Πώς να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή, εάν έχετε έρπη των γεννητικών οργάνων

Αν έχετε διαγνωσθεί με έρπη των γεννητικών οργάνων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε μια υπέροχη σεξουαλική ζωή, αρκεί να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από έναν από τους δύο ιούς: τον απλό έρπητα τύπου 1 ή 2. Τα άτομα με τη λοίμωξη συνήθως εμφανίζουν περιστασιακά ξεσπάσματα επώδυνων πληγών ή φυσαλίδων γύρω από τα γεννητικά όργανα. Αλλά δεν έχουν όλοι οι πάσχοντες από έρπητα συμπτώματα και αυτό κάνει δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Μπορεί να είναι αγχωτικό να μάθετε ότι έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων. Επιπλέον, μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι ή να μην εμπιστεύεστε τους συντρόφους τους.

Επίσης, μπορεί να μην έχετε αποκτήσει πρόσφατα τον έρπη. Αυτό συμβαίνει επειδή μόλις ο ιός εισέλθει στο σώμα σας, μπορεί να κρυφτεί και να γίνει ανενεργός, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως περιγράφεται από την Αμερικανική Ένωση Σεξουαλικής Υγείας. Στον λανθάνοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων, ο ιός υποχωρεί στις νευρικές ρίζες (γάγγλια) στη βάση της σπονδυλικής σας στήλης.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εάν ο σεξουαλικός σας σύντροφος έχει έρπη – η αποβολή του ιού μπορεί να συμβεί χωρίς ορατά ή αισθητά συμπτώματα. Και ο σύντροφός σας μπορεί να μην γνωρίζει ότι έχει έρπη.

Πώς να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή, εάν έχετε έρπη των γεννητικών οργάνων

Εάν έχετε έρπη, να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με οποιονδήποτε σεξουαλικό σύντροφο. Η επικοινωνία βοηθά τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προστασία με προφυλακτικό και να αποφεύγουν το σεξ όταν παρουσιάζουν συμπτώματα, κάτι που βοηθά τον σύντροφο να μην κολλήσει.

Αλλά για ορισμένα ζευγάρια, το όφελος από τη μη χρήση προφυλακτικών τις περισσότερες φορές υπερτερεί του μικρού κινδύνου εμφάνισης έρπητα όταν ο ένας από τους δύο δεν έχει συμπτώματα. Αυτός ο μικρός κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο αρνητικός σύντροφος να αποκτήσει έρπητα.

Αν και μπορεί να είναι λογικό για πολλούς ανθρώπους να αποδεχτούν κάποιο κίνδυνο να κολλήσουν έρπη από έναν μακροχρόνιο σύντροφο, αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ένα ζευγάρι.

Υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις για όποια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, καθώς υπάρχει μικρή πιθανότητα να μεταδοθεί έρπης στο νεογέννητο μωρό, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του.

Η θεραπεία

Για τα περισσότερα άτομα με έρπητα, η θεραπεία συνίσταται κυρίως στη διαχείριση εστιών της νόσου, τις περιόδους κατά τις οποίες ο ιός ενεργοποιείται και αναπτύσσονται συμπτώματα. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με αυτά που είναι γνωστά ως πρόδρομα συμπτώματα, όπως κνησμός, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πριν εμφανιστούν πληγές ή βλάβες. Εάν έχετε είτε πρόδρομα είτε πιο σημαντικά ορατά συμπτώματα, αποφύγετε την επαφή με τα γεννητικά όργανα κάποιου άλλου, ακόμη και με προφυλακτικά, μέχρι να υποχωρήσουν αυτά τα συμπτώματα.

Σε πολλά άτομα με έρπη συνταγογραφείται ένα αντιικό φάρμακο. Αυτή η θεραπεία μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια μιας εστίας και θα πρέπει να ξεκινήσει με το πρώτο σημάδι πρόδρομων συμπτωμάτων ή εντός μιας ημέρας από την ανάπτυξη μιας βλάβης, σύμφωνα με το CDC.

Διαβάστε επίσης

Οι καναπέδες, οι απουσίες και το ευχαριστώ στην Μανωλίδου κατά την παραλαβή του Άδωνι

Οι 10 ιώσεις που μας ταλαιπωρούν τον χειμώνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.