Αισθάνεστε άρρωστοι μετά το σεξ; Δείτε τι μπορεί να φταίει 

Το σύνδρομο μεταοργασμικής ασθένειας (ΣΜΑ), είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία τα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα τύπου γρίπης μετά τον οργασμό, είτε κατά το σεξ με σύντροφο, είτε κατά τον αυνανισμό.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λεπτά ή ώρες μετά τον οργασμό και να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μια εβδομάδα. Μάλιστα όπως αναφέρουν στο marieclaire.com, η Shirin Lakhani,, γυναικολόγος και ιατρική διευθύντρια στην Elite Aesthetics,η  Lauren Streicher MD και η Sarah Mulindwa, νοσηλεύτρια σεξουαλικής υγείας του NHS και παρουσιάστρια της εκπομπής του Channel 4, The Sex Clinic, το ΣΜΑ εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες ,παρά σε γυναίκες.

Αισθάνεστε άρρωστοι μετά το σεξ; Δείτε τι μπορεί να φταίει 

Δημοσίευμα του Forbes, που επικαλείται έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, αναφέρει πως πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως κατανοητό.Εκδηλώνεται ως συμπτώματα γρίπης και αλλεργίας, όπως κούραση, αδυναμία μυών, αίσθηση πυρετού, κακή διάθεση, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, ρινική συμφόρηση κλπ. Τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν λεπτά ή ακόμα και δευτερόλεπτα μετά την εκσπερμάτωση (είτε στο πλαίσιο σεξ, είτε αυνανισμού, είτε σε ονείρωξη) και εξαφανίζονται μόνα τους μετά από 3 με 7 ημέρες.

Κάποια άτομα αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα καθώς και το να ξεκινήσουν νεες σεξουαλικές σχέσεις εξαιτίας του ΣΜΑ. Άλλα πάλι προσπαθούν να προγραμματίσουν τη σεξουαλική επαφή στον κατάλληλο χρόνο ώστε να διαχειριστούν τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντοπισμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος (ρινοφάρυγγας) ή να είναι πιο γενικευμένα.

Πότε εμφανίζεται

Τα άτομα με πρωτοπαθές ΣΜΑ έχουν συμπτώματα μετά τον οργασμό ήδη από την εφηβεία τους. Το δευτεροπαθές ΣΜΑ εμφανίζεται αργότερα στην ενήλικη ζωή. Ακριβώς επειδή το ΣΜΑ είναι τόσο σπάνιο, δεν είναι γνωστό πόσα άτομα υποφέρουν από αυτό. Ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο αλλά δεν το αναφέρουν με αποτέλεσμα να υποδιαγιγνώσκεται.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί το ΣΜΑ αλλά υπάρχουν κάποιες θεωρίες. Σύμφωνα με μια από αυτές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργικής ή αυτοάνοσης διαταραχής. Για παράδειγμα, ένας άνδρας μπορεί να είναι αλλεργικός στο ίδιο του το σπέρμα. Υπάρχουν ωστόσο και άτομα, χωρίς γνωστές αλλεργίες που εμφανίζουν ΣΜΑ. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η αίτια του συνδρόμου μπορεί να είναι μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του ΣΜΑ αλλά κάποια άτομα διαχειρίζονται τα συμπτώματα λαμβάνοντας φάρμακα όπως είναι τα αντισταμινικά , οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και οι βενζοδιαζεπίνες.

Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα τύπου γρίπης μετά τον οργασμό είναι σημαντικό να αναζητούν ιατρική βοήθεια, αναφέρει η Lakhani.

Διαβάστε επίσης 

Ευλογιά των πιθήκων – CDC : Σεξ με τα… ρούχα και αυτοϊκανοποίηση

Τα μάτια κινδυνεύουν από έγκαυμα, όταν δεν τα προστατεύουμε με γυαλιά ηλίου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.