Η συνήθεια που ταλαιπωρεί τα μάτια και βλάπτει την όραση

Πολλές καθημερινές συνήθειες που συνήθως περνούν απαρατήρητες, ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για τα μάτια. Μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα σε μακροπρόθεσμη βάση και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι το άτομο ιδιαίτερα προσεκτικό με τα μάτια και την υγιεινή τους.

Σας έχει τύχει ποτέ μετά από μια γεμάτη ημέρα που περάσετε τις περισσότερες ώρες της μπροστά από τον υπολογιστή ή την οθόνη του κινητού, να κοιτάζετε και να βλέπετε ελαφρώς θολά; Εάν ναι, τότε πιθανότατα να έχετε βιώσει μία από τις συχνότερες επιπτώσεις που προκαλεί το blue light, το μπλε φως δηλαδή που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και καταπονεί τα μάτια μας.

Τι ακριβώς είναι το μπλε φως

Πρόκειται για το φως στο ορατό τμήμα του φάσματος φωτός με μήκος κύματος μεταξύ 400 και 450 νανόμετρα. Συνήθως εκπέμπεται από τον ήλιο, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα φώτα φθορισμού και LED.

Προκαλεί μεταξύ άλλων, λέει στο healthline.com, η οφθαλμάτρος Sara N. Frye, OD, MPH, FAAO, την καταπόνηση των ματιών όταν περνάτε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, γνωστή και ως οπτικό σύνδρομο υπολογιστών και επηρεάζει περίπου το 75% των ανθρώπων που εργάζονται σε υπολογιστές, ειδικά όσων είναι άνω των 40 ετών.

Ποια συμπτώματα προκαλεί

Όπως εξηγεί η Frye, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο μπλε φως μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας, ωστόσο έρευνες αναφέρουν ότι η εκτεταμένη έκθεση σε αυτό βλάπτει τους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή.

Παράλληλα η χρόνια έκθεση οδηγεί σε καταπόνηση, ερεθισμό αλλά και κόπωση των ματιών, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και ημικρανιών.Ο συνδυασμός των παραπάνω συμπτωμάτων πρόκειται για το σύνδρομο όρασης υπολογιστή, το οποίο παρατηρείται όλο και πιο συχνά την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει αυξηθεί η χρήση ψηφιακών συσκευών με οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως.

Άλλα οφθαλμολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ξηρότητα.

Υγρά μάτια.

Θολή όραση.

«Διπλή» όραση.

Πονοκέφαλος.

Πόνος στον αυχένα, στους ώμους ή την πλάτη.

Ευαισθησία στο φως.

Αδυναμία ή δυσκολία συγκέντρωσης.

Δυσκολία να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά.

Πώς θα προστατέψουμε τα μάτια μας

Το να φοράτε τα σωστά γυαλιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα μάτια σας από τις παρενέργειες του μπλε φωτός:

Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, φοράτε γυαλιά ηλίου με φακούς υψηλής ποιότητας που εμποδίζουν το 99 έως 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας και περίπου το 75 έως 90% του ορατού φωτός, λέει η Frye.

Όσο χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο, το tablet, τον υπολογιστή σας και οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, φοράτε γυαλιά προστασίας οθόνης με ειδική επίστρωση φίλτρου για το μπλε φως. Αυτή η επίστρωση μπορεί να προστατεύσει τα μάτια σας, μειώνοντας την πίεση που δέχεται το οπτικό σας σύστημα.

Ασκήστε τον κανόνα 20-20-20

Κάθε 20 λεπτά περίπου, σταματήστε αυτό που κάνετε στην οθόνη, κοιτάξτε μακριά και εστιάστε σε ένα αντικείμενο για 20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας γρήγορα 20 φορές μετά από αυτό για μια πρόσθετη ανανέωση.

Διαβάστε επίσης

Τα καλύτερα χρώματα για να φοράτε, αν έχετε μελί μάτια

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, όταν τρώμε τα νύχια μας;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.