Το διατροφικό μυστικό για μυϊκή δύναμη – και δεν είναι οι πρωτεΐνες

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών στη διατροφή μας είναι η βασική τροφή για ένα γερό μυϊκό σύστημα. Σωστό, αλλά υπάρχει και άλλη μία κατηγορία τροφίμων που ενισχύει τη λειτουργία των μυών και αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan δείχνει ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάνουν θαύματα στους μύες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition στις 24 Μαρτίου, δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινων λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο και το παντζάρι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των μυών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων.

Ο οργανισμός μας μετατρέπει τα νιτρικά άλατα σε νιτρικό οξείδιο, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, στέλνοντας περισσότερο οξυγόνο σε όλα τα όργανα του σώματος, δήλωσε ο Δρ Casey Kelley, ιατρός οικογενειακής ιατρικής.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα υγείας από 3.759 Αυστραλούς για μια περίοδο 12 ετών.

Οι συμμετέχοντες που συνήθιζαν να τρώνε σπανάκι, λάχανο ή μαρούλι είχαν 11% ισχυρότερη αντοχή στα κάτω άκρα.

Η ταχύτητα τους ήταν περίπου 4% ταχύτερη σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα φυλλώδη χόρτα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι τα λαχανικά αύξησαν τη μυϊκή δύναμη ανεξάρτητα από το εάν οι συμμετέχοντες ασκούνταν.

Πώς τα λαχανικά βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη;

Τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα τα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο ή αλλιώς μονοξείδιο του αζώτου.

«Το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στους μύες », δήλωσε ο παθολόγος Δρ Niket Sonpal.

Οι μύες μας χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά, πρόσθεσε.

Πηγή: healthline.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.