Τι πρέπει να προσέχετε, όταν αθλείστε χωρίς παπούτσια

Η προπόνηση χωρίς παπούτσια, προάγει την ισορροπία και τη σταθερότητα, τόσο των ποδιών όσο και του σώματός σας, ενώ πάει την αποδοτικότητά σας στο επόμενο επίπεδο.

Το να προπονείσαι χωρίς παπούτσια, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της δύναμης του ποδιού και της ιδιοδεκτικότητας, ενισχύοντας έτσι την ισορροπία των ανθρώπων και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού τους, εξήγησε ο Gregory Alvarez, DPM , ποδίατρος στο Ankle and Foot Centers of America.

«Η αυξημένη αισθητηριακή ανάδραση από το πέλμα του ποδιού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη επίγνωση και συντονισμό του σώματος και ενισχυμένο νευρομυϊκό έλεγχο», είπε. Η ανταμοιβήαυτού είναι βελτιωμένη ισορροπία, ευκινησία, δύναμη και σταθερότητα. Πέρα από την καλύτερη ισορροπία, τη δύναμη και τη σταθερότητα, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ένα άτομο να κινηθεί πιο φυσικά – η κίνηση μπορεί να περιοριστεί όταν φοράει παπούτσια που είναι γεμάτα με προστατευτικά υλικά. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι.

Τι θα συμβεί, αν κάνουμε προπόνηση χωρίς παπούτσια

Επειδή τα πέλματα των ποδιών μας δεν είναι τόσο σκληρά όσο τα αθλητικά παπούτσια, το να πηγαίνουμε ξυπόλητες μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευάλωτο σε κοψίματα και γρατζουνιές. Επιπλέον, όταν ασκούμαστε σε δημόσιο χώρο υπάρχει πιθανότητα να εκθέσουμε τα γυμνά πόδια σε μια μυκητιασική λοίμωξη όπως το πόδι του αθλητή.

Το να είναι κανείς ξυπόλυτος – είτε τρέχει είτε κάνει ενδυνάμωση είτε απλώς περπατά – απαιτεί από τους μύες των ποδιών να «δουλεύουν» πιο σκληρά. Ο Alvarez υποστηρίζει,  ότι αυτό αληθεύει ιδίως για τους μικρότερους μύες που δεν χρησιμοποιούνται τόσο όταν φορά κανείς παπούτσια, όπως ο προσαγωγός του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, ο οποίος εκτείνεται στην καμάρα του ποδιού και ελέγχει το μεγάλο δάκτυλο, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει την καμάρα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τον χώρο στον οποίο σκοπεύετε να προπονηθείτε πριν αφαιρέσετε τα παπούτσια σας.

  • Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος γύρω σας είναι καθαρός και ότι θα παραμείνει μετά την προπόνησή σας.
  • Το είδος της προπόνησης είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη.
  • Όταν κάνετε ασκήσεις όπως το άλμα, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να προπονείστε με παπούτσια για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις από τη δύναμη της προσγείωσης.
  • Ομοίως, εάν σκαρφαλώνετε ή περπατάτε σε αιχμηρές ανώμαλες επιφάνειες, είναι καλύτερο να αποφύγετε την προπόνηση ξυπόλητοι.

Διαβάστε επίσης 

Τα ιδανικά παπούτσια για στυλ και άνεση καθώς μεγαλώνουμε – Ο απόλυτος οδηγός

Ζεστό μπάνιο: Τα οφέλη του για την υγεία και την ευεξία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.