Είναι ασφαλές να κάνετε σεξ, όταν έχετε περίοδο;

Όταν έχετε περίοδο δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε από το σεξ. Για ορισμένες γυναίκες, η σεξουαλική δραστηριότητα κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να είναι ακόμα πιο ευχάριστη από ό,τι σε άλλες περιόδους του μήνα.

Η ανάγκη για λίπανση μειώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και ο οργασμός μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περίοδο, όπως οι κράμπες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cephalalgia κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δραστηριότητα, είτε έχετε περίοδο είτε όχι, μπορεί να μειώσει την ημικρανία και τον πόνο.

«Το σεξ είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και πρέπει να το απολαμβάνουν όλες οι γυναίκες», λέει στο everydayhealth.com η Carrie Coleman, MD, μαιευτήρας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. «Βασικά, η διασφάλιση ότι λαμβάνετε μέτρα αντισύλληψης και περιορισμού των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου θα πρέπει να το κάνει ακόμα πιο ασφαλές και ευχάριστο».

Το ζητούμενο είναι να κατανοείτε τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, άλλων λοιμώξεων και της εγκυμοσύνης – ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Τι πρέπει να ξέρετε για το ασφαλές σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου

Κίνδυνος μόλυνσης από το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε ασφαλές σεξ ενώ έχετε περίοδο, επειδή θα μπορούσατε ακόμα να μολυνθείτε ή να μεταδώσετε ένα ΣΜΝ, όπως ο HIV, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ιοί και άλλα παθογόνα μπορεί να υπάρχουν στο αίμα της περιόδου. Ως εκ τούτου, οι γιατροί συστήνουν έντονα τη χρήση προφυλακτικού για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

Να θυμάστε ότι οποιοδήποτε σωματικό υγρό μπορεί να μεταφέρει τον ιό HIV ή άλλα ΣΜΝ και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο τράχηλος της μήτρας ανοίγει ελαφρώς, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στους ιούς να περάσουν.

Μπορεί επίσης να είστε πιο επιρρεπείς σε ορισμένες λοιμώξεις κατά την περίοδο. Ο κόλπος σας διατηρεί ένα επίπεδο pH από 3,8 έως 4,5 κατά τη διάρκεια του μήνα. Αλλά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, αυτό το επίπεδο αυξάνεται λόγω του υψηλότερου επιπέδου pH του αίματος.

Τα συμπτώματα μιας κολπικής μόλυνσης από ζυμομύκητες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν την εβδομάδα πριν από την εμμηνόρροια, και η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ωστόσο, λείπουν σαφείς αποδείξεις για τυχόν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από ζυμομύκητες εάν κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Oυρολοίμωξη

«Ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μετά την επαφή», λέει η Δρ Κόλμαν. «Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με τα βακτήρια που μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν στην ουροδόχο κύστη με την επαφή, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου».

Κίνδυνος εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος όταν κάνετε σεξ στην περίοδο, ειδικά εάν έχετε μικρότερο έμμηνο κύκλο (21 έως 24 ημέρες). Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι όταν κάνετε σεξ προς το τέλος της περιόδου σας. Το σπέρμα μπορεί να παραμείνει βιώσιμο στον κόλπο σας έως και πέντε ημέρες, επομένως η εγκυμοσύνη είναι δυνατή και είναι σημαντικό να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε μέτρα για τον έλεγχο των γεννήσεων .

Λιγότερη ανάγκη για κολπική λίπανση

Είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε λιπαντικά εάν κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, επειδή η εμμηνορροϊκή έκκριση τείνει να παρέχει αρκετή λίπανση. Εάν χρειάζεστε ένα λιπαντικό, τότε τα λιπαντικά με βάση το νερό είναι ευρέως διαθέσιμα και ασφαλή τόσο για το σεξ όσο και για τα προφυλακτικά. Η σιλικόνη και τα υβριδικά λιπαντικά που έχουν βάση το νερό και τη σιλικόνη είναι επίσης ασφαλή τόσο για το σεξ όσο και για τα προφυλακτικά. Τα λιπαντικά με βάση το λάδι, ειδικά τα λιπαντικά με βάση το ορυκτέλαιο, μπορούν να αλλοιώσουν τα προφυλακτικά – αυξάνοντας τον κίνδυνο θραύσης – και δεν συνιστώνται με προφυλακτικά από λάτεξ.

Το σεξ περιόδου ως αναλγητικό

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα όπως κράμπες, αισθήματα θλίψης ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το σεξ αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι ευεργετικό. Επειδή ο οργασμός απελευθερώνει ενδορφίνες, θεωρητικά θα μπορούσε επίσης να μειώσει ορισμένα συμπτώματα της περιόδου, αν και δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη έρευνα που να το υποστηρίζει.

Οι γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να εμφανίσουν περισσότερο πόνο και άλλα συμπτώματα όταν έχουν περίοδο, καθώς και πόνο που εμφανίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα ή τον οργασμό. Μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, όσο νωρίτερα μιλήσετε, τόσο πιο γρήγορα θα αισθανθείτε καλύτερα και θα απολαύσετε ξανά το σεξ.

Σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Μπορεί να νιώθετε σεξουαλική διέγερση και ευαίσθητες κατά την περίοδο, λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών σας. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ένα αυξημένο αίσθημα συμφόρησης στην περιοχή της πυέλου, το οποίο μπορεί επίσης να αυξήσει τη σεξουαλική σας ορμή. Αλλά για ορισμένες γυναίκες, αυτή η επιπλέον ευαισθησία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άβολα στο σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.
Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει τίποτα βρώμικο όταν έχετε περίοδο — είναι απολύτως φυσικό και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνετε σεξ. Η ουσία είναι να βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας αισθάνεστε άνετα με την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Ελληνικό fashion show στον Καναδά για την ανάπτυξη τεστ πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών

Οι 6 πιο επικίνδυνες τροφές που δεν πρέπει να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.