Συμβουλές για να αποθηκεύσετε σωστά τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας

Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια, είναι από τα πιο σημαντικά κουζινικά σκεύη στο σπίτι. Εκεί, μαγειρεύουμε το φαγητό που θα απολαύσουμε οικογενειακώς. Επειδή μαγειρεύουμε σχεδόν καθημερινά έχουμε ανάγκη οι κατσαρόλες και τα τηγάνια να είναι σε ένα μέρος όπου να μπορούμε να τα πάρουμε εύκολα.

Συμβουλές για να αποθηκεύσετε σωστά τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας

 Κάντε έλεγχο σε αυτά που έχετε αυτήν τη στιγμή

Αφιερώστε χρόνο για να διαπιστώσετε τι κατσαρολικά έχετε! Μπορεί να σας φαίνεται «χαζό» αλλά είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας οργάνωσης, λέει στο realsimple.com η Jane Stoller, ειδικός στην οργάνωση και συγγραφέας του Decluttering for Dummies.

Αν για παράδειγμα, διαπιστώσετε ότι έχετε τέσσερα τηγάνια από χυτοσίδηρο και έξι κατσαρόλες, δεν ήταν απαραίτητα! Είναι καλό να έχετε μερικά διαφορετικά μεγέθη, αλλά για το γενικό καθημερινό μαγείρεμα πιθανότατα χρειάζεστε μόνο ένα καλό σετ τηγανιών, δύο μεγέθη κατσαρόλας και δύο πιρέξ.

Για να μειώσετε τον αριθμό, σκεφτείτε να απαλλαγείτε από τα ακόλουθα:

  • Αντικείμενα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και ένα χρόνο (Εάν έχει συναισθηματική αξία ή έχει χρήση σε γιορτές, αλλά δεν χρησιμοποιείται τακτικά, αποθηκεύστε τα αλλού.)
  • Κατεστραμμένα αντικείμενα που δεν επισκευάζονται
  • Διπλότυπα (Ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς πανομοιότυπα αντικείμενα, αφαιρέστε οτιδήποτε εξυπηρετεί τον ίδιο μαγειρικό σκοπό.)
  • Η εξάλειψη της περίσσειας θα κάνει πολύ πιο εύκολη την οργάνωση των υπόλοιπων κατσαρολών και τηγανιών σας.

Επιλέξτε κατσαρόλες και τηγάνια πολλαπλών χρήσεων

Ένας άλλος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την ακαταστασία είναι να έχετε σε ετοιμότητα κατσαρόλες και τηγάνια που εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς. Αυτό είναι σημαντικό για μικρότερους χώρους και γενικά για να κρατήσετε μακριά την ακαταστασία και την υπερφόρτωση στα ντουλάπια της κουζίνας.

Αποφύγετε τον «υπερπληθυσμό» τού χώρου σας

Αυτή η συμβουλή οργάνωσης συμβαδίζει με τα δύο παραπάνω και αξίζει να επισημάνουμε και μόνο το γεγονός ότι είμαστε όλοι ένοχοι, λέει η Stoller. Τόσο συχνά, στοιβάζουμε όλες τις κατσαρόλες και τα τηγάνια και γεμίζουμε τα ντουλάπια ή τα συρτάρια με αυτά.

Αυτό όχι μόνο δυσκολεύει να δούμε τι έχουμε, αλλά στη συνέχεια πρέπει να μετακινούμε συνεχώς κάτι από τη μέση, για να φτάσουμε σε αυτό που χρειαζόμαστε. Αντίθετα, οργανωθείτε ώστε να μπορείτε να βλέπετε και να φτάσετε εύκολα σε όλα.

Ορίστε ένα σημείο για τα καπάκια σας

Τα καπάκια από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μπορεί να είναι άλλο ένα μεγάλο θέμα. Εμποδίζουν και δεν χρησιμοποιούνται πάντα, αλλά όταν τα χρειάζεστε είτε είναι δύσκολη η πρόσβαση είτε δεν μπορείτε να τα βρείτε καθόλου.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να πετιούνται σε ένα συρτάρι χωρίς κανένα είδος οργάνωσης ή συστήματος για να τα κρατήσει στη θέση τους. Δημιουργήστε έναν καθορισμένο χώρο, και τα ντουλάπια και τα συρτάρια σας θα φαίνονται πολύ καλύτερα και θα γλιτώσετε τον εαυτό σας από την απογοήτευση να μην μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Αξιοποιήστε όλο τον χώρο της κουζίνας σας

Κάντε μια αξιολόγηση της κουζίνας σας και καθορίστε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χώρο σε απροσδόκητες περιοχές, όπως τοίχους, ψηλά ντουλάπια ή επιδαπέδιος χώρος.

