Αλλαγή καιρού: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Η αλλαγή του καιρού, μαζί με άλλους φυσικούς και ανθρωπογενείς στρεσογόνους παράγοντες επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες με πολλούς τρόπους. Ορισμένες υπάρχουσες απειλές για την υγεία θα ενταθούν και νέες απειλές για την υγεία θα εμφανιστούν. Δεν κινδυνεύουν όλοι το ίδιο. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία, την οικονομική κατάσταση και το μέρος που ζούμε, αναφέρουν τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Στις ΗΠΑ, η δημόσια υγεία μπορεί να επηρεαστεί από διαταραχές των φυσικών, βιολογικών και οικολογικών συστημάτων. Οι επιπτώσεις στην υγεία αυτών των διαταραχών περιλαμβάνουν αυξημένες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, τραυματισμούς και πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλαγές στον επιπολασμό και τη γεωγραφική κατανομή ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό και άλλες μολυσματικές ασθένειες και απειλές για την ψυχική υγεία.

Αλλαγή καιρού: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Πονοκέφαλοι

Μία από τις αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους είναι η μεταβολή στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Οι κρύες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες μεταβολές μειώνοντας και την ροή του αίματος.

Ξηρότητα δέρματος

Όσο περισσότερο κρύο κάνει, τόση λιγότερη υγρασία υπάρχει με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνεται και το δέρμα σας. Επιλέξτε ένα καλό καθαριστικό προσώπου,  μια ενυδατική κρέμα αλλά και μια μάσκα απολέπισης για να καταπολεμήσετε την ξηρότητα της επιδερμίδας.

Κακή διάθεση

Η μικρή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς. Για αυτό μπορεί να μην έχετε τη διάθεση που είχατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και την ίδια ενέργεια.

Κρυολογήματα

Οι περισσότερες ιώσεις είναι μεταδοτικές λίγες μέρες πριν εκδηλώσετε τα πρώτα συμπτώματα, για αυτό τις κρύες μέρες που περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε ένα κρυολόγημα. Η καλύτερη άμυνα είναι το προσεχτικό πλύσιμο των χεριών.

Πόνοι στις αρθρώσεις

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στους λόγους για τους οποίους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα εκδηλώνονται πόνοι στις αρθρώσεις πολλών ανθρώπων, όμως η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το κρύο μειώνει την πίεση γύρω από τις αρθρώσεις  ή προκαλεί συστολή στους μύες της περιοχής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κίνηση και η γυμναστική μπορεί να σας ανακουφίσει από αυτούς τους πόνους.

Διαβάστε επίσης 

Η υγεία του εγκεφάλου επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε άτομα άνω των 50 ετών

Εναλλακτικές λύσεις αν δεν μπορείτε να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.