Θες να κλάψεις; Μη συγκρατείς τα δάκρυά σου, γιατί τα οφέλη είναι πολλά

Και ποιος δεν έχει κλάψει στη ζωή του. Όσο κι αν κάποιοι δεν συμπαθούν τα κλάματα, δεν θέλουν να βλέπουν τους άλλους ή τον εαυτό τους να υποκύπτουν στα συναισθήματά τους και να τα εκφράζουν μέσω του κλάματος, η έρευνα έρχεται σήμερα να μας δείξει ότι καλώς κλαίμε. Διότι το κλάμα, πέρα από τις πολλές αιτίες εκδήλωσής του, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Το κλάμα είναι κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Μερικοί άνθρωποι κλαίνε σπάνια και άλλοι κλαίνε πιο συχνά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να κλάψει. Συχνά, μπορεί να είναι ανακουφιστικό και μέσα από αυτό να εκφράζετε λύπη, χαρά, θυμό ή απογοήτευση.

Εάν αισθάνεστε καλύτερα μετά από ένα “καλό” κλάμα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το κλάμα απελευθερώνει ενδορφίνες και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες. Υπάρχουν πολλά οφέλη από το κλάμα οπότε μάλλον δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να συγκρατητείτε τα δάκρυά σας. Ας δούμε τώρα την επιστήμη πίσω από το κλάμα και είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να σας εκπλήξει.

Πρώτα απ’ όλα, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ψυχική σας υγεία μπορεί να επηρεαστεί εάν συγκρατήσετε τα δάκρυά σας ή προσπαθήσετε σκληρά ώστε να μην κλάψετε. Αλλά το κλάμα δεν είναι σημάδι αδυναμίας και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το κλάμα μπορεί να σας ωφελήσει.

1. Σήμα κινδύνου

Ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να κλαίνε είναι για να δηλώσουν στενοχώρια. Αυτό παρατηρείται συχνά σε μωρά και βρέφη που δεν έχουν τα λόγια να εκφράσουν αυτό που χρειάζονται.

Για παράδειγμα, στα μωρά, το κλάμα συχνά σημαίνει ότι πεινούν, πονάνε ή έχουν βρώμικες πάνες. Το κλάμα μπορεί επίσης να είναι έκφραση σωματικής ή συναισθηματικής δυσφορίας σε παιδιά, ενήλικες και εφήβους.

Αισθήματα όπως άγχος, θυμός, λύπη είναι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να κλάψει. Το κλάμα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί όταν αισθάνεστε βαθιά απογοητευμένοι από μια κατάσταση ή βιώνετε ένα απροσδόκητο γεγονός.

2. Θλίψη και απώλεια

Η θλίψη είναι ένας στρεσογόνο παράγοντας που όλοι θα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή. Μπορεί να είναι μάλιστα τόσο συντριπτική ώστεδύσκολα θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πολλοί άνθρωποι κλαίνε για να εκφράσουν τη θλίψη τους, κάτι που μπορεί να είναι τυπικό μέρος της διαδικασίας του πένθους. Δεν μπορούν όλοι να κλάψουν όταν βιώνουν μια απώλεια και μπορεί να χρησιμοποιήσουν άλλες διεξόδους για να εκφράσουν συναισθήματα, όπως να γράψουν ημερολόγιο ή να συμμετάσχουν σε μια ομάδα υποστήριξης.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στις εμπειρίες της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και ενός κατοικίδιου. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν παρόμοια γλώσσα στα διαδικτυακά φόρουμ όταν μιλούν για την απώλεια ενός ανθρώπου αλλά και του κατοικιδίου τους.

Υποδηλώνουν επίσης ομοιότητες στα συμπτώματα του πένθους, όπως η λύπη και το κλάμα, και στις δύο περιπτώσεις απώλειας.

3. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι διαφορετική από τη θλίψη, καθώς η λύπη είναι ένα συναίσθημα και η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Αλλά ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι το συχνό κλάμα.

Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι χρήσιμη εάν κλαίτε συχνά. Λαμβάνοντας επαγγελματική βοήθεια, μπορείτε να μάθετε για τα συναισθήματά σας και να λάβετε θεραπεία για την κατάθλιψη.

4. Σωματικός τραυματισμός

Όταν πληγώνεσαι σωματικά και πονάς, το κλάμα είναι μια φυσική απάντηση. Ο σωματικός τραυματισμός μπορεί να σημαίνει ότι βρίσκεστε σε στενοχώρια και χρειάζεστε ή θέλετε ένα άλλο άτομο να σας βοηθήσει.

