5 σχόλια που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε κάποιον με τριχόπτωση ή αλωπεκία

Τα σχόλια για την εμφάνιση κάποιου – συχνό φαινόμενο στις μέρες μας – δεν είναι καλό και στην περίπτωση που κάποιος ταλαιπωρείται από τριχόπτωση ή αλωπεκία, μπορεί ακόμα και να βλάψουν.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να δει σοβαρές αλλαγές στα μαλλιά του, από τη γενετική και το άγχος μέχρι ορισμένα στυλ μαλλιών, ορμονικές αλλαγές και κάποιες καταστάσεις υγείας.

Ορισμένοι τύποι τριχόπτωσης μπορεί να είναι πιο εμφανείς από άλλους. Ωστόσο, η απώλεια μαλλιών για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να είναι ανησυχητική. Ανεπιθύμητα σχόλια τόσο από αγνώστους όσο και από αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο αγχωτική. Και έτσι, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να είναι ευαίσθητοι σχετικά με την τριχόπτωση τους, λέει στο everydayhealth.com ο δερματολόγος John Browning, MD.

Εάν έχετε έναν φίλο, μέλος της οικογένειας, γνωστό ή συνάδελφο που έχει αλωπεκία, είναι σημαντικό να είστε ευαίσθητοι στα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

Εδώ είναι πέντε σχόλια που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε κάποιον με τριχόπτωση ή αλωπεκία:

1. «Έχετε καρκίνο;»

Ορισμένοι τύποι τριχόπτωσης όπως η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη απώλεια τριχών. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου το σώμα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, οδηγώντας σε άτριχες επιφάνειες στο τριχωτό της κεφαλής ή, για τους άνδρες, στην περιοχή των γενειάδων.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Οποιεσδήποτε παραλλαγές του “Έχετε καρκίνο;” ή “Κάνεις χημειοθεραπεία;” είναι ερωτήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα άτομα με τριχόπτωση από άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την κατάστασή τους. Ακόμα κι αν έχετε καλές προθέσεις, ερωτήσεις όπως αυτές είναι επεμβατικές σε πολλαπλά επίπεδα – προσωπικά και ιατρικά συμπεριλαμβανομένων – ανεξάρτητα από τον λόγο της τριχόπτωσης.

2. «Τουλάχιστον δεν κινδυνεύεις»

Εάν κάποιος με γυροειδή αλωπεκία πει ότι δεν είναι άρρωστος, μπορεί να πάρει μία απάντηση του στυλ «τουλάχιστον δεν πεθαίνεις» ή «είναι μόνο τρίχες». Αυτού του είδους τα σχόλια μπορεί να προέρχονται ακόμη και από γιατρούς. Μία απάντηση τέτοια δείχνει ότι υπάρχει άγνοια για το πόσο δύσκολη συναισθηματικά και κοινωνικά μπορεί να είναι η εμπειρία της τριχόπτωσης.

3. «Είναι πιο εύκολο να ετοιμαστείς τώρα»

Ίσως το έχετε πει αυτό σε κάποιον του οποίου τα μαλλιά είναι εμφανώς αραιά σε μια προσπάθεια χιούμορ, αλλά αυτό είναι άλλο ένα αγενές σχόλιο. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια μαλλιών σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους , ειδικά στις γυναίκες», λέει η Shoshana Marmon, MD, PhD, επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια κλινικής έρευνας στο τμήμα δερματολογίας στο New York Medical College στο New. Πόλη της Υόρκης. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 73 αναφορών συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 414.000 συμμετεχόντων με γυροειδή αλωπεκία, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology, διαπίστωσε ότι η αυτοάνοση πάθηση συνδέεται στενά με διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

4. «Θα πρέπει να φοράς περούκα!»

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 47,5% των ατόμων με τριχόπτωση ανέφεραν ότι είχαν κοινωνικό άγχος. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα 228 ατόμων με αλωπεκία.

Πράγματι, η χρήση περούκας μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης. Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους στη μελέτη είπαν ότι φορώντας μια περούκα για να κρύψουν αυτή την απώλεια μαλλιών βελτίωσαν την κοινωνική τους αυτοπεποίθηση, γιατί μια περούκα μείωσε την πιθανότητα οι άλλοι άνθρωποι να κάνουν παράξενα σχόλια για τα μαλλιά τους ή να τους ρίξουν λυπημένες ματιές.

Τελικά, οι περούκες βοήθησαν εν μέρει επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν οι άλλοι να τους σχολιάζουν ή να τους κοιτάζουν επίμονα.

5. «Ένας γνωστός μου, έκανε μία θεραπεία που βρήκε στο διαδίκτυο»

Αυτό το σχόλιο δεν είναι χρήσιμο στην καλύτερη περίπτωση. Επιπλέον, είναι απίθανο να γνωρίζετε τι θα λειτουργήσει για το άτομο με το οποίο μιλάτε. Εάν προτείνετε μια θεραπεία που στερείται επιστημονικών στοιχείων ή δεν είναι κατάλληλη για την τριχόπτωση του ατόμου, θα μπορούσατε να παρέχετε επιβλαβείς συμβουλές.

Διαβάστε επίσης

Οι 10 πλουσιότεροι γιατροί στον κόσμο και τα επιτεύγματά τους

Μέλι: Πολύτιμος σύμμαχος στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.