Δύο θάνατοι από στρεπτόκοκκο στην Ηλεία – Επί τόπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην Ηλεία και λαμβάνει τυχαία δείγματα με αιμοληψίες από διαφορά περιστατικά στο Νοσοκομείο Πύργου, μετά τους θανάτους δυο πολιτών που εμφάνισαν διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

Πρόκειται για τον 48χρονο από την Λειβαδιά μετά το τσίμπημα δηλητηριώδους εντόμου για τον οποίο αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι ήταν η καφέ αράχνη και για έναν 45χρονο που έφυγε και αυτός από τη ζωή, με την ίδια κλινική εικόνα, από στρεπτόκοκκο. Ο 45χρονος ήταν επίσης στην Ηλεία κάνοντας διακοπές στην Αρχαία Ολυμπία, όταν παρουσίασε αιφνιδιαστικά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου και κατέληξε στην Εντατική του Νοσοκομείου Πατρών.

Ο τρίτος ασθενής από την Ηλεία μεταφέρθηκε στην Πάτρα και νοσηλεύεται στην εντατική, αλλά φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει.

Με τα δείγματα του ΕΟΔΥ θα εξετασθεί αν υπάρχει το ενδεχόμενο της διάστασης του μικροβίου του στρεπτόκοκκου η αν πρόκειται για τυχαία περιστατικά, που άλλωστε δεν συνδέονται μεταξύ τους σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Πύργου.

Τι είναι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Σπανίως μπορεί να εξελιχθεί σε διεισδυτικό, περνώντας στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί σε διάφορα όργανα, προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό το βακτήριο μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, στους πνεύμονες, στους βαθύς μύες και στον λιπώδη ιστό – όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται – και να προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α – διηθητικό GAS ή iGAS.

Συμπτώματα

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, έχει τη μορφή της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας ή αμυγδαλίτιδας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνου,  κόκκινο λαιμό, πυρετό, καταβολή, μπορεί να εμφανίσει και συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Άλλη κλινική εικόνα του ίδιου μικροβίου είναι η οστρακιά, δηλαδή η φαρυγγίτιδα με ένα εξάνθημα σε όλο το σώμα, που οφείλεται σε μια τοξίνη που παράγει το βακτήριο, ενώ μια τρίτη κλινική εικόνα μπορεί να είναι δερματική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Σπανίως το μικρόβιο περνά στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας διεισδυτική λοίμωξη. Τότε, προκαλεί τη μικροβιαιμία ή αλλιώς βακτηριαιμία, μπορεί να προσβάλλει τα άλλα όργανα και να έχουμε την πολυοργανική ανεπάρκεια.

Photo Shutterstock

Προειδοποίηση ΕΟΔΥ για τον ιό Δυτικού Νείλου: «Έντονη η κυκλοφορία- Προφυλαχθείτε»

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Θωρακίζεται η Ευρώπη, προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες λαμβάνει η Κίνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.