Όταν πονάτε σωματικά, το σώμα σας βιώνει περισσότερο στρες και απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Το κλάμα μπορεί να απελευθερώσει κορτιζόλη και να βοηθήσει το σώμα σας να ανακάμψει από τον πόνο που βιώσατε.

5. Απελευθερώνει ενδορφίνες

Εάν αισθάνεστε καλύτερα μετά από το κλάμα, αυτό μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που δημιουργούν γενικώς μια καλή αίσθηση και μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Όταν κλαίτε, τα δάκρυά σας μπορούν επίσης να μειώσουν την κορτιζόλη. Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι ένας μηχανισμός του κλάματος που σας βοηθά να ηρεμήσετε περνά μέσα από την απελευθέρωση ενδορφινών, όπως η ωκυτοκίνη και η κορτιζόλη, που συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης.

6. Έκφραση χαράς

Έχετε κλάψει ποτέ από χαρά; Σίγουρα. Για μερικούς ανθρώπους, η εμπειρία της χαράς παράγει δάκρυα. Αυτό παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια θετικών γεγονότων της ζωής, όπως η γέννηση ενός παιδιού ή ένας γάμος.

Το κλάμα δεν χρειάζεται να επιστρατεύεται σε στιγμές που νιώθετε σωματικό ή συναισθηματικό πόνο. Το να χύνεις δάκρυα χαράς όταν είσαι χαρούμενος είναι υγιές.

7. Σύνδεση με τους άλλους

Οι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν περισσότερη εγγύτητα με αυτούς που κλαίνε. Μια ολοκληρωμένη ερευνητική μελέτη με 7.007 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι όσοι εκτέθηκαν σε πρόσωπα με και χωρίς δάκρυα ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν αυτούς με δακρυσμένα πρόσωπα.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το κλάμα θα μπορούσε να είναι μια μορφή κοινωνικού δεσμού για μερικούς, καθώς εκείνοι που θεωρούνται δακρύβρεχτοι θεωρούνται πιο θερμοί. Σημειώνουν επίσης ότι όσοι παρατηρούν ανθρώπους να κλαίνε συχνά αισθάνονται συνδεδεμένοι με τα άτομα που κλαίνε, κάτι που μπορεί να αυξήσει την κοινωνική σύνδεση.

8. Όφελος και στα μάτια

Το κλάμα έχει οφέλη και για τα μάτια σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), τα δάκρυα προστατεύουν τα μάτια σας, προστατεύοντάς τα από βρωμιά, υπολείμματα και ερεθιστικούς παράγοντες.

Τα δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν στη λίπανση των ματιών σας και στην προστασία τους από τα βακτήρια. Έτσι, το κλάμα είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας παραμένουν υγιή.

Τι θα συμβεί αν κρατήσω τα δάκρυά μου;

Εάν κρατάτε τα δάκρυά σας, μπορεί να μην είστε σε θέση να εκφράσετε τα συναισθήματα με υγιή τρόπο. Δεδομένου ότι το κλάμα απελευθερώνει ενδορφίνες όπως η ωκυτοκίνη, μπορεί γενικά να παρουσιάσετε χαμηλότερη διάθεση αν κρατάτε τα δάκρυά σας.

Μπορεί να μην θέλετε να κλαίτε για να αποφύγετε κάποιους χαρακτηρισμούς. Το να μην κλαίτε και να προσπαθείτε να συγκρατήσετε τα δάκρυά σας θα μπορούσε να βλάψει την ψυχική σας υγεία, καθώς η καταστολή των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος ή αυξημένα επίπεδα στρες.

Μερικοί άνθρωποι γενικά κλαίνε λιγότερο από άλλους, κάτι που μπορεί να είναι υγιές επίσης. Αν δεν κλαις πολύ, μπορεί να εκφράσεις συναισθήματα με άλλους τρόπους και να έχεις ακόμα υγιείς διεξόδους για να αντιμετωπίσεις τον σωματικό ή συναισθηματικό πόνο.

Διαβάστε επίσης

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της στην επιστήμη της Ιατρικής τον Καθηγητή κ. Αριστείδη Κριλή

Νέο τεστ ανιχνεύει τη σαλμονέλα σε τρόφιμα σε λιγότερο από μία ώρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.