Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για αδυνάτισμα και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για αδυνάτισμα, μετά το πράσινο φως που άναψε η FDA, για μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε ενήλικες με καρδιαγγειακή νόσο, οι οποίοι είναι είτε παχύσαρκοι είτε υπέρβαροι. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το φάρμακο Wegovy για αδυνάτισμα, που έχει την ίδια δραστική ουσία με το Ozempic, την σεμαγλουτίδη.

Στην Αμερική χρησιμοποιείται ήδη ευρέως, σε διαφορετική δοσολογία από εκείνη του Ozempic, που προορίζεται για τη ρύθμιση του διαβήτη, το Wegovy στοχεύει στη μείωση της όρεξης και κατ’ επέκταση στην απώλεια του σωματικού βάρους. Χορηγείται με υποδόρια έγχυση μία φορά την εβδομάδα.

Επανάσταση στη μάχη με την παχυσαρκία

Τα νέα σκευάσματα, που βοηθούν στο αδυνάτισμα, έχουν φέρει επανάσταση. Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως νόσος εδώ και πολλά χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αν και σε πολλές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως τέτοια.

Ωστόσο αυτό, στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, είναι ότι η παχυσαρκία δεν είναι ατομική επιλογή και ότι οδηγεί σε πολλές σοβαρές ασθένειες, κάποιες από τις οποίες ευθέως απειλητικές για την υγεία.

Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το «κλειδί». Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 50% των ανθρώπων δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, έχει εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή και προτιμά να πίνει αναψυκτικά αντί για νερό. Οι αριθμοί στη ζυγαριά «τραβούν την ανηφόρα», ενώ πολλοί άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους, δυσκολεύονται να καταφέρουν μόνοι. Και εκεί έρχεται η επιστήμη να βοηθήσει, με σκευάσματα όπως το Wegovy.

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για το αδυνάτισμα

farmako-gia-adynatismaΗ αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το Wegovy για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων στους καρδιοπαθείς ενήλικες με παραπανίσια κιλά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τομέα Διαβήτη, Διαταραχών Λιπιδίων & Παχυσαρκίας (DDLDO) της FDA, Dr. John Sharretts: «Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο, που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού θανάτου. Η παροχή μιας θεραπευτικής επιλογής, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την δημόσια υγεία».

Το Wegovy δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς. Επιπλέον η σεμαγλουτίδη μαζί με ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Τι έδειξε η μελέτη

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της σεμαγλουτίδης στο αδυνάτισμα έδειξε μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 17.604 εθελοντές από πολλές χώρες, ηλικίας άνω των 45 χρόνων. Οι μισοί πήραν σεμαγλουτίδη και οι άλλοι μισοί placebo (εικονικό φάρμακο).

Σε όλους δόθηκαν συμβουλές για ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και τους προτάθηκε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση.

Τρεις στους δέκα συμμετέχοντες ήταν γυναίκες (ποσοστό 28%). Όλοι οι εθελοντές έπασχαν από επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο κατά την τελευταία 5ετία πριν από την έναρξη της μελέτης, αλλά όχι από σακχαρώδη διαβήτη. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί έως και 40 μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι η σεμαγλουτίδη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, δηλαδή εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού θανάτου.
Το σκεύασμα μείωσε κατά 20% τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και κατά 28% τον κίνδυνο μη-θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Και λίγα στοιχεία

Όπως αναφέρει η Αναστασία Μπαρμπούνη, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και παιδίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, η παχυσαρκία υπονομεύει την υγεία του πληθυσμού, την κοινωνία και την οικονομία.

«Παγκοσμίως το 2030, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, εκ των οποίων 1 στους 5 θα είναι γυναίκες και 1 στους 7 άνδρες. Σήμερα στη χώρα μας το 63% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ το 37,5% των παιδιών και έφηβων, ηλικίας από 2 έως 14 ετών, είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, αποδεικνύοντας ότι η πρωτογενής πρόληψη πρέπει να ξεκινήσει από την οικογένεια, την έγκαιρη διάγνωση, την άμβλυνση των ανισοτήτων και την ανασυγκρότηση της ιατρικής περίθαλψης».

Διαβάστε επίσης

Πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική για τον μαστό στο ΜΗΤΕΡΑ

Πόσες θερμίδες καίμε σε μία ημέρα, χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα – Πίνακας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.