Ρυτίδες: Τι αποκαλύπτουν για το δέρμα μας

Με την αύξηση της ηλικίας, όλοι αποκτούμε ρυτίδες. Το 20% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται στον χρόνο που περνάει. Καθώς το δέρμα γερνάει και εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες, αυτό συνδέεται άμεσα με αλλαγές στη δομή του δεύτερου στρώματος του δέρματος, δηλαδή τη σταδιακή διάσπαση του ινώδους δικτύου του δέρματος, του κολλαγόνου του, της ελαστίνης και των GAG (σάκχαρα) συμπεριλαμβανομένου του υαλουρονικού οξέος.

Το 80% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται στo συνδυασμό παραγόντων που συνδέονται με τον τρόπο που ζούμε. Οι «εχθροί» του δέρματός μας είναι η ηλιακή ακτινοβολία, το φως, η ρύπανση, το άγχος, το αλκοόλ, η διατροφή και η κούραση που μειώνουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, προκαλώντας σημάδια γήρανσης μακροπρόθεσμα, με τις ρυτίδες να κάνουν την εμφάνισή τους. Επίσης τα γονίδια επηρεάζουν σημαντικά την διαδικασία της γήρανσης και την όψη του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

Τι υποστηρίζει νέα έρευνα για τις ρυτίδες

Πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers» που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία L’Oréal διαπίστωσε πως ορισμένα μικρόβια που ζουν κανονικά στο δέρμα μας μπορεί να ευθύνονται για τις ρυτίδες που έχουμε στο πρόσωπό μας.

Γνωστό ως μικροβίωμα του δέρματος, τα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας καθώς μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις. Το μικροβίωμα του δέρματος αλληλεπιδρά με το σώμα μας και με το περιβάλλον για την διασφάλιση της υγιούς λειτουργιάς του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι ρυτίδες συνδέονται με το μικροβίωμα του δέρματος, το οποίο είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Τα ευρήματα της έρευνας έτσι εξηγούν γιατί η διαδικασία γήρανσης δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς μερικοί άνθρωποι της ίδιας ηλικίας φαίνονται μεγαλύτεροι από άλλους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τύποι μικροβίων στο δέρμα μας αλλάζουν με την ηλικία, όπως επίσης αλλάζει το δέρμα μας με την ηλικία. Όλες αυτές οι αλλαγές δεν συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο για όλους.

Διαβάστε επίσης 

Ρυτίδες λαιμού: 7 συμβουλές για να τις μειώσετε

Μάτια: Τα λάθη που προκαλούν ρυτίδες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.