Όταν υπάρχει περιορισμένος χώρος αποθήκευσης ή ανάγκη για πρόσθετη αποθήκευση, ο κατακόρυφος χώρος συχνά παραβλέπεται, λένε οι ειδικοί.  Ένας γάντζος όμως, τοποθετημένος σε έναν τοίχο μπορεί να δώσει λύση π.χ. σε καθημερινά απαραίτητα, όπως ένα μπρίκι, ένα κατσαρολάκι ή μικρό τηγάνι που χρησιμοποιείτε συχνά.

Εκτός από την αξιόπιστη μέθοδο με μία ράβδο με γάντζους, χρησιμοποιήσετε  κρεμαστά ράφια σε κάποιον ελεύθερο τοίχο, ή προσθέσετε ένα ράφι μεταξύ ντουλαπιών και πάγκων.

Εάν το επιτρέπει ο χώρος, μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε ένα καρότσι κουζίνας για να τοποθετήσετε επιπλέον κατσαρόλες, τηγάνια, μπολ και μαγειρικά σκεύη. Αυτή η λύση μπορεί να σας δώσει και επιπλέον χώρο στον πάγκο.

Επωφεληθείτε από ολόκληρο το ντουλάπι

Μαζί με την αξιοποίηση του επιπλέον χώρου που έχετε στην κουζίνα σας, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε κάθε εκατοστό των ντουλαπιών σας. Αυτό περιλαμβάνει τις άβολες γωνίες, τον κατακόρυφο χώρο, το μήκος και τις πόρτες του ντουλαπιού.

Εδώ είναι μερικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Ράφι οργάνωσης τηγανιών. Το να στοιβάζετε τηγάνια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε χρήση του κατακόρυφου χώρου—αλλά αν το κάνετε χωρίς οργανωτή που τα χωρίζει σωστά, απλώς οδηγεί σε χάος.
  • Οργανωτής ντουλαπιών κατσαρολών. Όπως ο οργανωτής τηγανιού παραπάνω, αυτό το ράφι προχωρά ένα βήμα παραπέρα, παρέχοντας χώρο για μεγαλύτερες κατσαρόλες δίπλα σε ταψιά.
  • Ανασυρόμενο ντουλάπι S. Τα συρόμενα ράφια μπορούν να αλλάξουν πραγματικά την οργάνωση της κουζίνας, ειδικά αν έχετε βαθιά ντουλάπια.

Διαμορφώστε τον χώρο σας σύμφωνα με τις ανάγκες σας

Μπορεί να είναι μάλλον χρήσιμο να αντλείτε έμπνευση από υπερ-οργανωμένους χώρους που βλέπετε στο διαδίκτυο, αλλά να ξέρετε ότι κάθε κουζίνα είναι διαφορετική.

Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν εξαιρετικά λειτουργικό χώρο που λειτουργεί για εσάς, όχι εναντίον σας. Όταν οι χώροι μας είναι προσαρμοσμένοι για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, μπορούν να μας υποστηρίξουν με τρόπους που δεν γνωρίζαμε ότι ήταν δυνατοί, κάτι που είναι ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία καθώς και για τη συνολική μας ευτυχία!

Έτσι, αυτό είναι το σύνθημά σας για να οργανώσετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας (καθώς και το υπόλοιπο σπίτι σας) σε αρμονία με την καθημερινή σας ζωή και τις ανάγκες σας!

Διαβάστε επίσης 

8 πράγματα που δεν πρέπει να μαζεύετε με την ηλεκτρική σκούπα

Ευρυαγγείες: Πότε το Ενδοαυλικό Laser πρέπει να προηγείται της σκληροθεραπείας;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.