Το ημερολόγιο έγραφε 15 Μαρτίου 1990 όταν 72 εθελοντές ιατροί, με κοινό όραμα τη θεμελίωση μιας οργανωμένης έκφρασης της ανθρωπιστικής ιατρικής, υπέγραφαν το καταστατικό για την ίδρυση του Σωματείου «Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία».
Ένα όραμα που έγινε πράξη αγγίζοντας αμέτρητες ζωές, προσφέροντας ανακούφιση και στήριξη σε χιλιάδες, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας, ιδεολογίας και πολιτικής πεποίθησης.
Χωρίς καμία διάκριση -πάντοτε με αφοσίωση και σεβασμό στον άνθρωπο. Με τη φροντίδα να γίνεται αποστολή και την αλληλεγγύη καθημερινή πράξη, με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, οι Γιατροί του Κόσμου, από την αρχή της λειτουργίας τους, έχουν οργανώσει πλήθος αποστολών σε περιοχές όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δοκιμάζεται σκληρά από τον πόλεμο, τις επισιτιστικές κρίσεις και τις φυσικές καταστροφές και έχουν αναπτύξει δράσεις για όσους ζουν στο περιθώριο, σε συνθήκες οριακής επισφάλειας, αγωνιζόμενοι για τα αυτονόητα: υγεία, φροντίδα και μια ζωή χωρίς αποκλεισμούς.
“Για την προσφορά φροντίδας και παρηγοριάς, για τη συνηγορία στην αδικία, για τη θεραπεία και την πρόληψη, σήμερα, 35 χρόνια μετά, όλοι εμείς, στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας, συνεχίζουμε το έργο μας με οδηγό την παρακαταθήκη όσων ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι, με το ίδιο πάθος και αφοσίωση, με την ίδια αδιαπραγμάτευτη πίστη στον άνθρωπο: Στην πρώτη γραμμή. Όπου υπάρχουν άνθρωποι”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων συνεχούς παρουσίας και ενεργού δράσης για την προάσπιση του δικαιώματος όλων στην υγεία, διοργανώνουν ανθρωπιστικό συνέδριο στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2025: “Από την κρίση στη δράση: 35 χρόνια Γιατροί του Κόσμου”
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και επιχειρεί να φωτίσει τα 35 χρόνια δράσης των Γιατρών του Κόσμου, ανοίγοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ανθρωπιστικής δράσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Συμμετέχουν κορυφαίοι ομιλητές και εκπρόσωποι της Πολιτείας, δημόσιων και θεσμικών φορέων, της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων και ιδρυμάτων για την κοινωνική συνοχή και μείωση των ανισοτήτων, της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι.
Η επετειακή εκδήλωση τιμά τον ιδρυτή της οργάνωσης, διακεκριμένο ιατρό, ακαδημαϊκό και ανθρωπιστή, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στον ανθρωπιστικό χώρο.

Διαβάστε επίσης
Γιατί η μπανάνα μπορεί να σαμποτάρει τα οφέλη από ένα smoothie
Το καλύτερο ελληνικό νησί για πεζοπορία, σύμφωνα με τους Βρετανούς


















