Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια Υγεία. Τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περίπου πενήντα διαφορετικά είδη όμως τα συνηθέστερα είναι περίπου 10. Στην πλειονότητά τους, δεν είναι θανατηφόρα, μπορεί όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα, προκαλώντας πόνο ή ακόμα και σοβαρά προβλήματα στη γονιμότητα.
Αν αφήσεις ένα αφροδίσιο νόσημα χωρίς θεραπεία αυξάνεται ο κίνδυνος να μεταδοθεί, καθώς και να προκαλέσει στειρότητα, οργανική ανεπάρκεια, συγκεκριμένους τύπους καρκίνου ή ακόμη και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.
Αύξηση στην Ευρώπη
Ανησυχητική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων στην Ευρώπη καταγράφει σε νέες εκθέσεις του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Όπως ανακοίνωσε το ECDC , τα χλαμύδια, η γονόρροια και το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα (LGV) έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Χαρακτηριστικά το ECDC επισημαίνει πως στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ύφεση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λόγω των περιορισμών που είχαν τεθεί. Μετά την άρση τους, όμως, ξανάρχισαν να αυξάνονται.
Ειδικότερα, το 2021 αναφέρθηκαν 46.728 κρούσματα γονόρροιας – αριθμός υψηλότερος από τα ετήσια κρούσματα προ της πανδημίας. Περισσότερα από τα μισά από αυτά καταγράφηκαν σε άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες (MSM).
Πρόσθετος λόγος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι αυξάνεται η αντοχή της γονόρροιας στα αντιβιοτικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της. Η αυξημένη αντιμιρκοβιακή αντοχή αφορά τα αντιβιοτικά αζιθρομυκίνη (azithromycin) και σιπροφλοξασίνη (ciprofloxacin).
Χλαμύδια και αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα
Η κατάσταση με τα χλαμύδια είναι παρόμοια. Τα κρούσματα αυξάνονταν μεταξύ 2012 και 2019, αλλά μειώθηκαν το 2020 λόγω των lockdown. Το 2021 άρχισαν πάλι να αυξάνονται, με τα κρούσματα να είναι υψηλότερα στις νεαρές ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Ωστόσο οι γυναίκες υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις συχνότερα από τους άνδρες. Επομένως τα κρούσματα στους άνδρες μπορεί να υποδιαγιγνώσκονται, διευκρινίζει το κέντρο.
Συνολικώς, το 2021, αναφέρθηκαν 184.542 κρούσματα χλαμυδίων στην ΕΕ (περίπου 74 ανά 100.000 πληθυσμού). Τα περισσότερα είχαν Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.
Εξίσου ανησυχητική χαρακτηρίζει το ECDC την κατάσταση και με το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα. Αυτό είναι ένα νόσημα που προκαλείται από ορισμένα στελέχη του βακτηρίου που προκαλεί χλαμύδια.
Διαβάστε επίσης
ΕΠΕ: Οδηγίες για τα αναπνευστικά νοσήματα και τον εμβολιασμό