Γιατί η ομαδική γυμναστική είναι και πιο αποτελεσματική;

Ίσως προτιμάς να γυμνάζεσαι μόνη σου, σε εξιτάρουν οι δραστηριότητες στη φύση, όπου αναγκαστικά πηγαίνεις μόνη, τις ώρες που ξεκλέβεις μέσα στη μέρα ή μπορεί να ακολουθείς κάποιο online πρόγραμμα στο σπίτι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά η έρευνα άλλα ευρήματα μας δίνει. Η ομαδική γυμναστική είναι και πιο αποτελεσματική.
Το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει και σίγουρα είσαι σε μια διαδικασία να δεις τι θα κάνεις, πέρα από τα χειμωνιάτικα ρούχα, και με την γυμανστική σου! Συνεχώς, όμως, το αναβάλλεις. Μήπως επειδή επιλέγεις μοναχικά αθλήματα και η ιδέα του να βρεθείς σε ένα γυμναστήριο, σε απωθεί; Όσα θα σου πούμε παρακάτω, ίσως σου δώσουν μια νέα προοπτική.
Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής είχε προβλέψει  ότι η ομαδική γυμναστική θα ήταν μία από τις τρεις κορυφαίες τάσεις της βιομηχανίας γυμναστικής το 2020 — με όλα τα σημαντικά που αυτό συνεπάγεται.

Η έρευνα είναι αποκαλυπτική

Η ομαδική άσκηση μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από την άσκηση! Αρχικά, νέες γνωριμίες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν διαπιστώσει, σε σχετική έρευνα, ότι η συγχρονισμένη σωματική δραστηριότητα ενισχύει την αίσθηση του κοινωνικού δεσμού.
Επιπλέον, όταν γυμναζόμαστε με ομάδες άλλων ανθρώπων, ενεργοποιείται η “βιασύνη” που αισθανόμαστε για ορατά αποτελέσματα, επειδή είτε τα βλέπουμε γύρω μας είτε τα επιθυμούν κι άλλοι μαζί με εμάς!
Αν το καλοσκεφτείς κιόλας, η ομάδα έχει μια δομή. Τα ομαδικά μαθήματα είναι πλήρως δομημένα και στα πλαίσιά τους, υπάρχει επαφή με άλλα άτομα, αλλά και με τους επαγγελματίες οι οποίοι είναι εκεί για να μας καθοδηγήσουν μέχρι να φτάσουμε τον στόχο μας κι ακόμα παραπέρα.

Και το πιο σηματικό είναι…

Το πιο σημαντικό, όμως, θεωρώ πως είναι το κίνητρο. Ο φιλικός ανταγωνισμός, το να θέλεις να ξεπεράσεις τον άλλο και να πετύχεις τον στόχο σου σε κρατά σε επιφυλακή. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ακολουθούμε πιο πιστά τα προγράμματα γυμναστικής, όταν υπάρχουν και άλλα άτομα στην αίθουσα που ακολουθούν την ίδια ρουτίνα, σε σχέση με όταν είμαστε μόνοι μας. Προφανώς, γιατί νιώθουμε αισθητά τη σύγκριση.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.