Τι σημαίνει να είσαι εσωστρεφής και ποια είναι η σημερινή επιστημονική θεωρία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Carl Jung, επινόησε τον όρο «εσωστρεφής» για να περιγράψει κάποιον που «διέπεται από υποκειμενικούς παράγοντες», σύμφωνα με την πραγματεία του. Σύμφωνα με τη σκέψη του Καρλ Γιουνγκ, οι εσωστρεφείς ήταν η άλλη πλευρά των εξωστρεφών, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη τάση να εξωτερικεύουν την προσωπικότητά τους.

Σήμερα οι επιστήμονες έχουν έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο σκέψης για το τι είναι η εσωστρέφεια.

Οι εσωστρεφείς εξακολουθούν να θεωρούνται το αντίθετο των εξωστρεφών, αλλά οι σημερινές απόψεις μιλούν για ένα ενεργητικό στυλ, δηλαδή πόσο έντονα αντιδρούν οι άνθρωποι και επιδιώκουν τις ανταμοιβές. Οι εσωστρεφείς είναι σχετικά ήσυχοι, συγκρατημένοι και δεν εκφράζουν μεγάλο ενθουσιασμό.

Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς σε ένα πάρτι

Φανταστείτε ένα πάρτι. Οι εξωστρεφείς κοιτάζουν ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο και βλέπουν ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Οι εσωστρεφείς στο ίδιο δωμάτιο δεν θα δουν την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο. Για τους εσωστρεφείς, ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο είναι εξαντλητικό. Οι εσωστρεφείς προσπαθούν να συμμετέχουν, αλλά απλώς δεν έχουν την αίσθηση ότι θα νιώσουν θετικά συναισθήματα ή θα το απολαύσουν απόλαυση με τον τρόπο που κάνουν οι εξωστρεφείς.

Αλλά είναι μύθος ότι οι εσωστρεφείς δεν απολαμβάνουν καθόλου την κοινωνικοποίηση. Όπως όλοι, οι εσωστρεφείς απολαμβάνουν χρόνο με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Απλώς, μετά, χρειάζονται λίγο χρόνο για να αποσυμπιεστούν.

Τι είναι ένας εσωστρεφής;

Εσωστρεφής είναι κάποιος που έχει χαμηλή εξωστρέφεια, ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από διεκδίκηση και ενθουσιασμό. Αυτό σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι ήσυχοι, ντροπαλοί και συγκρατημένοι. Ο όρος επινοήθηκε πριν από έναν αιώνα από τον Carl Jung και εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής τρόπος αναφοράς σε ανθρώπους που δεν είναι εξωστρεφείς.

Σημάδια εσωστρέφειας

Ο πιο γνωστός δείκτης είναι να αισθάνεστε εξαντλημένοι σε φάσεις κοινωνικοποίησης, αλλά η εσωστρέφεια δεν αφορά μόνο το πώς αισθάνεστε γύρω από τα πλήθη. Είναι ένα ευρύτερο χαρακτηριστικό που περιλαμβάνει ένα ενδεικτικό συναισθηματικό προφίλ, όπως να έχετε μια σιωπηλή, ήρεμη συμπεριφορά παρά μια ενθουσιώδη συμπεριφορά και έναν τρόπο σχέσης με τον κόσμο, όπως το να αποστρέφεστε τον κίνδυνο αντί να αναζητάτε νέες εμπειρίες.

Το να είσαι εσωστρεφής είναι κακό για την υγεία;

Εξαρτάται. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι εσωστρεφείς μπορεί να βιώνουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και συναισθηματική ευεξία, από τους εξωστρεφείς. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το να είσαι εσωστρεφής δεν είναι κακό για τη σωματική υγεία συνολικά και μάλιστα συνοδεύεται από ορισμένα οφέλη – όπως το να μην παίρνει κάποιος ορισμένα ρίσκα για την υγεία.

Μπορούν να αλλάξουν οι εσωστρεφείς;

Οι εσωστρεφείς δεν χρειάζεται να προσπαθούν να αλλάξουν την προσωπικότητά τους. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας μετά από ένα πάρτι ή μια παρουσίαση στη δουλειά. Βρείτε φίλους που εκτιμούν τις βαθιές σχέσεις, όπως εσείς. Και αν αγχώνεστε από τον τρόπο που ενεργείτε – ας πούμε, είστε πολύ παθητικός στη δουλειά – να ξέρετε ότι ενώ δεν χρειάζεται να αλλάξετε αυτό που είστε, μπορείτε να μάθετε νέες δεξιότητες.

Διαβάστε επίσης

«Καταιγίδα» επιμολύνσεων από οφθαλμικές σταγόνες: Είναι επικίνδυνες; Ο καθ. Αν. Κανελλόπουλος εξηγεί

Το μυστικό διατροφής για να να είστε πάντα αδύνατοι και υγιείς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.