Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το πρόσωπο σας, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Οι δερματολόγοι συχνά συνιστούν να πλένετε το πρόσωπο σας δύο φορές την ημέρα (μία το πρωί και μία το βράδυ) για να αφαιρέσετε τη βρωμιά που έχει συσσωρευτεί στο δέρμα καθώς και το μακιγιάζ. Αυτό που είναι σωστό για το δέρμα σας, ωστόσο, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και τις δερματικές σας παθήσεις, αναφέρουν οι ειδικοί.

Η φροντίδα του δέρματός σας συνεπάγεται καθαρισμό, σίγουρα, αλλά πολλοί άνθρωποι το αμελούν. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους λένε ότι συχνά παραλείπουν να πλένουν το πρόσωπο τους πριν τον ύπνο, σύμφωνα με έρευνα σε 1.000 ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Επίσης το 80% των Αμερικανών κάνουν τουλάχιστον ένα λάθος στο πλύσιμο του δέρματος.

Όπως θα μάθετε, μια ρουτίνα πλυσίματος προσώπου είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος του προσώπου σας.

Γιατί είναι σημαντικό να πλένετε το πρόσωπο σας

«Ο καθαρισμός προσώπου είναι σημαντικός για τη διατήρηση υγιούς και υγιούς δέρματος», λέει στο everydayhealth.com, ο Aanand Geria, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος στο Νιου Τζέρσεϊ.

Το πρόσωπο σας, συλλέγει βρωμιά και άλλα υπολείμματα που μπορούν – εάν δεν αφαιρεθούν – θα οδηγήσουν σε ερεθισμό και άλλα δερματικά προβλήματα. «Συνολικά, το δέρμα θα ήταν πιο βρώμικο, πιο ξηρό, πιο λιπαρό και θα έδειχνε πιο γερασμένο χωρίς καθημερινούς καθαρισμούς προσώπου», λέει.

Πόσο συχνά να πλένετε το πρόσωπο σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Γενικά, πλένετε το πρόσωπο σας δύο φορές την ημέρα. «Λέω στους ασθενείς ότι είναι σημαντικό να πλένετε το πρόσωπό σας το πρωί και στο τέλος της ημέρας», λέει στο everydayhealth.com, η δερματολόγος Nazanin Saedi, MD. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούνται οι ακαθαρσίες που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί στο δέρμα κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη συνέχεια αφαιρούνται οι ρύποι, οι ακαθαρσίες και τυχόν μακιγιάζ ή προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Δρ Geria συνιστά επίσης, να πλένετε το πρόσωπο σας δύο φορές την ημέρα. Εάν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, λέει ότι μπορείτε να καθαρίσετε το βράδυ για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, αλλά στη συνέχεια να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό το πρωί. Ομοίως, εάν έχετε μια ενεργή έξαρση της ροδόχρου ακμής ή του εκζέματος, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε ένα πλύσιμο μία φορά την ημέρα τη νύχτα για να περιορίσετε τον ερεθισμό.

Και πάλι, οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και εάν έχετε ροδόχρου ακμή, έκζεμα ή άλλη πάθηση, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο φροντίδας του δέρματος που περιλαμβάνει το σωστό πλύσιμο. Μπορούν επίσης να συμβουλεύσουν πώς θα πρέπει να τροποποιηθεί αυτό το σχέδιο κατά τη διάρκεια των εξάρσεων.

Αν ήσασταν απλώς στο γυμναστήριο, σε ένα μάθημα γιόγκα ή σε εξωτερικούς χώρους για πεζοπορία και ιδρώνατε πολύ, θα πρέπει να πλύνετε το πρόσωπό σας, συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Όπως αναφέρει η Δρ Saedi, ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες. Μιλήστε με τον δερματολόγο σας για το τι μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς, γιατί μπορεί να εξαρτηθεί από τον τύπο του δέρματός σας και από τυχόν δερματικές παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Αν και συνιστά να πλένετε το πρόσωπο σας δύο φορές την ημέρα ακόμα και σε ασθενείς που έχουν ευαίσθητο δέρμα ή δερματικές παθήσεις, ορισμένοι δερματολόγοι συμβουλεύουν μόνο μία φορά την ημέρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο σωστός τρόπος

Σκεφτείτε τον τύπο του δέρματός σας, τις συνήθειες μακιγιάζ και τις καθημερινές σας δραστηριότητες, λέει η Geria. Αυτό έχειμ να κάνει, με τον τύπο των προϊόντων που χρησιμοποιείτε, καθώς και τον τρόπο που πλένετε το δέρμα σας. Για παράδειγμα, εάν φοράτε μακιγιάζ, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ντεμακιγιάζ, όπως νερό μικκυλίου ή ένα βάλσαμο ντεμακιγιάζ σε κραγιόν ή μακιγιάζ ματιών που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί πριν πλύνετε το δέρμα σας.

Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα βήματα :

Βρέξτε το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό.

Εφαρμόστε ένα απαλό καθαριστικό προσώπου με κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη ζώνη Τ και τη γραμμή του σαγονιού σας.

Ξεπλύνετε καλά.

Στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα.

Επιπλέον, η Saedi προτείνει να πλένετε το πρόσωπο σας για 30 δευτερόλεπτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη περισσότερο.

Τα καθαριστικά σήμερα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μιμούνται περισσότερο το pH του δέρματος, έτσι ώστε να μην ξηραίνουν υπερβολικά το δέρμα σας ή να θέτουν σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος, σημειώνει η έρευνα.

Ένα πρόβλημα που αποκάλυψε η έρευνα είναι ότι οι μισοί άνθρωποι χρησιμοποιούν στο πρόσωπο τους πλύσιμο μπάνιου ή σαπούνι χεριών. Αυτά τα σαπούνια μπορούν να αφαιρέσουν την υγρασία από το δέρμα σας και να προκαλέσουν ερεθισμό ή κνησμό (που μπορεί να αισθάνεστε ως «σφιχτό δέρμα»), εξηγεί η έρευνα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για το πρόσωπο.

Επιλέξτε το καθαριστικό που ταιριάζει με τον τύπο του δέρματός σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε ένα απαλό ή κρεμώδες καθαριστικό. Το λιπαρό δέρμα επωφελείται από ένα τζελ ή καθαριστικό αφρού, συμβουλεύει η Geria. Εάν το δέρμα σας είναι θαμπό, ένα άλφα υδροξυ οξύ ή AHA, το πλύσιμο (όπως ένα καθαριστικό με βάση τη γλυκόλη), μπορεί «να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος στην επιφάνεια και να δώσει στο δέρμα σας λάμψη», προσθέτει. Αποφύγετε τα σκληρά scrub, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, συμβουλεύει.

Διαβάστε επίσης 

Είναι ασφαλές να κάνετε σεξ, όταν έχετε περίοδο;

Αύξηση της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους κατά την διάρκεια της πανδημίας

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.