Έφτιαξαν γυναικείο αντισυλληπτικό με αντισώματα

Τα τελευταία χρόνια πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να αναπτυχθεί ένα γυναικείο αντισυλληπτικό, αλλά χωρίς επιτυχία. Τώρα επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν γυναικείο αντισυλληπτικό με ισχυρά και σταθερά αντισώματα, που μπορούν να «παγιδεύσουν» τα σπερματοζωάρια και να επιβραδύνουν την κίνησή τους μέσα στον γυναικείο κόλπο, δρώντας, έτσι, ως μη ορμονικό γυναικείο αντισυλληπτικό.

Αν και προς το παρόν οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε ζώα (πρόβατα), οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμ Λάι της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δήλωσαν αισιόδοξοι ότι, μετά από περαιτέρω δοκιμές, τα εν λόγω τεχνητά αντισώματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία νέα μέθοδο αντισύλληψης στο μέλλον, χωρίς τα προβλήματα των σημερινών αντισυλληπτικών χαπιών. Οι δοκιμές στα πρόβατα έδειξαν μία αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων άνω του 99,9%, όσον αφορά το «πάγωμα» της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Οι παρενέργειες από τις ορμόνες

Τα περισσότερα από τα πιο αξιόπιστα σημερινά αντισυλληπτικά είναι ορμονικά, στοχεύοντας σε ορμόνες του γυναικείου σώματος που είναι αναγκαίες για την εγκυμοσύνη. Αν και «δουλεύουν» αρκετά καλά, μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως ναυτία, ημικρανίες, αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κ.ά. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τα αντισυλληπτικά χάπια φοβούμενες αυτές τις πιθανές παρενέργειες.

Ως εναλλακτική λύση μερικοί επιστήμονες προωθούν αντισώματα κατά των σπερματοζωαρίων, τα οποία μερικές φορές υπάρχουν εκ φύσεως στις μη γόνιμες γυναίκες. Έως τώρα, πάντως, τέτοια αντισώματα, είτε φυσικά είτε τροποποιημένα και ενισχυμένα στο εργαστήριο, ακόμη δεν έχουν δοκιμαστεί σε γυναίκες.

Τα νέα πολυδύναμα αντισώματα IgC, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο μέσω του συνδυασμού διαφορετικών φυσικών αντισωμάτων, έχουν τουλάχιστον δεκαπλάσια αποτελεσματικότητα κατά της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, όπως έδειξε η εισαγωγή τους με μορφή διαλύματος στον κόλπο των θηλυκών πειραματόζωων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ενδοκολπικούς δακτυλίους, μέσω των οποίων θα γίνεται η χορήγηση των αντισωμάτων, για να δοκιμάσουν το νέο, επαναστατικό – κατά τα φαινόμενα – γυναικείο αντισυλληπτικό στην πράξη.

Διαβάστε επίσης

Τα κόλπα για σεξουαλικό ερεθισμό και οργασμό – Η ώρα των γυναικών

Καύσωνας: Οι δυσκολίες για τον θυρεοειδή

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.