Οι πίνακες που οι ασθενείς με δερματολογικά νοσήματα ταυτίζονται μαζί τους – #loveyourskin από την ΕΔΑΕ

Με σύμμαχο την τέχνη η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία κάνει φέτος τη διαφορά στην εκστρατεία #loveyourskin για τα δερματολογικά νοσήματα.

Ο ζωγράφος Κώστας Λάκης δημιούργησε 8 πίνακες που αποδίδουν οκτώ διαφορετικά δερματολογικά νοσήματα, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας που έχει ως σκοπό να ενημερώσει και να αφυπνίσει το κοινό για τις δυσκολίες που βιώνουν οι ασθενείς με τα συγκεκριμένα νοσήματα.

Τα Αυτοάνοσα – Αυτοφλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα, γνωστά ή και λιγότερο γνωστά και σπανιότερα εμφανιζόμενα, όχι μόνο ταλαιπωρούν τους ασθενείς αλλά επιπλέον διαταράσσουν την καθημερινότητά τους, επιβαρύνουν την ψυχολογία τους και εντέλει επεμβαίνουν στην ποιότητα ζωής τους. Παράλληλα τα δερματολογικά νοσήματα επιφέρουν έναν ρατσισμό και στιγματίζουν τους πάσχοντες οδηγώντας τους συχνά σε απομονωτισμό έως και στην κατάθλιψη.

Εύλογα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς την σημασία της ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού καθώς και την σημαντικότητα της αποστιγματοποίησης των παθήσεων αυτών.

Ειδικότερα δε καθώς η έγκαιρη διάγνωσή των συγκεκριμένων παθήσεων και η συστηματική θεραπεία αυτών σε συνεργασία με τον Δερματολόγο μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα και τις νόσους προσφέροντας στους πάσχοντες μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Η ΕΔΑΕ επέλεξε για τη διεξαγωγή της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα Αυτοάνοσα – Αυτοφλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα #loveyourskin, όχι τυχαία, το φθινόπωρο και συγκεκριμένα ξεκινώντας από τις 14 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβάνοντας έτσι τις Παγκόσμιες Ημέρες δύο εκ των πιο συχνών παθήσεων της κατηγορίας, δηλαδή της Ατοπικής Δερματίτιδας (14/9) και της Ψωρίασης (29/10).

Ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της ΕΔΑΕ κ.κ. Ι. Μπάρκης και Δ. Σγουρός

Η εκστρατεία #loveyourskin που ήδη ξεκίνησε το ταξίδι της εξελίσσεται σε δύο φάσεις.
Όπως είπε στην έκθεση των έργων τέχνης στη Λέσχη Αξιωματικών, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ Ιωάννης Μπάρκης, “στην πρώτη φάση, την «επιστημονική» – ενημερώνουμε μιλώντας για τις νόσους, την αντιμετώπισή τους και τα νέα σχετικά με τις καινούργιες θεραπείες. Στη δεύτερη φάση την «συναισθηματική» – ΑΦΥΠΝΙΖΟΥΜΕ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ και ΑΠΟΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΜΕ θέτοντας την τέχνη στην υπηρεσία της υγείας και της ιατρικής επιστήμης, με μια ιδιαίτερης αισθητικής τεχνοτροπία και με εξαιρετικής ευαισθησίας κείμενα, παρουσιάζονται σε πίνακες κάποιοι καθημερινοί άνθρωποι, που κάνουν διαφορετικά επαγγέλματα, έχουν διαφορετική κοινωνική ζωή, διαφορετικά όνειρα και φιλοδοξίες αλλά έχουν ένα κοινό. Πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο – αυτοφλεγμονώδες δερματικό νόσημα, το οποίο όμως είναι το τελευταίο που αναφέρουν όταν συστήνουν τον εαυτό τους. Όχι γιατί δεν τους απασχολεί. Αλλά γιατί δεν τους ορίζει, δεν τους χαρακτηρίζει. Και φυσικά δεν επηρεάζει τη ζωή τους. Το συζητάνε με τον Δερματολόγο τους, το αντιμετωπίζουν μαζί του και απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους με την βασική συμβουλή από τον γιατρό και την ΕΔΑΕ: Να αγαπάς το δέρμα σου!

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΕΔΑΕ με συντονίστρια της κα. Μοσχούλα Παπαγεωργαντά

Η εκστρατεία μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ταξιδεύει σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον έχει ντύσει έναν συρμό του Μετρό και παρουσιάζει τους πίνακες-νοσήματα στην έκθεση ζωγραφικής στο κέντρο της Αθήνας, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), ανοιχτή στο κοινό από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου.

«Τα Αυτοάνοσα – Φλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Δερματολογίας, με σημαντικότερα από αυτά την Ατοπική δερματίτιδα, την Ψωρίαση, τη Λεύκη, τη Γυροειδή αλωπεκία, τη Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα και κάποια λιγότερο συχνά εμφανιζόμενα όπως ο Δερματικός ερυθηματώδης λύκος, η Εντοπισμένη σκληροδερμία και οι Πομφολυγώδεις δερματοπάθειες » ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΔΑΕ Δημήτρης Σγουρός.

«Τα δερματολογικά νοσήματα αυτά όχι μόνο προκαλούν δερματικά εξανθήματα και έντονα συμπτώματα, όπως κνησμό, καύσο, δερματική δυσφορία, αλλά επιπλέον μπορεί να συνοδεύονται από συστηματικές εκδηλώσεις και συννοσηρότητες και συχνά προκαλούν σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις (αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, στιγματισμό). Όλα αυτά έχουν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική, επαγγελματική και ερωτική ζωή, διαταράσσοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Η έγκαιρη διάγνωση από δερματολόγο και κατά συνέπεια η συστηματική έναρξη θεραπείας μπορεί να ελέγξει τα νοσήματα αυτά και τα συμπτώματά τους παρέχοντας μια σημαντικά βελτιωμένη καθημερινότητα, καλύτερη ψυχολογία και ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτά» επισήμανε ο κ. Ι. Μπάρκης.

«Οι νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες που ήρθαν και αυτές που αναμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια προσθέτουν στην φαρέτρα των δερματολόγων ακόμη περισσότερα όπλα για να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα νοσήματα με μακροπρόθεσμα και καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως με ασφάλεια», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Σε πρώτο πρόσωπο – Πώς βίωσα τον αυτισμό στο σχολείο και το Πολυτεχνείο

Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να αρρωστήσει κάποιος από COVID-19

Το σαρδάμ του Μιχάλη, το ανήσυχο γεύμα της Αγαπηδάκη και o «συνωστισμός» για τον ΕΟΦ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.