Οδηγίες των πνευμονολόγων για μαθητές που δίνουν εξετάσεις και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις και τα άτομα με ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ανήκουν στις ομάδες που θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε συνθήκες καύσωνα και γενικώς υψηλών θερμοκρασιών.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, στο πλαίσιο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ώρες, ενημερώνει τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη. Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή́ διατροφή́, ο ελαφρύς ρουχισμός, καθώς και η αποφυγή́ της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού́.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά́ προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική́ Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό́ άσθμα, καλό́ θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή́ επαφή́ με τον γιατρό́ τους και να λαμβάνουν την αγωγή́ τους συστηματικά́ σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή́, ο βήχας ή η αποβολή́ πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Μαθητές που δίνουν εξετάσεις

Για τους συμμετέχοντες στις Πανελλήνιες ή ενδοσχολικές προαγωγικές εξετάσεις δίνεται η σύσταση αποφυγής κατανάλωσης ροφημάτων καφεΐνης ή διαφόρου τύπου ενεργειακών ποτών, ενώ τα ελαφριά γεύματα, τα φρούτα και λαχανικά να είναι πολύ ψηλά στις διατροφικές επιλογές. Πειραματισμοί τελευταίας στιγμής, κατανάλωση μη θρεπτικών γευμάτων ή αμφιβόλου ποιότητας συμπληρωμάτων προς διέγερση της διαύγειας και της έντασης της μελέτης μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα για την υγεία.

Ελαφρύς ανοικτόχρωμος ρουχισμός, γυαλιά ηλίου και καπέλα προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο, ενώ οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε νερό. Η παραμονή στον ήλιο κατά τη διάρκεια αναμονής, έναρξης ή ολοκλήρωσης των εξετάσεων θα πρέπει να αποφεύγεται.

Τέλος, αν κάποιος από τους εξεταζόμενους πάσχει από αναπνευστική πάθηση θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα πνευμονολόγο για λήψη εξατομικευμένων θεραπευτικών οδηγιών, καθώς και συστάσεων ως προς την ορθή φύλαξη των εισπνεόμενων συσκευών.

Διαβάστε επίσης

Βίαιες τιμωρίες και βρισιές ως “μέσο πειθαρχίας” για 400 εκατομμύρια παιδιά

Προστασία από τη γρίπη και την COVID-19 σε ένα μόνο εμβόλιο – Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.