«Φαρμακευτικά» φυτά: Ποια είναι και τι μας προσφέρουν

Τα φαρμακευτικά φυτά είναι τα φυτά τα οποία στους ιστούς τους, δηλαδή στα φύλλα, τους βλαστούς, τις ρίζες ή και τα άνθη τους, περιέχουν αιθέρια έλαια τα οποία τους προσδίδουν χαρακτηριστικό άρωμα.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων που θεωρούνται απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού,  παρασκευάζονται από εκχυλίσματα φυτικής προέλευσης. Παρόλα αυτά, ορισμένοι εξακολουθούν να εκτιμούν τις εφαρμογές των φυτών στη φυσική τους μορφή.

«Φαρμακευτικά» φυτά: Ποια είναι και τι προσφέρουν στον οργανισμό μας

Αλόη

Ενα θαυμάσιο παχύφυτο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, που μπορείτε να το έχετε στην αυλή ή στη βεράντα σας σε ηλιόλουστο μέρος. Η πυκνή γέλη (τζελ) που συναντάτε σε μια κάθετη τομή στο φύλλο της, ανακουφίζει από τα εγκαύματα ηλιακά και μη. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να επουλώνει τις πληγές προωθώντας την αύξηση των κυττάρων. Βοηθά, δηλαδή, στην ανάπλαση των ιστών. Η αλόη χρησιμοποιείται τοπικά για τη θεραπεία του έρπητα, της ψωρίασης, των εκζεμάτων, της ακμής και της δερματίτιδας.

Δενδρολίβανο

Το αρωματικό δενδρολίβανο είναι αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, τονώνει την καρδιακή λειτουργία και βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού. Επιπλέον βοηθά τη διαδικασία πέψης και είναι σπασμολυτικό. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντάς σας από τις λοιμώξεις. Μπορεί να ανακουφίσει τον ανεπιθύμητο πόνο σε όλο το σώμα, είτε ο πόνος προκαλείται από την άσκηση, το κρυολόγημα ή ακόμα και τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Αν και το δεντρολίβανο είναι αρκετά ωφέλιμο, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η υπερβολική κατανάλωσή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερεθισμούς.

Δυόσμος

Το ρόφημα του δυόσμου βοηθά τόσο στη δυσπεψία όσο και στο φούσκωμα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ναυτίας, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι δυόσμου πριν από το ταξίδι σας. Τέλος, μερικές μόνο εισπνοές του θα σας ελαφρύνουν από το μπούκωμα.

Μέντα

Ενα από τα πιο ωφέλιμα φυτά που πρέπει να έχετε στον ιατρικό σας κήπο είναι τα φυτά μέντας λόγω των φύλλων της. Τα φύλλα μέντας κάνουν θαύματα όταν πρόκειται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και προβλημάτων υγείας. Οταν καταναλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, τα φύλλα μέντας μπορούν να βοηθήσουν με τις κράμπες της περιόδου, τις ημικρανίες, τα φραγμένα ιγμόρεια και την κακοσμία του στόματος. Αν νιώθετε ότι έχετε κρυολόγημα ή αν σας έρθει η περίοδος, προσθέστε μερικά φύλλα μέντας σε ένα ποτήρι νερό ή προσθέστε τα σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι, για να αποκομίσετε τα οφέλη που προέρχονται από αυτά τα φυσικά φύλλα.

Φασκόμηλο

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα και το σώμα. Εάν διανύετε εμμηνόπαυση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε πολλά συμπτώματα κατά τη διάρκεια των εβδομάδων, όπως τυχαίες εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης. Η κατανάλωση φασκόμηλου θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Είναι εξίσου καλό στη μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Χαμομήλι

Οι ιδιότητες του χαμομηλιού σε κομπρέσα είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο σε ερεθισμένο δέρμα και τραυματισμούς, όσο και καταπραϋντικό για τα μάτια. Ακόμη η πόση του βοηθά στη δυσπεψία. Τέλος, τα άνθη του χαμομηλιού κάνουν καλό στον κλονισμό και τη νευρική διαταραχή. Το χαμομήλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης 

10 φυτά που θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά

Αναζητήστε αυτά τα συστατικά στις κρέμες και περιορίστε τις ρυτίδες του λαιμού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.