέρουν την υπόθεση της Amber ως μία υπόθεση που έχει παγώσει. Αλλά στο αστυνομικό τμήμα του Άρλινγκτον, δεν έχει καταχωρηθεί στο αρχείο, γιατί ποτέ δεν περάσαμε 180 μέρες χωρίς να έχουμε κάποιο κάποιο στοιχείο».

Η αστυνομία ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ο ένοχος από το DNA.

Διαβάστε επίσης

Εξωσωματική γονιμοποίηση: είναι ασφαλής;

Όλα τα τελευταία δεδομένα για την Όμικρον όπως τα καταγράφουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.