Είναι αποτελεσματικές οι σπιτικές θεραπείες για την ακμή; Για ποιες ουσίες έχουν γίνει μελέτες;

Σπιτικές θεραπείες για την ακμή έχουν δοκιμάσει πολλοί γονείς και πολλοί έφηβοι, αλλά λειτουργούν; Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτού τους είδους τις λύσεις για τα σπυράκια;

Οι πιο κοινές φυσικές σπιτικές θεραπείες για την ακμή

Αλόη

Το τζελ από το φυτό αλόη βέρα έχει τη φήμη ως καταπραϋντικό του δέρματος. Η αλόη βέρα είναι μια δημοφιλής θεραπεία για εγκαύματα από τον ήλιο και μικρές δερματικές πληγές. Επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν και για την ακμή. Μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει ένα κόκκινο, ερεθισμένο σπυράκι.

Δυστυχώς, η αλόη μπορεί να βοηθήσει μόνο με την υπάρχουσα ακμή – δεν εμποδίζει τη δημιουργία νέων εξανθημάτων. «Είναι γενικά ασφαλές να δοκιμάσετε την αλόη βέρα ως θεραπεία σε κάποια σημεία για να ηρεμήσετε το δέρμα, αλλά αν έχετε τακτικά ξεσπάσματα ακμής, η αλόη δεν πρόκειται να βοηθήσει το δέρμα σας να καθαρίσει.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει τη φήμη ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής. Αν και είναι εξαιρετικό σε σαλάτες και μαρινάδες, δεν είναι ένα αποδεδειγμένο φάρμακο.

Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό πιθανώς κάποιοι το δοκιμάζουν για την ακμή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια που προκαλούν την ακμή. Και μπορεί να είναι σκληρό για το δέρμα, προκαλώντας κάψιμο ή ερεθισμό, επειδή δεν συμβαδίζει με το
pH του δέρματος. Κάτι τόσο όξινο μπορεί να αφαιρέσει τα έλαια και τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος και να προκαλέσει επιδείνωση της ακμής.

Πράσινο τσάι

Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα τοπικά προϊόντα με πράσινο τσάι μπορούν να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες από την έκθεση στον ήλιο και τη ρύπανση, αλλά δεν θα καθαρίσουν την ακμή. Το ήπιο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των ενυδατικών ή των ορών σας, ωστόσο. Είναι ένα ωραίο συστατικό στη χρήση, αλλά δεν είναι θεραπεία ακμής.

Επίσης καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι μπορείτε να θεραπεύσετε την ακμή πίνοντας πράσινο τσάι.

Μέλι

Το ωμό, μη επεξεργασμένο μέλι περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και προάγει την επούλωση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ωμό μέλι μπορεί να καταπραΰνει τις πληγές του δέρματος και μπορείτε να βρείτε προϊόντα δέρματος με βάση το μέλι σε πολλά φαρμακεία.

Η χρήση ενός προϊόντος τραυμάτων με βάση το μέλι στα σπυράκια θα μπορούσε να βοηθήσει στην ηρεμία της ερυθρότητας, αλλά δεν θα κρατήσει μακριά τα σπυράκια.

Λάδι δέντρου τσαγιού

Το έλαιο δέντρου τσαγιού είναι ένα φυσικό συστατικό για το οποίο υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή. Αλλά μπορεί επίσης να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν το δοκιμάζετε.

Αγοράστε ένα προϊόν που περιέχει αραιωμένο λάδι ή αραιώστε το μόνοι σας αναμειγνύοντας δύο σταγόνες αγνό έλαιο τεϊόδεντρου με 12 σταγόνες αμαμελίδα . Εφαρμόστε το μείγμα σε όλο το πρόσωπο ή σε άλλες περιοχές που έχουν προσβληθεί από ακμή δύο φορές την ημέρα. Δοκιμάστε πρώτα το λάδι στο δέρμα σας, για τυχόν αλλεργίες.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε 100% έλαιο τεϊόδεντρου στο δέρμα σας και πάντα δοκιμάζετε μικρές σταγόνες πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε μείγμα σε μεγάλες επιφάνειες.

Το έλαιο δέντρου τσαγιού είναι μια καλή φυσική θεραπεία για την ήπια ακμή, αλλά αν παρατηρήσετε ερεθισμό ή αντίδραση σε αυτό, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως.

Κουρκούμη

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ την κίτρινη απόχρωσή του και περιέχει ήπιες αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Μπορεί να ακούγεται καλό αλλά αποφύγετε την εφαρμογή του στο δέρμα σας.

Δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να θεραπεύσει την ακμή. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να αφήσει κίτρινους λεκέδες στο δέρμα σας.

Ψευδάργυρος
Μια ανασκόπηση πολλών μελετών διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βελτιώσει την ακμή.

Ο τοπικός ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας στο δέρμα σας και να βοηθήσει στην ήπια ακμή. Μελέτες δείχνουν αποτελέσματα με προϊόντα που περιέχουν 5% ψευδάργυρο».

Η ακμή θέλει επιμονή και υπομονή και ο μοναδικός που μπορεί να σας συστήσει αποτελεσματικές λύσεις είναι ο δερματολόγος.

Διαβάστε επίσης

Πόσο διαρκεί το κρασί όταν έχει ανοιχτεί;

Καρωτίδες και εγκεφαλικά επεισόδια: Πότε χρειάζεται τοποθέτηση stent

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.