ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί έχουν διευρύνει τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν διευρύνει τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους τα τελευταία χρόνια και ειδικά στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας COVID-19.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς στο 1ο Διαδικτυακό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και το Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) με θέμα «Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία στην εποχή της COVID-19. Η Συμβολή του Φαρμακοποιού στην ενημέρωση του πολίτη». Στο συμπόσιο συμμετείχαν 1.960 φαρμακοποιοί!

Το συμπόσιο τελούσε υπό την επιστημονική ευθύνη της κυρίας Ελένης Σκαλτσά, καθηγήτριας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΔΕΕΑΦ, και της κυρίας Διαμάντως Λάζαρη, καθηγήτριας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ και διευθύντριας του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας, ενώ συμμετείχαν ως ομιλητές μια πλειάδα λαμπρών φαρμακοποιών και μεταπτυχιακών φοιτητών Φαρμακευτικής.

Στην έναρξη του συμποσίου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, επισήμανε πως «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Έλληνες φαρμακοποιοί διεύρυναν τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους, γεγονός το οποίο έγινε αντιληπτό και κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας COVID-19 που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη και τη χώρα μας.

Ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο ΠΦΣ εξέδωσε οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται στα φαρμακεία με στόχο την ασφάλεια των ασθενών αλλά και τον εργαζομένων σε αυτά ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στην εκστρατεία κατά της ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, καθώς η πιθανή ανάπτυξη δευτερογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σε COVID-19 ασθενείς προκάλεσε την αύξηση της ζήτησης αυτής της κατηγορίας σκευασμάτων. Όμως, όπως όλοι γνωρίζετε, όλους αυτούς τους 12 μήνες που βιώνουμε αυτήν την πανδημία, υπήρξε και ένας καταιγισμός πληροφοριών για τη χρήση διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19».

Και συνέχισε ο κ. Βαλτάς πως «Τα συμπληρώματα διατροφής είναι συμπυκνωμένες πηγές διατροφικών συστατικών, όπως π.χ. βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.λπ, που επιφέρουν μία διατροφική ή φυσιολογική/λειτουργική επίδραση στον οργανισμό. Η αγορά και χρήση αυτών των σκευασμάτων από τους πολίτες δεν πρέπει να γίνεται με την ίδια λογική που επιλέγονται τα τρόφιμα και τα λοιπά διατροφικά προϊόντα γενικής χρήσης. Μπορεί τα συμπληρώματα διατροφής να μη θεωρούνται φάρμακα που επιφέρουν ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δύνανται να καταστούν επιβλαβή για την υγεία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι για πολλές από τις ουσίες που εμπεριέχονται στα σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής, ακόμη δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί οι δράσεις τους και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν.

Ο φαρμακοποιός της κοινότητας είναι πλήρως καταρτισμένος και σε θέση να χρησιμοποιήσει τα έγκριτα επιστημονικά δεδομένα συγγραμμάτων και διαδικτύου ώστε να γίνει η σωστή επιλογή ενός ασφαλούς συμπληρώματος διατροφής με την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Μάλιστα είναι σε θέση να διαθέσει το σκεύασμα τηρώντας όλες τις πρακτικές που εξασφαλίζουν τη σωστή συντήρηση και αποθήκευσή του, χωρίς την αβεβαιότητα που προσφέρει το διαδίκτυο και άλλα φυσικά σημεία πώλησης».

Στο έργο του ΙΔΕΕΑΦ αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκας, του οποίου σκοπός , φιλοσοφία και στρατηγική, είναι η περεταίρω αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού , στην υπηρεσία του πολίτη, της κοινωνίας και της πολιτείας καθώς επίσης και η μετεξέλιξη του ελληνικού φαρμακείου, σε σύγχρονη μονάδα διάθεσης αγαθών αλλά και παροχής υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο ενός αναβαθμισμένου ρόλου του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, επισημαίνοντας ότι «Κορυφαία στιγμή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας αποτέλεσε η “Πιστοποίηση διενέργειας εποχικού εμβολιασμού”, μια ιστορικής σημασίας διαδικασία που για πρώτη φορά επισημοποίησε με νομοθετική ρύθμιση την παροχή της υπηρεσίας του εμβολιασμού από το φαρμακείο.

Η δράση αυτή, εκτός των άλλων, δημιούργησε τις προϋποθέσεις και για το επόμενο σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση και αναγνώριση παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας, με την ανάθεση στα φαρμακεία του προγραμματισμού για τους εμβολιασμούς για πρόληψη της COVID-19. Το ΙΔΕΕΑΦ κινήθηκε άμεσα, δημιουργώντας το «Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προαγωγής εμβολιασμού κατά της Covid-19», διαδικτυακά.

Παράλληλα, το ΙΔΕΕΑΦ συνεχίζει ακάματα τη δια βίου εκπαιδευτική δραστηριότητα, που μέχρι σήμερα περιλαμβάνει:

  • Πιστοποιημένα σεμινάρια Α’ Βοηθειών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα φαρμακοποιών, με δια ζώσης σεμινάρια:
    – Εργαστήριο Φαρμακείου, με παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων
    – Ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών
  • Εκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια Φαρμακευτικής Φροντίδας, σε ζωντανή μετάδοση, ανά Φαρμακευτικό Σύλλογο, με τις εξής δύο ενότητες: Σακχαρώδη Διαβήτη & Εμβολιασμό ενηλίκων
  • Διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), on demand: τα κλασσικά webinars του ΙΔΕΕΑΦ, αναβαθμισμένα και κατανεμημένα κατ΄ έτος σε τέσσερις γνωστικές ενότητες με πλούσια θεματολογία.
  • Επιστημονικά Συμπόσια ΙΔΕΕΑΦ: μια νέα πρωτοβουλία του ΙΔΕΕΑΦ, με διοργάνωση θεματικών επιστημονικών Συμποσίων, στον παρόντα χρόνο διαδικτυακά και ίσως δια ζώσης στο μέλλον.

H καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ & πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΔΕΕΑΦ κα Ελένη Σκαλτσά, κατά την εισαγωγική της ομιλία, επισήμανε ότι «Οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί βρίσκονται στο επίκεντρο της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών υπηρεσιών στους πολίτες. Η σωστή απόφαση του φαρμακοποιού πρέπει να βασίζεται στη γνώση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα όχι μόνο των φαρμάκων, αλλά και των άλλων προϊόντων, όπως τα συμπληρώματα διατροφής.

Συνεπώς, η συνεχής ενημέρωση πρέπει να κατέχει εξέχουσα θέση στην εκπαίδευση όλων των φαρμακοποιών. Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης πραγματοποιείται και η παρούσα ημερίδα με εμπεριστατωμένες ομιλίες από συναδέλφους, που αφιέρωσαν πολύ και πολύτιμο χρόνο για να τις τεκμηριώσουν».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.