Ποια άσκηση τονώνει τον εγκέφαλο στα αρχικά στάδια της άνοιας

Μια μελέτη από το UT Southwestern δείχνει πως η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι η χαμηλή ροή αίματος στον εγκέφαλο και η ακαμψία των αγγείων του εγκέφαλου, σχετίζονται με ήπια απώλεια μνήμης και άνοια.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της μνήμης σε υγιείς ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει εάν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ άσκησης, άκαμπτων αιμοφόρων αγγείων και ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη, του UT Southwestern, οι ερευνητές παρακολούθησαν 70 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 ετών που είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ, εξετάσεις φυσικής κατάστασης και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Στη συνέχεια, τους χώρισαν τυχαία σε ομάδες για να παρακολουθήσουν είτε ένα πρόγραμμα μέτριας αερόβιας άσκησης είτε ένα πρόγραμμα στρέτσινγκ για ένα χρόνο. Το πρόγραμμα άσκησης περιελάμβανε τρεις έως πέντε συνεδρίες άσκησης την εβδομάδα, κάθε μία με 30-40 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως μια γρήγορη βόλτα.

Σαράντα οκτώ άτομα ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και υποβλήθηκαν εκ νέου σε εξετάσεις. Σε εκείνους που έκαναν αερόβια άσκηση, παρατηρήθηκε μείωση της ακαμψίας των αιμοφόρων αγγείων και αυξημένη συνολική ροή αίματος στον εγκέφαλο.Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αλλαγές τα άτομα που ακολούθησαν το πρόγραμμα στρέτσινγκ.

Δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες αλλαγές στα άτομα που ακολούθησαν το πρόγραμμα στρέτσινγκ.

Αν και η μελέτη δεν εντόπισε σημαντικές αλλαγές στη μνήμη ή σε άλλη γνωστική λειτουργία, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο μικρό μέγεθος ή τη μικρή διάρκεια της δοκιμής.

Αλλαγές στη ροή του αίματος θα μπορούσαν να προηγηθούν των αλλαγών στη γνώση, είπαν. Πραγματοποιούν ήδη μια μεγαλύτερη διετή μελέτη για τη μείωση κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία διερευνά περαιτέρω τη σχέση μεταξύ άσκησης και γνωστικής λειτουργίας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer Disease.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.