Καύσωνας: Πώς αντιδρά το σώμα μας στις υψηλές θερμοκρασίες

Το σώμα μας είναι συνηθισμένο σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, συνήθως μεταξύ 36 και 37 βαθμών.Όταν ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται μια αλλαγή – είτε χαμηλότερη είτε υψηλότερη από αυτή – προσπαθεί να βοηθήσει το σώμα μας να κρυώσει ή να θερμανθεί, σύμφωνα με τη δρα Τζούντιθ Λίντεν, εκτελεστική αντιπρόεδρο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης και καθηγήτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους (ο εγκέφαλος) προσπαθεί να δροσίσει το σώμα. Ένας τρόπος, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που σκεφτόμαστε, είναι ότι ιδρώνουμε», δήλωσε η Λίντεν. «Οι πόροι ανοίγουν, το σώμα ιδρώνει και ο ιδρώτας εξατμίζεται, που δροσίζει το σώμα».

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο το σώμα μας δροσίζεται είναι με τη διαστολή των αγγείων και την αύξηση του καρδιακού μας παλμού, η οποία βοηθάει να έρθει η θερμότητα και το αίμα στην επιφάνεια του σώματός μας και βοηθάει στην απελευθέρωση της υπερβολικής θερμότητας.

Όταν εκτιθόμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να προσπαθήσει να συμβαδίσει με την ψύξη του. Και αν το περιβάλλον μας είναι ζεστό και υγρό, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα – γεγονός που ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας ακόμη πιο ψηλά, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

«Όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο χαμηλότερες θερμοκρασίες χρειαζόμαστε για την ακραία ζέστη», δήλωσε η Λίντεν.

Τύποι ασθενειών που σχετίζονται με την πολύ ζέστη

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την ήπια θερμότητα, συμπεριλαμβανομένων των κραμπών, είναι οι πιο συχνές, δήλωσε η Λίντεν. Οι κράμπες θερμότητας μπορούν να αναπτυχθούν σε άτομα που ιδρώνουν πολύ, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η υπερβολική εφίδρωση καταναλώνει όλο το αλάτι και την υγρασία του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους ή σπασμούς, συνήθως στην κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια, σύμφωνα με το CDC(Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών).

Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εξάνθημα από τη ζέστη. Αυτός είναι ένας ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από την υπερβολική εφίδρωση σε ζεστό και υγρό καιρό και είναι πιο συχνός στα μικρά παιδιά, λέει το CDC. Είναι συνήθως ένα κόκκινο σύμπλεγμα από σπυράκια ή φουσκάλες και τείνει να εμφανίζεται σε μέρη όπως ο λαιμός, το άνω μέρος του στήθους ή στις πτυχές των αγκώνων.

Όταν το σώμα μας αρχίζει να ξεπερνά την ικανότητά του να ψύχεται, μπορεί να αναπτυχθεί αυτό που είναι γνωστό ως εξάντληση από τη ζέστη.

«Σε αυτή την περίπτωση θα δείτε υπερβολική εφίδρωση επειδή το σώμα σας θα προσπαθήσει πραγματικά να αντέξει την επιπλέον θερμότητα. Θα νιώσετε ζαλάδα, συχνά οι άνθρωποι παρουσιάζουν ναυτία, πονοκεφάλους και το δέρμα τους συχνά φαίνεται χλωμό και υγρό και ο σφυγμός τους είναι συχνά γρήγορος», δήλωσε η Λίντεν.

Διαβάστε επίσης

Πώς είναι να έχεις πόδια Barbie στην πραγματική ζωή

Σας λείπει ύπνος; Ανακαλύψτε το κάνοντας το γρήγορο τεστ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.