Το στοματικό σεξ, πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, για καρκίνο του φάρυγγα

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, με περίπου 13.000.000 νέες περιπτώσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Μία γιατρός υποστηρίζει ότι το στοματικό σεξ αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου από το κάπνισμα για την ανάπτυξη καρκίνου του φάρυγγα.

Η Δρ. Daria Sadovskaya έκανε τη δήλωση αυτή σε ένα viral βίντεο στο TikTok – παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει το κάπνισμα ως τον υπ’ αριθμόν 1 παράγοντα κινδύνου για την ασθένεια, γνωστή ως καρκίνος του στοματοφάρυγγα.

«Λες ότι το στοματικό σεξ είναι αποδεδειγμένα η υπ’ αριθμόν ένα αιτία καρκίνου του λαιμού;», ρώτησε ένας χρήστης του TikTok τη Sadovskaya, η οποία απάντησε με ένα βίντεο που αναφέρει ευθέως: «Είπα αυτό που είπα».

Το στοματικό σεξ αιτία καρκίνου του φάρυγγα

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει το στοματικό σεξ ως μια πιθανή αιτία καρκίνου του φάρυγγα, δεδομένου ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, κοινώς γνωστός ως HPV, μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της πράξης.

«Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του φάρυγγα κάνοντας στοματικό σεξ σε γυναίκες, καθώς οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να φέρουν τον ιό HPV στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων», δήλωσε η Sadovskaya.

Ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, με περίπου 13.000.000 νέες περιπτώσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ο ιός είναι τόσο διαδεδομένος που, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες τον κολλάνε κάποια στιγμή στη ζωή τους».

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει το στοματικό σεξ ως μια πιθανή αιτία καρκίνου του φάρυγγα, δεδομένου ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, κοινώς γνωστός ως HPV, μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της πράξης.

Το 2021, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με 10 ή περισσότερους συντρόφους που έκαναν στοματικό σεξ είχαν πάνω από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα που σχετίζεται με τον HPV.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 41% των εφήβων από 15 έως 19 ετών κάνουν στοματικό σεξ.

Διαβάστε επίσης 

5 πράγματα, που θα συμβούν στο σώμα σου, αν σταματήσεις να κάνεις σεξ

Αυξάνεται το όριο ηλικίας για εξωσωματική γονιμοποίηση – Αλλαγές και στην κατάψυξη ωαρίων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.